torstai 1. helmikuuta 2018

Sako L 461 Vixen .222 Rem.

Tällä kertaa pääsen esittelemään Sakon vanhempaa tuotantoa. Vanhat aseet ovat mielenkiintoisia. Ne ovat osa Suomen aseteollisuuden historiaa. Mielenkiinto vanhoihin aseisiin omalla kohdallani kasvaa varsinkin silloin, jos ase on lähes uutta vastaavassa kunnossa. Suomessa vanhat metsästysaseet ovat pääsääntöisesti ulkopuolisesti tarkasteltuna huonossa kunnossa, koska metsästysaseet ovat olleet enemmänkin työkaluja kuin koriste-esineitä.

Sako L-461 Vixen Deluxe .222 Rem.
Esittelyssä oleva Sakon pienriistakivääri on valmistettu vuonna 1962. Kyseessä on Sakon L-461 Vixen Deluxe-malli. Kiväärin kaliiperi on .222 Remington (5,7x43). Kyseinen tarkkuuspatruuna on kehitetty Yhdysvalloissa Remingtonin m.722 pulttilukkokivääriin Mike Walkersin toimesta vuonna 1950.

LUKKOLAITE JA LUKKO

Sakon L-461 lukkolaitetta tehtiin alussa kaliipereille .222 Remington, .222 Remington Magnum ja 223 Remington. Myöhemmin lukkolaitetta tehtiin myös muihin pienriistakaliipereihin. Sakolla oli 60- luvun alussa vanhan tuotannon lisäksi kolme lukonkehyskokoa. Mallit L-461, L-597 ja vuodesta 1961 alkaen L61R. L-461 lukkolaite ja lukko oli kehittyneempi ja uudempi malli aiemmasta  L-46 mallista. Eroavaisuuksia oli muun muassa lukon ja varmistimen toiminnassa sekä lipasratkaisussa.

Lukkolaitteen pituus on 124 mm ja leveys 28 mm. Lukkolaitteen vasemmalla puolella on lukonpidätin ja kiväärin mallimerkintä ja sarjanumero, sekä Riihimäen tarkastusleima. Kehyksen vasemmalta etupuolelta löytyy reikä mahdollisia purkaantuvia palokaasuja varten. Reiällä pyritään suuntaamaan mahdollisen aserikon tapahtuessa palokaasut ampujasta pois päin. Lukkolaitteen oikealta puolelta löytyy aseen varmistin ja hylsyn poistoaukko, joka on pituudeltaan 55 mm. Lukkolaitteen kehyksen yläpuolelle on koneistettu urat Sakon omille tähtäinkiikarien jalustoille. Kehykseen on asennettu Pecarin tähtäinkiikari Sakon omilla jalustoilla.
Sako L-461 lukko.
Kiväärin lukko on 150 mm pitkä ja lukkorungon paksuus on 14 mm. Lukko on Mauser-tyyppinen, jossa on etupäässä kaksi sulkuolkaa. Kolmas sulkuolka löytyy lukon takaa. Lukon iskupohja on reilut 2 mm syvä. Iskupohjassa sijaitsee iskuripiikin reikä ja hylsyn ulosvetimen kynsi. Kynnen vastapäätä sijaitsee ohjainura hylsynpoistotapille. Lukkorungon oikealla puolella sijaitsee 89 mm pitkä lukon sivusuojus. Sivusuojuksen etupäässä on reikä mahdollisille purkaantuville palokaasuille. Sivusuojuksen reikä on lukko suljettuna yhteneväinen lukkorungossa olevan reiän kanssa.

VARMISTIN, LIPAS JA LAUKAISULAITE

Sako L-461 Vixen varmistin
Kiväärin varmistin on kaksiasentoinen. Varmistin taka-asennossa kivääri on varmistettu. Aseen varmistus poistetaan työntämällä varmistinta eteenpäin. Varmistamattomana varmistimen vivun edessä näkyy punainen täplä. Kiväärin lipas on jousikuormitteisella kiinteällä makasiinilla, jonka patruunakapasiteetti on viisi patruunaa. Makasiinin pohjalevyn saa auki painamalla liipasinkaaren edessä olevaa nastaa. Kiväärissä on kiilakynnyslaukaisulaite. Laukaisuvastus on tässä kiväärissä on selkeä ja etuvedoton. Varmistimen toiminnan takaamiseksi tehtaan ohjeissa ei suositella alle 1,5 kilon laukaisuvastusta.

PIIPPU

Kiväärin piipun pituus on 600 mm ja paksuus etutähtäimen kohdalta 14,50 mm. Piipun oikealla kiertyvien mikrorihlojen määrä on 12 kappaletta. Rihlannousu on mitattuna 14 tuumaa. Piipun vasemmalla puolella on merkintä Vixen ja Made in Finland. Piipun yläpuolella on merkintä Sako .222. Piipun oikealla puolella on merkintä Bofors Steel. Kiväärin piippu on varustettu avotähtäimillä. Kivääristä on kuitenkin jossain vaiheessa poistettu takatähtäin. Takatähtäimen kehys on kuitenkin edelleen juotettuna kiinni piipussa. Piipun kiillotus ja mustaus on tehty huolella.

TUKKI

Kiväärin tukki on Monte Carlo-tyyppinen pähkinäpuutukki, joka on tehtaalla lakattu. Kiväärin tukin vetopituus on 346 mm. Tukissa on lievä harjakorkeus poskituella. Tukin kahvaosa on allekirjoittaneelle kapean tuntuinen.

Lakattu Monte Carlo-tukki.
Kiväärin karhennukset on tehtaalla tehty käsityönä. Pistoolikahvan päädyssä on ruusupuun pala, jossa on Vixen logo. Samaa ruusupuuta löytyy tukin etuosasta.

Kahvan päätyosan Vixen-logo.
Ruusupuupalojen ja tukin välissä on valkoiset ohuet koristelevyt (eng. white liners). Kiväärin perässä on Sakon ventiloitu kuminen perälevy. Tukissa on kiinteät hihnapidikkeet ja -lenkit. Tukki olisi hyvä pedata mahdollisten säävaihtelujen vuoksi. Nyt tukki on lähes kiinni kiväärin piipussa.

YHTEENVETO

Ammuin muutaman viiden laukauksen testisarjan kiväärillä 100 metrin ampumaradalla. En tehnyt kiväärille perusteellisempia koeammuntoja, koska kivääri oli kaverilta huollossa ja tarkastettavana mahdollista myyntiä varten. Testasin kahta eri patruunaa. Hornadyn 3,6 gramman V-Max luodilla lataamiani patruunoita ja Sakon tehdaspatruunoita 3,2 gramman Soft Point-luodilla. Parhaimman 15 mm kasan sain V-max-patruunoilla. Kiväärin vanha teräsrunkoinen Pecar L-81 tähtäinkiikari on kiinteällä 4 kertaa suurentavalla tolpparistikolla. Nykyaikaisella paremmalla suurennoksella olevalla tähtäinkiikarilla saisi paremman tähtäinkuvan ja ampuminen olisi helpompaa ja tarkempaa. Kiväärillä oli miellyttävä ampua ja jos minulla ei olisi vastaavanlaista kivääriä, niin ostaisin kiväärin itselleni lintukivääriksi.

Sako L-461 Vixen ja .222 Rem V-Max.
Kivääri on laadukkaasti valmistettu sen aikaisilla työkaluilla ja ammattitaidolla. 1950- luvulta alkaen suurin metsästyskivääreiden tilaaja tuli Yhdysvalloista. Sakon yhtenä ulkomaalaisena kilpailijana markkinoilla oli mm. Ruotsin Husqvarna. Sako onnistui tuolloin karistamaan kilpailijansa valmistamalla tarkkoja metsästyskivääreitä, jotka olivat laadukkaasti valmistettu ja turvallisia. Tuotesuunnittelu tehtiin osittain yhdessä amerikkalaisten kanssa.

Tuotesuunnittelulla amerikkalaisten kanssa tarkoitan sitä, että ostaja (Usan maahantuoja) kertoi toivomuksistaan minkälainen tuli olla esimerkiksi kiväärin tukki ja varmistin, jotta kivääri miellyttäisi amerikkalaista kuluttajaa. Sako toteutti ostajan toiveet. Sakon tuon aikaisesta laadusta kertoo myös se tosi seikka, että useat muut asetehtaat käyttivät Sakon aktioita omissa kivääreissään. Sako L-461 lukkolaitetta käyttivät muun muassa Browning, Colt, Remington ja Harrington & Richardson.

Sako kokeili myös kilpailijoiden käyttämiä ratkaisuja. Yksi niistä oli mm. yhdysvaltalaisen Marlin kivääritehtaan kivääreissään käyttämät mikrorihlatut piiput. Myös Sako aloitti mikrorihlattujen piippujen valmistamisen. Piipputeräs tuli Ruotsista Boforsin tehtaalta. Mikrorihlattujen piippujen valmistus lopetettiin kuitenkin piippujen lyhyen käyttöiän takia. Normaalit kylmätakomalla tehtyjen piippujen rihlat olivat kestävämmät kuin kapeat ja matalapalkkiset mikrorihlaukset. Mikrorihlatuissa piipuissa ilmaantui käyntihäiriöitä helpommin useamman laukauksen jälkeen. Normaalia matalammat rihlapalkit olivat alttiimpia epäpuhtauksille, huonontaen kiväärin osuntaa. Mikrorihlatut piiput olivat kuitenkin puhtaina ja vähän ammuttuina tarkkakäyntisiä.

Deluxe-mallin kaiverrukset.
Tänä päivänä piippujen puhdistusmateriaalit ja piipun puhdistustavat ovat kehittyneet vanhasta ajasta ja uskoisin mikrorihlattujen piippujen toimivan hyvin metsästyskäytössä laukausmäärien ollessa vähäiset. Mielummin ammun metsästyskiväärillä vuodessa muutaman tarkan riistalaukauksen kuin kannan metsällä epäluotettavaa kivääriä. Sakon L-461 Vixenin Deluxe-malli on laadukkaasti valmistettu. Työnjälki on hienoa. Kiväärillä ampuminen oli radalla mukava kokemus ja kiväärin  tarkkuus vaikutti hyvältä. Ainoa mitä kiväärille tekisin olisi petaus. Hankkisin myös paremman tähtäinkiikarin.

Teksti ja kuvat; P.O.

Lähteet; Cartridges Of The World 14th Edition, Bolt Action Rifles ja Bolt Action Rifles 4TH Edition kirjat, Sako Oy