maanantai 1. tammikuuta 2024

Kaliiperi 16 potkii edelleen

16/70 Grulla Armas m.215 sivulukkohaulikko kyyhkyjahdissa

Suurriistalle tarkoitettujen lyijyn korvaavien kivääripatruunoiden kehittely on edennyt viimeisen kymmenen vuoden aikana hyvään suuntaan. Alkuvaiheessa joidenkin patruunoiden kupariluodit eivät olleet riittävän luotettavia riistaeläimen nopeaan kaatoon. Luodit eivät välttämättä avautuneet kontrolloidusti. Varsinkin pidemmille etäisyyksille ammuttaessa kupariluodille tarvittiin riittävästi vauhtia, jotta luoti avautuisi, eikä menisi eläimestä läpi avautumatta. Mikäli luoti ei avautunut kohteessa kunnolla, oli ammuttua eläintä etsittävä pitkienkin matkojen päästä. Lyijyttömien luotien kehittymisen myötä myös patruunoiden itselataajien tietämys aihealueesta on lisääntynyt aiemmasta. Sama kulkusuunta on ollut myös haulikon patruunoiden lataajilla, kun on haettu omaan haulikkoon parasta lyijyn korvaajaa.

Kaliiperi 16

Haulikon patruunoiden kaupallisilla valmistajilla on tänä päivänä haasteita löytää pienemmille haulikkokaliipereille korvaavia vaihtoehtoja lyijylle. Hyvinä vaihtoehtoina ovat vismuttihaulit tai oikeastaan vismuttiseoshaulit ja kuparihaulit. Yhtenä seosaineena vismuttihauleissa käytetään tinaa. Tinaa lisäämällä hauleista saadaan sitkeämpiä. Ilman tinaa puhdas vismutti on hauraampi ja pirstaloituu helpommin. Yhdysvalloissa on tarjolla myös kuparoituja vismuttihauleja. Tungsten on erittäin hyvä lyijyn korvaava, mutta ongelmaksi muodostuu kyseisen materiaalin kallis hinta metsästystilanteissa, joissa ammutaan useita laukauksia päivän aikana. Teräs materiaalina tarvitsee hauliseoksen, mitä voi käyttää kaikissa haulikon piipun supistuksissa. Suurin osa 16- kaliiperin haulikoista on vanhoja ja ne on valmistettu aikaa ennen lyijyn korvaavia materiaaleja. Vanhoissa haulikoissa supistukset ovat pääsääntöisesti tiukat. Haulikot on suunniteltu patruunoille, joissa on pahvihylsy ja huopatulppa. 

Lähtötilanne patruunoiden valmistajilla on kapeampi ja markkinat pienemmät verrattuna 12- ja 20- kaliiperiin. Näin ollen patruunoiden valmistajien tutkimus- ja kehitystyö tehdään ensin niitä markkinoita ajatellen, joissa on kysyntää eniten ja näin ollen paremmat tuotot. Uskon kuitenkin, että kun suosituimmat kaliiperit on päässyt vauhtiin paranee tarjonta myös harvinaisemmille kaliipereille. Isossa-Britanniassa patruunoiden valmistajat ovat jo kehittäneet useita eri lyijyn korvaavia vaihtoehtoja perinteiseen 12/65 kaliiperiin. Britteinsaarilta löytyy vielä esimerkiksi arvohaulikoita kaliiperissa 16/65. Keski-Euroopassa kaliiperi 16 on myös edelleen käytössä varsinkin yhdistelmäaseissa. Yhdysvalloissa kaliiperilla on oma vankka käyttäjäkuntansa. Uusien 16- kaliiperisten haulikoiden valmistajia löytyy mm; Browning, Rizzini ja tilauksesta kaikilta arvoaseiden valmistajilta.

Sorsajahdissa itseladatut 16/70 vismuttipatruunat 3.00 mm / 28g (430 m/s) 

Teollisten patruunavalmistajien ohella puuhailee myös patruunoiden itselataajia. Itselataajien avuksi lataustaulukoita julkaisee esimerkiksi ruutien valmistajat ja latauskomponenttien myyjät. Haulikon patruunoiden itselataaminen on haastavampaa verrattuna kiväärin patruunoiden lataamiseen, koska painemerkkien seuraaminen ei ole mahdollista ilman paineen mittaukseen tarkoitettua mittausvälineistöä. SIKSI ON ERITTÄIN TÄRKEÄÄ NOUDATTAA TARKASTI LATAUSOHJEITA! Omistan muutaman 16- kaliiperisen haulikon ja aiheen kaliiperista on tullut käyttökokemusten myötä erittäin mieluisa. Varsinkin jos haulikko on laadukkaasti valmistettu kyseistä kaliiperia ajatellen. Lyijyttömien tehdaspatruunoiden löytämisessä on kuitenkin omat haasteet. 16- kaliiperiin ei Suomesta löydy tätä kirjoittaessa muita kuin Eley Vip Bismuth 16/67, Una-Tungsten 16/70, FOB Steel 16/67 ja Rottweil Steel Game 16/67. Viimeksi mainittu löytyy maahantuojan listalta, mutta huonosti kauppojen hyllyltä. Tehdaspatruunoista olen käyttänyt Eleyn 26,5 gramman latauksella olevaa Vip Bismuth 16/67 patruunaa.

Eri sulkemisvaiheessa olevia 16- kaliiperin patruunoita

Itselataamalla 16- kaliiperin maailma avautuu kuitenkin aivan eri näkökulmasta ja laajenee huomattavasti. Haulikuormaa saa kasvatettua ja lähtönopeutta lisättyä. Patruunan tehon kasvaessa kaliiperin käyttömahdollisuudet laajenee. Itselataamisessakin tulee kuitenkin fysiikan rajat vastaan. 16- kaliiperissa olen havainnut muovikomponenteilla vismuttilatauksissa maksiminopeudeksi noin 430 m/s ja pahvihylsyissä ja huopatulpalla ladatuissa noin 400 m/s sekunnissa. Mikäli nopeudet ylittyy mainituista, haulikuviot huononee. Maksimilatauksena olen pitänyt vismuttilatauksissa tätä kirjoittaessa 28 grammaa. Testit ovat vielä kesken monen lyijyn korvaavan latausreseptin osalta ja tältä osin lataukset jatkuvat. Tässäkin harrastuksessa tuntuu, ettei ole koskaan valmis, vaan etsii edelleen sitä parasta patruuna - aseyhdistelmää.

OMV Smart patruunan suljentalaite pylväsporakoneeseen asennettuna

Haulikon patruunoiden kotilataamisessa olen käyttänyt muutamia eri työskentelytapoja. Perinteisiä vanhan ajan pahvihylsy ja huopatulppa komponentteja lyijylle ja vismutille tai sitten tämän päivän muovihylsy ja -välitulppakomponentteja vismutille ja kuparille. Pahvihylsyt olen sulkenut joko tähtistuukkauksella tai rullastuukkauksella. Muovihylsyt pääsääntöisesti tähtisuljennalla. Latauslaitteina vanhat rullasulkimet, nykyaikaiset käsiporaan tarkoitetut rullasulkimet suljenta-alustalla, Lee Load All- latauslaitteella tai italialaisella pylväsporakoneeseen asennettavalla O.M.V patruunoiden suljentalaitteella. Jälkimmäisellä saa aikaiseksi kaikkein parhaimman tehdaslaatuisen patruunan suljennan. Omv:lla saa myös patruunan pituuden säädettyä tarkasti, mikä lisää ladattavan patruunaerän tasalaatuisuutta. 

Edullinen Lee Load All- latausväline

Haulikon patruunan lataaminen on melko yksinkertaista. Mikäli kyseessä on aiemmin ammuttu hylsy tulee hylsy ensimmäiseksi supistaa alkuperäiseen mittaan. Supistamisen jälkeen, tai jos kyseessä on uusi ampumaton hylsy, niin ensin nallitetaan hylsy, sitten punnitaan latausohjeen mukainen ruutipanos ja kaadetaan ruudit hylsyyn. Nallituksen ja ruudituksen jälkeen asetetaan muovinen tai luonnonmateriaalinen tiivistekiekko, huopatulppa tai muovinen välitulppa/haulikuppi, jonka jälkeen tulee haluttu määrä valittuja hauleja. Lopuksi tehdään patruunan sulkeminen, joko rullaamalla tai stuukkaamalla eli tähtisuljennalla. Yleisin tapa on kuusisakarainen suljenta. Suljentalaitteista suosituin on amerikkalainen Mec- latauspuristin. OMV:llä ja Mec- latauspuristimella saa tehtyä patruunan suljennan tehdaslaatuisesti tai jopa paremmin. Patruunan laadukkaalla suljennalla on tärkeä merkitys, jotta patruunan ballistiikka toimii niin kuin latausohjeen laatija on suunnitellut. Netistä löytyy paljon videoita eri latauslaitteista ja niiden käytöstä. Jollain latauslaitteilla saa tehtyä kaikki patruunan lataamiseen liittyvät toimenpiteet kuten esimerkiksi Lee Load Allilla ja Mec- latauspuristimella kun taas OMV on tarkoitettu pelkästään patruunan sulkemiseen.

Ballistic Products Inc:n moderni käsiporaan kiinnitettävä rullasuljentalaite


Latausreseptejä löytyy 16- kaliiperiin netistä Hodgdonin Reloading data Centerin tai Precision Reloadingin sivuilta. Jälkimmäinen linkki on 16/70 teräshaulilatausten sivuille. Teräshaulilatausten käytössä kannattaa muistaa, ettei ammu haulikon piipun puolisuppeaa supistusta tiukemmalla supistuksella. Lisäksi olen käyttänyt kirjallisuutta mm. Lyman Shotshell Reloading Manualia (5th Edition) ja Ballistic Products yhtiön manuaaleja. Heiltä löytyy myös netistä ladattavaa maksullista lataustietoa. Yhtiö julkistaa myös ilmaisen viikon latauksen, jonka listan löydät tästä. Italialaisen Guolandin latausdatan mm. Vihtavuoren ruudeille ja lyijyhauleille löydät tästä. Tom Rosterin vihkon kokoluokkaa oleva latausopas on sen sijaan 16 kaliiperin vismuttilatausten osalta niukka, eikä latausohjeita ole eurooppalaisille latauskomponenteille.  

Patruunan sulkeminen eli rullastuukkaus wanhan ajan latausvälineellä.

Haulikon patruunoiden lataamiseen tarkoitettuja latausvälineitä ja patruunoiden komponentteja olen ostanut muun muassa seuraavista liikkeistä;   SapakkoAhtiHuvilaAaweeMetsoaseKärkkäinenAsetarvike ja Olkkonen. Lisäksi 16- kaliiperin pahvihylsyjä Haapavedeltä Tmi Gunhill Storesta. Latauslaitteet ja komponentit ostan mieluiten Suomesta, mutta jos tarvitsemaani ei löydy, niin tilaan esimerkiksi Italiasta. Komponenttien etsimiseen käytän googlea. Italiasta lataustarvikkeita Suomeen toimittaa esimerkiksi Mygrashop ja Siarm.
Omalta osaltani olen 16 kaliiperin latausten suhteen vasta alkutekijöissä, mutta alkuaskeleet ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja kannustavia. Kaliiperi 16 potkii siis edelleen ainakin itselataajien toimesta. Tulevaisuus näyttää paraneeko myös tehdaspatruunoiden valikoima lyijyn korvaavien osalta.

EN JAA LATAUSRESEPTEJÄ! Lue yllä oleva artikkeli huolella, niin löydät vinkkejä omatoimiseen oppimiseen

Teksti ja kuvat; P.O.