torstai 27. helmikuuta 2020

SAKO AII Deluxe .308 Win

Tätä kirjoittaessani on Sako Oy julkistanut uuden kiväärimallinsa. Uusi Sakon kiväärimalli on mallimerkinnältään S20. Nyt esittelyssä oleva kivääri on jo 40- vuotta vanha, eikä yhteneväisyyksiä Sakon uuteen kiväärimalliin juuri löydy. Aseiden tekninen kehitys ja aseiden muunneltavuus on mennyt eteenpäin. Nykyään tehtaalta tulevat mallit on suunniteltu mahdollisimman valmiiksi kuluttajille. Aseissa on piippujen päässä valmiiksi kierteet äänenvaimenninta tai suujarrua varten. Aseiden tukit on muunneltavissa käyttäjän tarpeisiin ja ampujan mittojen mukaan. Aseiden tukkimateriaalit ovat muovia ja metallipinnat on valittavissa erilaisilla pinnotteilla. Mallivalikoima on varsin laaja verrattuna entisiin aikoihin.

Sako AII Deluxe .308 Win.
Saalismäärää uudet aseet tuskin lisäävät, mutta ne lisäävät käyttäjämukavuutta. Myös aseiden osunta on keskimääräisesti parantunut. Aseiden rakenteluun ei enää välttämättä tarvitse aseseppää. Maailmalta löytyy laajat valikoimat erilaisia tarvikeosia mm. lukonkammen, laukaisulaitteiden, tähtäinjalustojen, lipasratkaisujen ja tukkien muuttamiseen. Näistä kaikista hienouksista ja parannuksista huolimatta moderneista aseista puuttuu se jokin. Nykyajan aseet valmistetaan robottitekniikalla täysin automaattisesti, mittatarkkoja tuotteita valmistuu kellon ympäri. Ainoa ihmisen kädenjälki on aseen muotoilun suunnittelussa ja lopputarkastuksessa. Markkinointi ja mainonta etenee sosiaalisessa mediassa huimaa vauhtia. Mainontaa on saatavilla yllin kyllin.

Palataan ajassa taaksepäin noin 40 vuotta, 1970- ja 1980- lukujen taitteeseen, jolloin esittelyn metsästyskivääri, mallimerkinnältään Sako A2 on valmistettu. Kivääri painaa 3,2 kg ja sen kokonaispituus on 106,4 cm. Ase on pulttilukkoinen, toimintatavaltaan lippaallinen kertatuli kaliiperissa .308 Winchester. Perusmalleihin verrattuna Deluxe- kiväärin metalliosat on kiillotettu ja osittain kaiverrettu. Kiväärin puuosat ovat parempilaatuista pähkinäpuuta.

LUKKOLAITE JA LUKKO

Sako A2 ja lukko (kuvat suuremmaksi klikkaamalla kuvaa)
Kiväärin lukkolaitteen kehyksen pituus on 143 mm. Kehyksen halkaisija etupäästä on 32 mm ja takapäästä lukonpalauttimen rungon kohdalta 36 mm. Patruuna-aukon pituus on 71 mm. Kehyksen päälle on jyrsitty kiikaritähtäimen jalustoja varten perinteiset niin sanotut lohenpyrstöurat. Kehyksen vasemmalla puolella on lukonpalauttimen salpa, jota painamalla saa kiväärin lukon vedettyä pois kehyksestä. Vasemmalta puolelta löytyy aseen valmistenumero ja mallimerkintä, sekä hivenen alempaa Made in Finland- merkintä. Kehyksen edestä löytyy reikä palokaasuille muun muassa mahdollisia nallirikkotilanteita varten. Oikealla puolella on kiväärin varmistin. Lukkolaite piippuineen kiinnittyy aseen tukkiin kahdella talttapäisellä kiinnitysruuvilla, joista toinen sijaitsee kehyksen takaosassa laukaisulaitteen takana ja toinen kehyksen edessä.

Kiväärin lukkorunko ja lukon kampi on valmistettu yhdestä teräskappaleesta. Lukkorungon halkaisija on 15 mm ja pituus kokonaisuudessaan 172 mm. Lukko on Mauser- tyyppinen, jonka etupäässä on kaksi sulkuolkaa. Lukon iskupohja on 2 mm syvä. Iskupohjassa sijaitsee lukon iskuripiikin reikä ja patruunan/hylsyn ulosvetimen kynsi. Kynnen vastapuolella sijaitsee ohjainura hylsynpoistotapille. Lukkorungon oikealla puolella sijaitsee rungon 108 mm pitkä sivusuojus. Sivusuojuksessa on lukkorungon kaksi reikää mahdollisille palokaasuille. Reikien tarkoituksena on aserikkotilanteissa ohjata palokaasut aseen sivulle, pois päin ampujasta. Kiväärin lukko puretaan mahdollista huoltoa varten peräkappaletta (sidekappale) myötäpäivään kiertämällä, jolloin lukkorunko irtoaa peräkappaleesta ja iskuripiikistä jousineen huoltoa varten.

VARMISTIN, LIPAS JA LAUKAISULAITE

Sako AII Deluxe ja varmistin
Kiväärissä on kaksivaiheinen varmistin. Varmistimen ollessa taka-asennossa on ase varmistettu ja eteen työnnettäessä ase on varmistamaton ja ampumavalmis. Kiväärin lipas on kiinteä makasiinilipas, jonka kapasiteetti on viisi patruuna. Lippaan avaaminen tapahtuu liipaisinkaaren edessä olevaa nastaa painamalla. Lippaanpohja ja liipaisinkaari on koristekaiverrettu hopeavärillä mustaa pohjaa vasten. Lippaanpohjaa koristaa Oryx- antilooppi ja liipasinkaarta lehtikuviot.

Sako AII lukko, laukaisukoneisto, liipaisinkaari ja patruunasilta
Laukaisulaite on perinteinen Sakon kiilakynnyksellinen laukaisulaite. Laukaisulaite on säädettävissä laukaisupaineen ja jälkiliikkeen osalta. Laukaisu säädetään tehtaalla kestämään noin 2 kg laukaisupaine. Laukaisu esittelyn kiväärissä on etuvedoton. Tehtaan ohjeissa ei suositella turvallisuussyistä alle 1,5 kg laukaisupainetta, koska liipaisimen paino saattaa laukaista aseen kivääriin kohdistuvasta iskusta tai tärähdyksestä.

PIIPPU

Piippu on kiinni kehyksessä kierteellä ja on asesepän vaihdettavissa. Kiväärin mustattu piippu on normaleihin malleihin verrattuna kiillotettu Deluxe- mallien mukaisesti. Kiväärin piippu on iskupohjaan asti mitattuna 568 mm. Piippu ei ole tehtaan alkuperäisessä mitassa. Piipun päähän on jälkikäteen asennettu 14x1 kierteet äänenvaimenninta varten ja piippua on lyhennetty muutaman millin verran. Piippu on valmistettu kylmätakomalla ja siinä on kuusi oikealle kiertyvää rihlaa. Kiväärin piipun rihlannousu on 1:10". Piipusta on poistettu avotähtäimet ja reikiin laitettu peiteruuvit. Piipun päältä kehyksen vierestä löytyy tehtaan merkintä; "Sako cal.308" ja vasemmalta puolelta Made in Finland- merkintä.

TUKKI

Deluxe-tukin karhennukset
Deluxe- mallin Monte Carlo- tyyppinen tukki poskipakalla ja lievällä harjakorkeudella poikkeaa perusmallin tukista jonkin verran. Tukki on parempilaatuista pähkinäpuuta ja siinä on ruusupuukoristeet tukin etuosassa ja pistoolikahvan pohjassa. Pistoolikahvan pohjassa on lisäksi vaaleampi koristepala. Perusmallista poiketen tukissa on myös vastinpultti tukkiin tehdyn vastinolakkeen kolon takana. Tukissa on pitokohdissa käsintehdyt tiheät salmiakkiruutukarhennukset. Karhennukset sijaitsevat tukin edessä ja pistoolikahvassa. Tukkiin on jälkeen päin tehty petaus. Tukki on öljyhiottu, alkuperäinen tukin ulkonäkö säilyttäen. Tukin vetopituus on 35 cm. Tukissa on ventiloitu perälevy, jossa on merkintä; Sako Riihimäki Finland.

YHTEENVETO

Sako AII 100 metrin ampumaradalla
100 metrin ampumaradalla ammuttaessa kiväärin tarkkuus on Sakon vanhempien peruskiväärien tasoa. Tehdaspatruunoilla en ole ampunut kuin Sako Range 8 gramman kokovaippapatruunaa ja Lapuan Naturalis 11 gramman kupariluotipatruunaa. Sakon patruunalla kolmen laukauksen kasojen keskiarvon koko oli hivenen alle 30 mm ja Naturaliksella hivenen reilu 30 mm.

Itseladatuilla patruunoilla kolmen laukauksen kasat pienenevät lähes puoleen. Sierran Match 10 gramman luodilla sain parasta 12,50 mm kasaa. Noslerin E-tip 9,7 gramman luodilla 16,50 mm ja Barnesin Ttsx 9,7 gramman luodilla 21 mm tulokset. Esittelyn metsästyskiväärin tarkkuus on riittävää kaiken kokoiselle kotimaiselle riistalle.

308- kaliiperin patruunan maksimipituus on 71,12 mm. Esittelyn kiväärin heikkous itselataajan kannalta on patruunapituuden säätäminen lähelle rihloja kupariluodeilla ammuttaessa. Maksimipituus käytettävälle patruunalle varman syötön takaamiseksi tulee esittelyn kiväärissä olla mielummin alle 71,00 mm. Jos patruunan kokonaismitta on enemmän kuin 71 mm (riippuu luodin muodosta), saattaa patruunan syöttämiseksi tarvita hivenen voimaa. Turha voimankäyttö voi aiheuttaa toimintahäiriön ja käytettävän patruunan vaurioitumisen.

Joka tapauksessa itseladattuna alle 71 mm latauspituuksillakin saa hyviä osuntatuloksia aikaiseksi. Tehdaspatruunat niin kupariluodit kuin myös lyijyluodit toimivat kiväärissä normaalisti. Kiväärillä olen metsästänyt pääasiassa hirvieläimiä vahtimalla jahtitornista. Metsästystilanteista enemmän seuraavassa julkaisussani, joka käsittelee esittelyn kiväärissä ollutta Meoptan kiikaritähtäintä.

Sako AII Deluxe .308Win. ja valkohäntäpeura
Omistamani modernit kiväärit ovat mielestäni liian steriilejä, materiaaleiltaan luonnottomia ja niistä puuttuu ihmisen kädenjälki. Ennen vanhaan valmistaja pyrki käsin tekemällä parhaaseen lopputulokseen ja aseen esteettiseen siroon ulkonäköön sen ajan käytössä olevilla työvälineillä ja perityillä käsityötaidoilla. Vaikka vanhemmat metsästyskiväärit eivät ole enää samalla lähtöviivalla aseiden muunneltavuuden ja ammuttavuuden osalta, niin ainakin vanhat Sako-kiväärit pärjäävät edelleen hyvin tarkkuudessa ja ovat toimivia kivääreitä tämän päivän metsästyksessä.

Teksti ja kuvat; P.O.

Aiempia julkaisuja vanhemmista Sakoista; Sako L 461 VixenSako L 61 RSako L 61 R osa 2.