perjantai 18. toukokuuta 2018

HUSQVARNA m.146

Mauserin veljekset Paul ja Wilhelm syntyivät Saksassa 1830- luvulla. Wilhelm oli veljeään neljä vuotta vanhempi. Veljesten isä Franz Andreas Mauser oli sotilas ja sotilasuran jälkeen aseseppä. Franz Andreas Mauserilla oli yhteensä 13 lasta, joista isänsä jalanjälkiä lähtivät kulkemaan veljekset Franz, Paul ja Wilhelm. Myös muut sisarukset toimivat aseiden valmistuksen parissa, mutta ensin mainitut olivat tunnetuimpia. Franz muutti Yhdysvaltoihin Remington & Sons yrityksen palvelukseen. Paul ja Wilhelm työskentelivät Euroopassa. Paul ja Wilhelmin läpimurto tapahtui Mauser Model 71 sotilaskiväärin myötä ja veljesten yritystoiminta laajeni. Wilhelm Mauser kuoli jo vuonna 1882 48- vuotiaana, eikä ehtinyt nähdä veljensä kanssa kehittämiensä kivääreiden menestyneintä mallia.
Paul & Wilhelm Mauser
Uusi paranneltu sotilaskiväärimalli Mauser 98 hyväksyttiin Saksassa 5 päivänä huhtikuuta 1898. Kivääri saavutti suosion ympäri maailman ja tehtaan tilauskirjat täyttyivät. Mauserin veljesten tehtaiden tilat eivät riittäneet kaikkien kivääreiden tuotantoon. Kivääreitä valmistettiin lisenssillä ympäri maailman. Myös laitonta kopiointia tapahtui. Yhdysvallat kopioi ilman lupaa Mauserin teknisiä ratkaisuja omaan Springfield-sotilaskivääriinsä. Ensimmäinen maailmansota keskeytti tehtaan oikeustoimet Springfieldin valmistajia vastaan.

FN:n tehtaan tuotantoa Mauser 98 lukkolaitteiden osalta.
Belgialla on pitkä aseteollisuushistoria alkaen 1300- luvulta, jolloin historian kirjojen mukaan Liegessä valmistettiin ensimmäisiä sotatarvikkeita. Yhtenä Mauser-kivääreiden lisenssivalmistajana toimi Belgian Liegessä Fabrique Nationale d´Armes de Guerre (FN) tehdas. Tehdas oli perustettu 3.7.1889 ja samana vuonna tehdas sai ensimmäisen 150 000 Mauser 98 kivääreiden tilauksen Belgian hallitukselta. FN-tehtaalla valmistettiin myös muita Mauser-malleja eri valtioiden tilaamina. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen tehtaalla jatkui sotatarvikkeiden, autojen, moottoripyörien, metsästysaseiden ja patruunoiden valmistus.

Ruotsin asetehtaan Husqvarna Vapenfabriks Ab:n historia alkoi Huskvarnassa vuonna 1620. Olen jo aiemmin kirjoittanut aika kattavasti tehtaan historiasta täällä. Mauser 98 lukonkehykseen (aktioon) perustuvien metsästyskivääreiden valmistus alkoi Husqvarnan tehtaalla 1930- luvulla. Lukonkehykset tulivat tuolloin FN- tehtaalta. FN-tehtaan valmistamaa m/98 lukonkehystä tehtiin malliin 146 kaliiperissa 9,3x57 vuosina 1937-1941.

Nyt esittelyssä olevan Husqvarnan malli 146 kiväärin löysin Ylivieskan Urheilun ja Lelun nettisivuilta. Pyysin sähköpostitse lisätietoja kivääristä ja muutaman valokuvan. Myyjän kertoman mukaan ase oli tullut liikkeeseen perikunnalta. Kivääri oli ollut aktiivisella aseharrastajalla, joka oli tehnyt työuransa Sievin kenkätehtaalla. Kivääri näytti kuvien perusteella käyttämättömältä. Myyjä epäili, ettei aseella oltu ammuttu juuri ollenkaan. Päätin tehdä kivääristä kaupat. Muutaman päivän kuluttua kaupoista hain kiväärin Matkahuollosta.
Husqvarna m.146 klikkaa kuva suuremmaksi
LUKKOLAITE

Mauser on käyttänyt kahta eri lukonkehyskokoa kivääreissään, suurempaa kehystä ja pienempää. Englannin kielessä lukonkehyskoosta puhuttaessa käytetään sanoja, large ring ja small ring. Nyt esittelyssä oleva Husqvarnan 146 kivääri on suuremmalla kehyskoolla. Husqvarna käytti kahta FN-lukkolaitetta kivääreissään: vanhempaa ja uudempaa. Tässä kiväärissä on vanhempi lukkolaite.
Husqvarna m.146 M98 large ring 9,3x57
Lukonkehyksen etuosa on työntömitalla mitattuna halkaisijaltaan 35,90 mm. Lukonkehyksen pituus on mittanauhalla mitattuna noin 220 mm. Lukonkehyksen patruunaukko on 34,24 mm pitkä aukon etuosasta patruunasiteen syöttöaukkoon mitattuna.

Lukonkehyksen vasemmalta puolelta löytyy lukonpidätin, sekä peukaloaukko helpottamaan patruunoiden syöttämistä makasiiniin patruunasiteen avulla. Vasemmalta puolelta löytyy myös Belgian tarkastusleimat.

Lukonkehyksen alapuolelta löytyy laukaisulaite ja aseen valmistusnumero, jonka perusteella ase on valmistettu vuosien 1938 ja 1939 välillä. Valmistusnumeron vieressä on kehyksen rekyylinvastin. Lukonkehys (kokonaisuutena lukkolaite) kiinnittyy tukkiin kahdella läpiruuvilla.

Lukko on pituudeltaan 196 mm. Lukkorungon pituus on 160 mm ja  ja se on 17,80 mm halkaisijaltaan. Lukossa on kolme sulkuolkaa, joista kaksi sijaitsee lukon etuosassa ja yksi takana. Lukkorungosta löytyy kaksi kaasureikää mahdollisen patruunan nallirikosta johtuvien palokaasujen ohjaamiseksi poispäin ampujasta. Lukkorungon sivulla on 108 mm pitkä sivulevy, jonka pääty toimii hylsyn ulosvetokyntenä.

Husqvarna m.146 M98 lukko.
Lukon siipivarmistin on kolmiasentoinen ja se sijaitsee lukon takana. Kun varmistimen siipi käännetään vasemmalle on ase varmistamaton. Kun siipi käännetään keskelle yläasentoon on ase varmistettuna, mutta lukon saa avattua ja suljettua. Kun varmistimen siipi käännetään oikealle on lukko lukittu ja ase on varmistettu.

Iskuri osineen ja lukkorunko
Lukko puretaan siten, että lukko viritetään, siipivarmistin siirretään keskiasentoon ja vedetään lukko pois lukonkehyksestä. Painetaan lukon kammen vieressä olevaa peräkappaleen nastaa ja pyöritetään peräkappale irti lukkorungosta. Alla video lukon varmistimesta ja lukon purkamisesta kahteen osaan.


Kiväärin laukaisulaite on hyvin yksinkertainen vailla laukaisuvastuksen säätömahdollisuutta. Laukaisussa on selkeä etuveto laukaisukynnykseen. Laukaisuvastus on noin 1,5 kg. Laukaisulaite on kiinni lukonkehyksessä yhdellä läpitapilla.

Kiinteä patruunamakasiini.
Kiväärissä on viiden patruunan kiinteä jousikuormitteinen patruunamakasiini. Makasiinin pohja on avattavissa ainoastaan työkalua käyttäen. Makasiinin pohjan saa irti liipasinkaaren edessä olevassa kolossa olevaa nastaa painamalla ja samanaikaisesti makasiinin pohjaa taaksepäin työntämällä.

PIIPPU

Kiväärin mustattu piippu on kierteellä kiinni lukonkehyksessä. Piippu on näkyvältä osaaltaan kehyksen reunaan asti mittanauhalla mitattuna 600 mm pitkä. Iskupohjaan asti mitattuna 619 mm pitkä. Piipussa on kuusi oikealle kiertyvää rihlaa. Rihlannousu on 14 tuumaa.

Piipun vasemmalta puolelta kehyksen vierestä löytyy aseen valmistusnumero. Piippuun on juottamalla kiinnitetty kiväärin mekaaniset avotähtäimet, sekä hihnalenkin piippurengas. Etutähtäimen pallojyvä on suojattu ja asennettu kiinteästi vailla säätömahdollisuutta. Takatatähtäintä voi siirtää sivusuunnassa iskemällä tähtäintä varovasti haluttuun suuntaan. Takatähtäimen hahlo on kiinnitetty alustan jyrsittyyn uraan.

TUKKI

Kiväärin tukki on pähkinäpuuta ja tukkimateriaali on Ranskasta. Tukki on valmistettu käsityönä alusta loppuun Husqvarnan tehtaalla.
Husqvarna m.146 9,3x57 tukki
Tukki on siro ja kevyt. Tukin vetopituus on 375 mm. Tukki on selvästi suunniteltu sen ajan mukaisesti, eli avotähtäinkäyttöä varten. Avotähtäimien käytön takia perän pudotus on jyrkkä verrattuna nykyaikaisiin metsästyskivääreihin. Tukin kapea etuosa on varustettu schnapel-kärjellä.

Tukin schnapel-kärki
Tukin pistoolikahvan otepinnat on karhennettu. Tukin etuosassa ei ole karhennuksia. Tukin pistoolikahvan päätypalana on musta bakeliittipala.

Pistoolikahvan karhennukset.
Perälevy on samaa mustaa bakeliittia, johon on painettu Husqvarna tehtaan logo ja poikittainen karhennus. Perälevy on kiinni tukissa kahdella talttaruuvilla.

Perälevy tehtaan logolla.
Tukin takaosaan on kiinnitetty hihnalenkki. Toinen hihnalenkki oli kiväärin piipussa, ei tukissa. Tukki on pedattu ja käsitelty Danish Oililla, sekä lopuksi vahattu Promaakarin tukkivahalla.

LOPUKSI

Radalla kiväärillä ammuttaessa on kivääri syöttänyt ja poistanut ammutut 9,3x57 patruunat häiriöttä. Kiväärillä tulee 100 metrin matkalla tähdätä kohteen alle. Muuten osumat ovat 15-16 gramman luodeilla ylävoittoisia. 9,3x57 patruunoita ammuttaessa on rekyyli suhteellisen mieto. Kiväärin kaliiperista, luodeista ja latausresepteistä lisää kesän aikana. Alla lyhyt video hirviradalla harjoittelusta.



Kun verrataan Mauser 98 sotilaskiväärin lukonkehystä tämän päivän Mauser 98 tyyppisiin metsästyskivääreihin, niin huomaa ainakin, että metsästyskivääreiden lukonkehyksistä puuttuu sotilaskivääristä tuttu patruunasiteen syöttöaukko ja lukonkehyksen vasemmalla puolella sijaitseva peukaloaukko. Lukkolaitteesta puhuttaessa on toki paljon muitakin muutoksia. Siipivarmistin on nykyaseissa siirretty kiväärin lukonkehyksen sivulle pois tähtäinkiikarin tieltä ja helpommin käytettäväksi.

Mauser 98 sotilaskiväärin lukkolaite on aikojen saatossa todettu kestävyydeltään vahvaksi ja kontrolloidun patruunan syötön takia luotettavaksi. Mauser 98 sotilaskivääreiden lukkolaitteita käytetään usein custom-aseiden rakennusaihioina. Kiväärit on monesti suunniteltu vaarallisen suurriistan metsästykseen. Tämä kivääri tulee mukaan sorkkariistajahtiin, jossa ampumaetäisyydet ovat lyhyitä.

Kivääriä en ryhdy kustomoimaan, vaan aion pitää kiväärin alkuperäisessä asussaan. Omistan kuitenkin toisen Husqvarna m.146 kiväärin, joka on jälkeenpäin muutettu 9,3x62 kaliiperiin. Kyseisen kiväärin osalta aloitan jossain vaiheessa rakennusprojektin ja tarkoitus olisi tehdä projektista oma juttuaihe.

Vanhoissa metsästyskivääreissä on omanlaista hohtoa ja ne miellyttävät enemmän silmääni, kuin monet nykyaikaiset "steriilit" sarjatuotantoaseet. Aseiden esteettisyys tai sen puute on toki enemmänkin mielipideasia ja mielipiteitä on yhtä monta kuin alan harrastajia. Vanhan avotähtäimillä varustetun kiväärin rajoitteet tulee kuitenkin hyväksyä ja mukauttaa metsästys siten, että kiväärin puutteet on huomioitu. Metsästyspäivä perinneaseella on mukavaa vaihtelua normaalin jahtiin.

Teksti; P.O.
Kuvat; P.O. ja Rheinmetall Defence (Waffenmuseum Oberndorf )
Videot; P.O.

Käytetyt lähteet; Mauser Bolt Rifles third edition(Ludwig Olson) kirja, ARS MECHANICA The Ultimate FN book kirja, Husqvarna Jaktvapen 1870-1977 kirja ja C.I.P.