maanantai 14. tammikuuta 2019

SELLIER & BELLOT eXergy Blue kupariluotipatruuna.

Sellier & Bellot on yksi Euroopan suurimmista patruunanvalmistajista. Tehdas on perustettu Habsburgien valtakauden aikana (Itävallan keisarikunta) vuonna 1825 ja se on alusta alkaen toiminut Tsekeissä. Tehdas on historiansa aikana valmistanut patruunoita sotilas- ja metsästyskäyttöön. Tänä päivänä Sellier & Bellot on osa brasilialaista CBC- yhtymää, johon kuuluvat Magtech ja saksalainen MEN. Suurin osa yhtymän tuotannosta on sotilas- ja viranomaispatruunoita. Sellier & Bellotin linjastolta valmistuu eniten 9 mm ja .223- kaliiperin patruunoita. Sotilas- ja viranomaispatruunat eivät kuitenkaan ole ainut tuoteryhmä tämän päivän tehtaan patruunavalikoimasta.

Tehdas valmistaa edelleen suuria määriä patruunoita myös metsästäjille ja urheiluampujille. Lyijyttömien metsästyspatruunoiden tarjonta kuluttajille jatkaa kasvua, niin haulikoilla kuin myös rihlatuilla aseilla metsästäville. Metsästäjä, joka on tottunut kupariluoteihin, saa käyttöönsä lisää uusia monoliittisia luotivaihtoehtoja.

Sellier & Bellot eXergy BLUE
Sain Sellier & Bellotin maahantuojalta Aseliike Markus Remekseltä patruunaesittelyä varten tehtaan uusimpia lyijyttömiä eXergy Blue .308 Winchester kupariluotipatruunoita. Tehdas mainostaa 308 ja 30-06 patruunoiden soveltuvan sekä pienelle että suurelle Eurooppalaiselle sorkkariistalle.

Patruunarasian luodin lentoratatiedot (klikkaa kuvat suuremmiksi)
Kahteen osaan jaettavassa pahvisessa patruunarasiassa on yhteensä 20 patruunaa. Rasiasta löytyy tietoa muun muassa luodin lentoradasta ja luodin osumakäyttäytymisestä.

2 x 10 patruunaa
Exergy Blue- patruunan ensimmäinen julkitulo oli IWA:n asemessuilla vuonna 2017. Exergy Blue on jatkumoa jo aiemmalle tehtaan lyijyvapaalle eXergy- metsästyspatruunalle. Ulkoisesti patruunat eroavat toisistaan eXergy Bluen luodin päässä olevasta sinisestä polymeerityyppisestä muovikärjestä. Sen sijaan eXergy-patruunassa on alumiinitappi luodin kärjessä. MEOPTA Ballistic Calculatorin avulla voi vertailla vanhemman eXergy- patruunan lentoratatietoja. BLUE- patruunaa ei tätä kirjoittaessa löydy vielä valikosta.

Vanhempaan eXergy- patruunaan verrattuna saman kaliiperin Blue- patruunoissa on veneperäinen kevyempi luoti ja vauhtia enemmän. Luodin pitäisi avautua hivenen nopeammin säilyttäen kuitenkin hyvän jäämäpainon. Blue- patruunoiden kehittämisessä on luodille haettu myös suorempaa lentorataa pidemmille etäisyyksille. Tehtaan mainoskuvien perusteella luoti avautuu riistaeläimessä useampaan sakaraan.

Vertasin Sellier Bellotin eXergy Blue- patruunan luotia Barnesin vastaavan painoiseen .30- kaliiperin Tipped tsx- kupariluotiin. Luotien ulkonäkö muistuttaa hivenen toisiaan. Blue- luodin muovikärki on väriltään vaalean sininen ja Barnesissa tummemman sininen. Barnesin luodin veneperän viistoleikkaus on hivenen jyrkempi kuin S&B:n luodissa. Barnesin luodin urat lähtevät ylempää. Urat ovat kapeampia ja luodissa on yksi ura enemmän kuin S&B:n luodissa.

eXergy BLUE- patruuna purettuna.
Sellier & Bellot valmistaa eXergy Blue- patruunoita kaliipereissa;  300 AAC BLACKOUT, .308 WIN, .30-06 SPRINGFIELD JA 300 WINMAG. Exergy Bluen 308 ja 30-06 kaliipereissa on sama 10,7 gramman (165 gr) painoinen luoti. Tehdastietojen mukaan lähtönopeutta 308 patruunalla on piipunsuusta mitattuna 829 m/s ja 30-06 kaliiperissa 849 m/s. Energiamäärä on 308:lla 3675J ja 30-06:lla 3853J.

Sellior & Bellot eXergy Blue 308 Win.
Kohdistin ampumaradalla 100 metrin matkalle Sakon 308 kiväärini ja Meopta Meostar r1 3-12x56 RGD kiikaritähtäimen esittelyn patruunoilla. Kiväärin nokassa oli AseUtran SL5i äänenvaimennin. Pakkasta oli -6 astetta. Kiväärini oli aiemmin kohdistettu itselataamilleni Barnesin Tipped tsx 165 grainin kupariluotipatruunoille. Tähtäimen asetuksia ei tarvinnut muuttaa, sillä S&B:n eXergy Blue- patruunat osuivat lähes samaan kohtaan, vain noin sentin ylemmäs. Kolmen laukauksen kasat olivat sen verran hyviä, että päätin käydä seuraavana päivänä ostamassa samoja patruunoita .30-06 kaliiperin kivääriini.

Sellior & Bellot eXergy BLUE patruunoiden kohdistus 100 m.
Seuraavana ratapäivänä marssin ampumaradalle Sakon 30-06 kaliiperin kiväärin ja Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD tähtäimen kanssa. Kiväärin nokassa oli sama AseUtran SL5i äänenvaimennin. Koeammunnat suoritin samalla tavalla kuin aiemmalla kerralla ampumatukien päältä. Lämpötila oli nolla astetta. Ensimmäinen laukaus meni muutaman sentin verran ylös maalitaulusta. Siirsin Meopta- kiikaritähtäimen säätöä kahdella napsulla, jonka jälkeen ammuin pari kolmen laukauksen sarjaa. Sarjojen jälkeen kivääri oli mielestäni peurajahtia varten kohdistettu. Sellier & Bellotin 30-06 patruunat kävivät tarkasti 100 metrillä.

Sellior & Bellot eXergy Blue .30-06 Springfield
Kokokuparisten metsästysluotien käytössä tulee muistaa, etteivät ne avaudu samalla lailla hirvieläimessä, kuin esimerkiksi nopeasti avautuvat pehmeäkärkiset lyijyluodit. Patruunat sain esittelyä varten tammikuun alussa, jolloin oli jo sen verran pakkasta, etten saanut mitattua luotettavasti luodinnopeusmittarilla patruunoiden lähtönopeuksia. Pakkaskelien takia en tehnyt myöskään maaliballistiikkatestejä esimerkiksi märkiin sanomalehtiin. Tällä kertaa riitti pelkkä ampumaradalla tehty kiväärin kohdistaminen esittelyn patruunoilla.

Sorkkariistan vahtimismetsästyksen lomassa on mahdollisuus ampua ruokinnoilla käyviä supikoiria ja rusakoita. Patruunat osoittautuivat tarkoiksi myös pienemmälle riistalle. Onnistuin ampumaan 30-06 patruunoilla kaksi rusakkoa saman illan aikana ennen patruunaesittelyn julkaisua. Luodin ulostuloreikä rusakossa on reilun kokoinen. Parhaiden lihojen säästämiseksi kannattaa tähdätä istuvan rusakon yläosaan.

eXergy BLUE 30-06 ja rusakot.
Patruunat osoittautuivat sen verran tarkoiksi tehdaspatruunoiksi, ettei tälle kaudelle tarvitse enää itse ryhtyä lataamaan jahtipatruunoita. Talven jahdit meneekin Sellier & Bellotin eXergy Blue- patruunoilla. Jahtivälineet ovat nyt kunnossa - jahdissa onnistuminen riippuu ampujasta.

Teksti; P.O.
Kuvat; P.O.
Maahantuoja; Aseliike Markus Remes
Lähteet; Sellier & Bellot