Ennen laukun puhdistamista ja hoitoaineilla käsittelyä testasin nahan puhdistamiseen tarkoitettua satulasaippuaa nahkakenkiin. Samalla opin parhaiten oikean työskentelytavan ennen kuin aloitan pääkohteen eli aselaukun käsittelyn.
Laukun puhdistamiseen ja hoitoaineen levittämiseen aineet ja välineet |
Saippuakotelon kannen sisäpuolelle laitoin muutaman tipan vettä, jota vasten hieroin saippuaa purkin mukana tulevalla puhdistussienellä.
Huomasin kuitenkin paremmaksi ja tehokkaammaksi hevosenjouhista tehdyn pyöreän harjan (kts. kuva). Saippua vaahtoutuu nahan pintaan reilusti ja se on hyvä poistaa heti vaikka talouspaperilla.
Puhdistamisen jälkeen annoin nahan kuivua ja levätä. Lopuksi käsittelin kengät Saphirin minkkiöljypohjaisella nahanhoitoaineella. Saphirin kermainen hoitoaine on tarkoitettu öljytylle kiiltävälle nahalle.
Seuraavaksi aloitin aselaukun puhdistamisen samoilla menetelmillä. Ennen puhdistamista olin tyhjentänyt laukun sisällön. Aselaukkua on aikoinaan korjailtu ja uudet nahkaosat värjätty, jonka takia pois pyyhitty saippua oli talouspaperilla täysin ruskeaa. Saattaa olla, että osa ruskeasta väristä on myös jotain värillistä vahaa tai lankkia.
Laukun kannen koristeet |
Laukun puhdistamisen aloitin pohjan puolelta ja viimeisenä käsittelin laukun kannen. Eniten aikaa kului remmien, saranoiden ja reunojen osalta, sekä yleensä kaikista taitekohdista. Laukun puhdistaminen toi esille ja korosti laukun alkuperäisiä koristekaiverruksia, joita oli nahan pintaan laukunvalmistaja aikoinaan taiteillut. Puhdistamisen jälkeen annoin aselaukun levätä jonkin aikaa. Lopuksi käsittelin laukun samalla Saphirin hoitoaineella, jolla käsittelin kenkäni. Ensin levitin kermaisen hoitoaineen laukun kohtiin, jotka ovat eniten rasituksessa. Lopuksi käsittelin sivut, pohjan ja kannen, sekä myös laukun sisäpuoliset nahkaosat.
Hoitoaineen annoin imeytyä ja kuivua nahan pintaan. Kuivumisen jälkeen kiillotin laukun puhtaalla kankaalla ja harjalla. Aine toimii mielestäni erinomaisesti ja laukku sai pintaan antiikkisen kiillon. Uuden näköiseksi laukku ei muuttunut, eikä se ole tarkoituskaan. Aikojen saatossa tapahtuneet pienet kolhut ja naarmut saakin näkyä aselaukussa - ne tuovat laukkuun luonnetta ja kertoo laukun tarinaa eletystä elämästä. Saman käsittelyn tein 80- luvulta alkaen päivittäisessä käytössäni olleille Smith & Wessonin pukuvöille ja vanhalle rannekellolleni.
Laadukkaasti valmistetut nahkatuotteet ovat melkein ikuisia, jos niistä vain pitää huolta. Kuvien aselaukkukin on jo melkein satavuotta vanha, eikä käytölle ole loppua näkyvissä. Nahan puhdistus- ja hoitoaineita on muitakin hyviä ja edullisempia, kuin nyt esittelyssä olevat aineet. Pääasia on kuitenkin nahkatuotteiden hoitaminen, jotta tuotteet olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä. Nahan puhdistamiseen ja hoitamiseen löytyy paljon erilaisia vinkkejä ja ohjeita niin netistä kuin myös Youtubesta.
Teksti ja kuvat; P.O.