sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Sako 85 Hunter .308 Win. osa 1/2Suomi täyttää joulukuun 6. päivä 100 vuotta. Sen kunniaksi esittelen Suomessa valmistetun Sako 85 Hunter kiväärin. Sakon kiväärit ovat avainlipputuotteita. Sako Hunter on perinteinen metsästysluodikko 85-sarjasta. Nyt esittelyssä oleva sylinterilukkoinen metsästyskivääri on kaliiperissa .308 Win. Kivääri on ollut käytössäni jo useamman vuoden. Laukauksia radalla ja jahdissa on kertynyt muutamia tuhansia. Aiemmassa Sako A7 esittelyssä olen käynyt läpi Sako Oy:n historiaa, joten nyt jätän historiaosuuden väliin, ja siirryn suoraan asiaan.

Sako 85 hunter
SAKO 85 HUNTER

Vuonna 2006 Sakon täyttäessä 85 vuotta julkisti Sako uuden kiväärimallin. Kiväärimallin nimeksi tuli Sako 85. Kivääri on jatkoa Sakon 75-mallisarjasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole sama tuote. Sako 85 poikkeaa muun muassa 75-sarjasta lukon ja lippaan erillaisilla toimitatavoilla, sekä tukin vetopituuden ja ergonomian osalta. Tähän päivään tultaessa Sakon tehtaalta on tullut tiuhaan tahtiin uusia 85-sarjalaisia, jotka poikkevat aika paljonkin alkupään malleista. Sako 85 S Hunter mallin kokonaispituus on 1075 mm ja paino 3,2 kg. Sako 85 Hunteria saa useilla eri mallivaihtoehdoilla, kaliipereilla ja mallista riippuen lisävarusteilla.

LUKKOLAITE JA LUKKO


Sako 85-sarjaa saa kuudella eri kehyskoolla. Lukonkehysten koot on merkitty asekohtaisesti kiväärin lukonkehyksen vasemmalle puolelle. Hunter-mallissa löytyy viisi eri lukonkehyskokoa, jotka ovat seuraavin mallimerkinnöin; XS, S, SM, M ja L. Kaliiperivalikoima alkaa 204 Rugerista aina 375 H&H kaliiperiin. Esittelyssä olevan kiväärin lukonkehys on S-kokoa.

Lukkolaitteen pituus on 165 mm ja leveys 32 mm. Lukkolaitteen hylsyaukko on pituudeltaan 74,80 mm. Lukkolaitteen vasemmalla puolella sijaitsee lukonpidättimen vapautinpainike, aseen tyyppimerkintä ja aseen valmistusnumero. Lukkolaitteen alapuolella sijaitsee lippaan ohjaimet, lippaansalpa, rekyylivastimen ura ja laukaisulaite. Lukkolaitteen oikealla puolella on varmistin ja lukon kammen vapautinpainike. Lukkolaitteen päälle on koneistettu Sakon tutut lohenpyrstöurat kiikaritähtäimen jalustoja varten. Lukkolaite piippuineen ja kiväärin tukki kiinnitetään yhteen liipasinkaaren kahdella torx-ruuvilla.

Sako 85 lukkorungon sulkukappale ja lipas.
Lukon runko on 185 mm pitkä ja 16,00 mm paksu. Lukossa on kolme sulkuolkaa. Lukkorunko on valmistettu yhdestä teräskappaleesta. Lukkorungon iskupohjan syvyys on 3 mm. Iskupohjassa on sulkukappaleen hylsynvetimen kynsi (ulosvedin), iskurin reikä ja ohjainura. Lukko toimii mekaanisesti kontrolloitua syöttöä mukaillen. Kontrolloidulla patruunan syötöllä ehkäistään mahdolliset patruunoiden kaksoissyötöt. Kyseessä ei ole kuitenkaan Mauser-98 tyyppinen kontrolloitu patruunan syöttötapa. Patruunan tai ammutun hylsyn poistamisessa ampuja voi kädenliikkeellä säätää ammutun hylsyn poistonopeutta. Lukon avauskulma on 70 astetta.

Lukkorunko purettuna
Lukko puretaan aseen mukana toimitetulla muovisella työkalulla. Lukkorungosta puretaan huoltoa varten sidekappale kiertämällä sitä myötäpäivään, iskurijousen ohjain, iskujousi ja iskuri. Kun lukko on huollettu, kootaan lukko päinvastaisessa järjestyksessä.

PIIPPU


Sako- ja Tikka-kivääreiden piiput valmistetaan Riihimäellä kylmätakomalla. Ensin piippuaihioon porataan suora reikä. Porauksen jälkeen piipun sisäpuoli käydään läpi eri työvaihein, jonka jälkeen tapahtuu rihlojen teko. Kylmätakomakone takoo piippua piipun ulkopuolelta piipun sisällä olevaa rihlaustuurnaa vasten. Rihlojen teon jälkeen on vielä muutama työvaihe, ennen kuin piippu päätyy tehtaan työntekijän silmämääräisesti tehtyyn tarkastukseen. Piippujen materiaalina käytetään nuorrutusterästä tai ruostumatonta terästä. Kaikki Sakon kiväärit koeammutaan tehtaalla, ennen kuin kivääri lähtee kuluttajalle. Tehdas antaa alle 1 MOA käyntilupauksen jokaiselle kiväärille.

Esittelyssä olevan Sako 85 S Hunter piipun pituus on 570 mm. Neljän oikealle kiertyvän rihlan nousu on 11 tuumaa. Piipun mustaus on heijastamaton mattamusta. Piipusta on jälkeenpäin poistettu avotähtäimet ja lisätty piipun päähän vaimenninkierteet. Vapaasti värähtelevä piippu on kierteellä kiinni lukonkehyksessä ja on tarvittaessa vaihdettavissa uuteen piippuun joko Sakon Riihimäen tehtaalla tai asesepän vaihtamana tarvikepiippuna.

LAUKAISULAITE JA VARMISTINLaukaisulaite kiinnittyy lukonkehykseen yhdellä kuusiokoloruuvilla (M6x20). Etuvedoton laukaisuvastus (laukaisupaine) on säädettävissä 1-2 kg (10-20N) välillä. Tehtaalla laukaisuvastus on säädetty 1,5 kg.

Varmistin on kaksiasentoinen. Taka-asennossa ase on varmistettu ja lukko on lukittuna. Etuasennossa varmistin on pois päältä ja ase on varmistamaton. Varmistamattoman aseen merkkinä on punainen täplä varmistimen takana. Varmistetun aseen lukon saa avattua varmistimen edessä olevaa lukonkammen vapautinta painamalla.

LIPAS

Metallisen irtolippaan patruunakapasiteetti on viisi patruunaa. Patruunat asettuvat lippaassa kahteen riviin. Lippaan vapautinsalpa on varustettu turvalukituksella (risuvarmennus). Lippaan vapautinsalpaa painettaessa täytyy yhtäaikaisesti painaa myös lippaan pohjasta, jotta lippaan saa irti kivääristä. Lipas voidaan täyttää patruunoilla ylhäältäpäin kahdella eri tavalla: aseen lukon ollessa auki ja lipas kiinni aseessa tai lipas irrotettuna aseesta.

TUKKI

Kiväärin pähkinäpuutukin vetopituus on 35,5 cm. Tässä kiväärissä vetopituutta on jatkettu 36,0 cm:n pituuteen asti. Monte Carlo-mallisen tukin perässä on poskipakka ja lievä harjakorkeus. Kiväärin perässä on Sakon oranssin värinen kuminen perälevy. Pistoolikahvassa ja tukin etuosassa on perinteisen malliset otepintojen karhennukset. Pistoolikahvassa on oikeakätiselle kämmenkyhmy. Kahvan päädyssä on metallinen Sakon oma logo. Tukista löytyy myös hihnapidikkeet pikakiinnitettäville hihnalenkeille. Hihnalenkit tulevat aseen mukana. Pähkinäpuutukki on tehtaalla öljykäsitelty. Esittelyn tukki on jälkeen päin pedattu ja käsitelty Napierin tukkiöljyllä.


Sakon pähkinäpuutukki käsitelty Napier-tukkiöljyllä..

PATRUUNOISTA

Rataharjoittelua ja pienriistan metsästystä varten olen ladannut Sakon 8 g:n kokovaippaluoteja. Sakon FMJ-luodeilla ladatut harjoituspatruunat käyvät samaan reikään jahdissa käyttämien Barnesin ttsx 165 grainin (10,7 g) kupariluodeilla ladattujen patruunoiden kanssa.

Barnes TTSX 165 gr 3 lks. kasa 100 m.
Barnesin 165 grainin luodit on tarkoitettu .30-kaliiperin magnum-patruunoille. Omassa kiväärissäni kyseiset luodit käyvät kuitenkin erittäin tarkasti 800-820 m/s välisellä nopeudella. Mikäli kyseisiä luoteja ladataan metsästyskäyttöön .308 tai .30-06 kaliipereissa, niin testiammuntoja tehtäessä tulee käyttää luodinnopeusmittaria. Barnesin kupariluodit kestävät hyvin koviakin nopeuksia. Mielestäni alle 800 m/s olevia lähtönopeuksia tulee välttää ainakin Barnesin ttsx 165 grainin kupariluotia ladatessa. Luoti ei välttämättä toimi kohteessa halutulla tavalla hitaammilla lähtönopeuksilla.

Luodeille kannattaa tehdä myös maaliballistiikkatesti märkiin lehtinippuihin. Lehtinippujen väliin voi laittaa laminaattilevyn tai laudan kuvaamaan mahdollisia luuosumia. Näin tehtynä saa jonkinlaisen kuvan luodin osumakäyttäytymisestä ennen varsinaista jahtia. Ammutuista riistaeläimistä en ole saanut luoteja talteen.


Barnes ttsx 10,7 g (165 gr) jäämäpaino 10,6 g
Barnesin kupariluodeilla olen ampunut myös pienriistaa mm. rusakoita ja supikoiria. Pääsääntöisesti olen kuitenkin pienriistajahdissa käyttänyt Sakon 8 gramman kokovaippaluoteja.

Seuraavassa 2/2 osassa kertaan Sakolla tapahtuneita jahtitapahtumia ja kerron mielipiteeni ja käytännön kokemukset Sako Hunter 85 kivääristä.

Teksti ja kuvat P.O.