maanantai 15. lokakuuta 2018

Päällekkäispiippuinen haulikko RIZZINI BR110 osa 2/2.

Rizzini BR110 20/76 ja metsästyspatruunoiden koeammunta.
KOEAMMUNTA

Päätin koeampua muutaman metsästyspatruunan alkukauden pienriista- ja vesilintujahtia varten. Lyijyhaulipatruunoiksi valitsin huopatulpilla varustetut Hull High Pheasant Extreme 20/70 ( 30g lataus ) ja Lyalvale Express Game 20/67,5 ( 32g lataus ) patruunat. Lyalvale mainostaa patruunan huopatulpan olevan biologisesti hajoava, joten kyseistä patruunaa voi käyttää viljelyksillä hyvillä mielin. Molemmat patruunat valmistetaan Englannissa. Vesilintujahtia varten koeammuin ranskalaisen FOB Sweet Copper 20/70 ( 28g lataus ) kuparihaulipatruunan ja italialaisen Baschieri & Pellagrin 20/76 ( 28g lataus ) teräshauleilla ladatun magnum-patruunan.

Ensimmäiseksi ammuin tuelta 13 metristä molemmilla piipuilla Gyttorpin teräshauleilla ladattua 24 gramman trap-patruunaa nähdäkseni osuuko piipuilla sinne mihin tähtään. Varsinainen metsästyspatruunoiden osumakuvioiden ammuntaetäisyys oli tuelta ammuttuna 35 metriä. Ammuntaetäisyyden mittasin laseretäisyysmittarilla. Koeammuntataulu oli kooltaan 120 x 120 cm.

13 metrin päästä ammuttaessa yläpiipun 1/2 supistajalla oli osumat hivenen tähtäyspisteen yläpuolella. Alapiipun 1/4 supistajalla osumat olivat tähtäyspisteessä. Ammuin molemmilla piipuilla kaksi Gyttorpin kiekkopatruunaa.

Seuraavaksi koeammuin metsästyspatruunat. Ensimmäisenä ammuin vesilintupatruunat. FOB Sweet Copper 20/70 patruunalla ammuttaessa 75 cm:n ympyrään tuli yhteensä kolme aukkoa ja osumaprosentiksi 53. B&P:n 20/76 teräshaulipatruunalla ammuttaessa aukkoja tuli yhteensä kaksi kappaletta ja osumaprosentiksi 86. Patruunat ammuin yläpiipun puolisuppealla supistuksella.

Lyijyhaulipatruunoita ammuttaessa parasta tulosta antoi Lyalvale Express Game 20/70 ( 32g lataus ) patruuna. Kyseisellä patruunalla aukkojen määräksi tuli vain yksi ja osumaprosentiksi 80. Tiheyden suhdeluku oli 2.79. Hull- patruunalla aukkojen määräksi tuli seitsemän ja osumaprosentiksi 67.

Alapiipun parannetulla supistajalla koeammuin FOB:n, B&P:n ja Lyalvalen patruunat. Lyalvalen patruuna toimi jälleen erinomaisesti. Ammunnan aikana alapiipulla osumakeskipiste oli hivenen tähtäyspisteen alapuolella ja yläpiipulla ammuttaessa tähtäyspisteen yläpuolella.

Koeammunnan ja ampumataulujen haulikuvioiden tarkastamisen jälkeen kannattaa ampua vielä muutama patruuna lisää niillä patruunoilla, joilla on saanut jo alkuvaiheessa hyvät haulikuviot. Huonosti pärjänneet patruunat kannattaa vielä testata muissa omissa tai kavereiden haulikoissa.

Osa koeammunnoista on vielä kesken. Jossain vaiheessa täytyy vielä ampua loppukauden lyijyhaulipatruunat. Varsinkin Federalin patruunoiden osalta odotukset ovat korkealla. Kaikki nyt suoritetut koeammuntatulokset löydät Koeammunta.netistä asehaulla: Rizzini BR110. Koeammunta.net sivusto on vierailemisen arvoinen, varsinkin jos suunnittelet omien patruunoiden koeampumista. Sivustolta löydät ohjeet ammunnan suorittamiseen ja tulosten tallentamiseen.

Rizzini BR110 20/76 kiekkoradalla
KIEKKORADALLA

En ampunut esittelyn haulikolla compak-ammuntaa, mutta metsästys-trappia ja - skeettiä ammuin noin 750 patruunan verran. Alussa haulikon kumiperälevy tarttui ampumaliiveihin ja vetopituus oli muutaman millin liian pitkä. Lievä takertelu häiritsi enemmän skeet-radalla ampumista kuin trap-radalla. Ongelmat hävisivät, kun vaihdoin kumisen perälevyn puiseen.

Rizzinin hivenen kapea puolijyrkkä pistoolikahva sopii käteeni erittäin hyvin ja haulikosta saa heti hyvän ampumaotteen. Haulikko on tasapainoinen ammuttava ja kiekkoa on helppo seurata. Puisen perälevyn kanssa haulikko nousee poskelle ja silmä asettuu tähtäinkiskon linjalle oppikirjan mukaisesti. Nyt haulikolla pystyy tekemään ampumasuorituksen automaationa, yhtenä suorituksena ilman perän tarttumista vaatteisiin tai pelkoa mahdollisesta tarttumisesta.

Muutaman tuuman pidempi piippu muista omistamistani haulikoista on kuitenkin tuonut hivenen haasteita hyvään osumiseen skeet-radan 8-paikalta. Lähellä liikkuvan kohteen ampumista joudun vielä harjoittelemaan lisää. Haulikko on toiminut ampumaradalla moitteetta.JAHDISSA

Kyyhky- ja alkukauden kanalintujahtiin valitsin Lyalvalen Express 20/67,5 mm patruunat. Sorsajahtiin valitsin B&P:n Valle Steel 20/76 patruunat. Kausi alkoi haulikolla Kuhmossa sorsajahdin aloituksessa. Haulikko oli mukavan kevyt kantaa järvien ja korpilampien upottavia rantoja koiran kanssa kierrellessä.

Rizzini sorsajahdissa
Sorsia ja riistalaukaustilanteita oli heikommin verrattuna aiempiin vuosiin. Yhden sorsan ammuin veteen ja toisen lennosta. Vaikka koira teki parastaan ja ajoi vähäisiä sorsia lentoon, niin siitä huolimatta ohilaukauksia tuli muutamia ihan paraatipaikoilta. Haulikon 20/76 kaliiperi on kuitenkin vesilinnustuksessa riittävä, jos vaan ampuja osaa asiansa. Alla lyhyt video sorsanpudotuksesta.


Kanalintujahdissa ei tällä kertaa ollut matkassa tuuria, mutta jahdin aikana yksi tilanne kuitenkin sattui, kun koirani nosti sorsan lentoon järven rannasta. Sorsan pudotin FOB-kuparihaulipatruunalla. Sorsan lentoa oli helppo seurata haulikolla ja suorittaa onnistunut linnun pudotus koiralle noudettavaksi. Pienen uintikilpailun jälkeen koirani voitti kisan ja toi sorsan isännälleen.

Uintikilpailu päättynyt.
LOPUKSI

Ensimmäisellä ratakäynnillä ammuin haulikolla kesähelteellä kaksi kierrosta eli yhteensä 50 kiekkoa. Kotona ammunnan jälkeen huomasin etutukin karhennuksista tukkiöljyn hävinneen osittain pitokohdasta. Kyseessä ei ole kuitenkaan tehtaan valmistusvirhe, vaan karhennukset jätetään vähemmälle öljylle, ettei tukkiöljy heikennä karhennusten pitoa. Ohessa linkki aiheeseen, jossa olen aiemmin käsitellyt aseen tukin öljyämistä.

Laitoin sähköpostitse kyselyn Italiaan Rizzinin tehtaalle ja tiedustelin mitä tukkiöljyä tehdas käyttää aseissaan. Sainkin heti vastauksen. Tehdas suositteli käytettäväksi Ballistolin tukkiöljyä tai jotain muuta linseed oilia. Laitoin etutukin karhennuksiin kaapistani löytämääni Napierin tukkiöljyä. Öljyn levitin karhennuksiin vanupuikolla ja hammasharjalla. Öljyämisen jälkeen etutukki näytti jälleen uudelta.

Alussa allekirjoittanutta harmitti tukin tahmean oloinen kuminen perälevy, mikä tarttui helposti vaatteisiin vaikeuttaen aseen nopeaa nostamista poskelle. Ajan myötä tukin perälevy kovettuu hivenen ja takertelu vähenee. Vaatteisiin tarttuminen loppui, kun teippasin perälevyn yläosastaan ja sivuilta liukaspintaisella mustalla sähköteipillä.

Teipattu perälevy
Vaatteisiin tarttumisen lisäksi vetopituus kumiperälevyn kanssa oli kuitenkin hivenen liian pitkä ja loppukaudesta paksumman vaatekerran kanssa tulisi aseen nostamisessa ongelmia. Tukin vetopituutta piti lyhentää muutamalla millillä.

Onneksi perälevyn vaihtaminen on haulikon tukin muutostöistä se helpoin ja yleensä halvin toimenpide. Vaihdoin kumisen perälevyn Rizzinin puiseen perälevyyn. Maahantuoja lähetti tukin Italiaan Rizzinin tehtaalle perälevyn asentamista, muotoon hiomista ja öljyämistä varten. Sain tehtaalta lainaan vastaavanlaisen tukin, ettei alkanut metsästyskausi keskeytyisi. Tehtaalta erinomaisen hyvää palvelua perusmetsästäjälle.

Tehtaalla jälkiasennettu puinen perälevy.
Rizzini BR110 haulikko on laadukkaasti valmistettu haulikko, jonka kaikki sovitukset on erinomaisesti tehty. Hintalaatusuhde on enemmän kuin kohdallaan. Haulikon tasapaino on hyvä ja ammuttavuus selkeän laukaisun kanssa erinomainen. Haulikon hyvä ammuttavuus ja mieto rekyyli on aiheuttanut sen, että mieluiten radalle ja jahtiin olen ottanut mukaan 20-kaliiperisen haulikon.

Tätä kirjoittaessa on Rizzini julkistanut vuodelle 2018 BR110-sarjalle myös sporting-version. Se on varmasti mielenkiintoinen uutuus. Sporting-version hinta on Briteissä alle 2000€. Useita erilaisia haulikoita omistaneena uskallan suositella kohtuuhintaista laatuhaulikkoa etsivälle tutustumista saapasmaan haulikoihin. Italiassa osataan modernien haulikoiden valmistus - perinteitä unohtamatta.

Teksti; P.O.
Kuvat; P.O.
Videot; P.O.