keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

MEOPTA MEOSTAR r2 2,5-15X56 RD

Kivääriostokseni yhteydessä tuli tarve uudelle optiikalle. Uusi kiväärini oli kaliiperia 30-06. Mainitsemani kaliiperi soveltuu eri luotivalinnoilla moneen eri jahtiin. Siispä myös tulevan kiikaritähtäimen tuli olla moneen jahtimuotoon soveltuva. Alle 1500 euron 50- millin etulinsseillä olevat putket hylkäsin heti alussa. Kyseisistä tähtäinkiikareista minulla oli kokemuksia riittävästi, eivätkä ne soveltuneet mielestäni tarpeeksi hyvin hämärässä tapahtuvaan jahtiin. Taloudellinen tilanne asetti rajoituksia.

Suurennoksen pitäisi olla hyvä ampumaradalla ja mahdollista ajojahtia varten pieni suurennos laajempaa näkyvyyttä varten. Kiinteäsuurennoiset kiikaritähtäimet jäivät siis myös pois hankintalistalta. Pääpaino oli kuitenkin vahtimismetsästyksessä peuran kokoluokalle hämärän aikaan aamu- ja iltajahdeissa. Plussana mahdollisuus nujertaa eteen tulevat pienpedot. Siinä sitä olikin toiveita kerrakseen.

Pääpaino hämärässä tapahtuvaan jahtiin.
Katse kääntyi aina nousujohteisesti kiikaritähtäimien hintahaitarissa yläsuuntaan, yli 1500 euron hintaluokkaan, jolloin taloudellinen tilanne tuli taas vastaan. Muutamia vuosia sitten markkinoille rynnänneet superzoomit kiinnostivat. 56 millin etulinssi hämäräominaisuuksilla ja maksimisuurennosta riittävästi ampumaradalle. 

Olen omistanut erilaisia Meopta- kiikaritähtäimiä ja olen ollut niihin tyytyväinen. Hinta-laatusuhde on ollut kohdillaan. Omistan yhden Meopta Meostar r1 3-12x56 RGD 4C- ristikolla ja olen sillä onnistunut saamaan hämärässä niin suurempaa kuin pienempää riistaa. Superzoom ehdokkaista jäi jäljelle Meoptan Meostar r2 2,5-15x56 RD 4C- valoristikolla. Meopta mainostaa Meoptan Meostar r2 kiikaritähtäintä hämärässä tapahtuvaan suurriistan metsästykseen. Päätin ottaa riskin ja uskoin, että kyseisellä kiikaritähtäimellä pystyy hämärässä ampumaan myös pienriistaa.

Tätä kirjoittaessa käytän hämärässä tapahtuvaan vahtimismetsästykseen pääasiassa kahta kiikaritähtäinmerkkiä, Meoptaa ja Zeissia. Tässä esittelyssä vertaan jonkin verran Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD kiikaritähtäintä Meostar r1 3-12x56 RGD kiikaritähtäimeen ja Zeissin 56 millin etulinsseillä varustettuihin neljä kertaa suurentaviin V4:ään ja vanhempaan Classic- malliin.

Kerron vain omista kokemuksistani. Ihmisten näköaistit valon määrän ja laadun vastaanottamisessa eivät ole samanlaisia, eikä minulla ole oikeanlaista teknistä mittausvälineistöä, jolla valon määrää/läpäisyä voisi tähtäimistä mitata. Kokemukseni saattavat siis poiketa jonkun toisen testaajan kokemuksista. 

Parasta olisi jos tähtäinvertailussa olisi useita osanottajia eri ikäryhmistä. Tässä esittelyssä ei ole kuin allekirjoittaneen kokemukset esittelyn kiikaritähtäimestä. Hämärällä tarkoitan ajankohtaa, jolloin aurinko on jo täysin laskenut ja maasto on lumen peittämä, joko osittain tai kokonaan. Lumi tuottaa maisemaan valoa sen verran, että ei ole täysin pimeää.


Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD
KIIKARITÄHTÄIN

Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD kiikaritähtäimen pakkauksen mukana tuli muoviset linssisuojat (bikini), käyttöohjeet, paristo valoyksikköön, tehtaan tarkastuskortti tarkastajan nimikirjaimilla, takuu- ja rekisteröintikortit ja linssien puhdistusliina. Rekisteröitymällä saa kiikaritähtäimeen 30 vuoden takuun. Vastaavanlainen yhtä pitkä takuu on tänä päivänä harvinaista.

Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD kiikaritähtäimen runko on tehty yhdestä kappaleesta. Rungon materiaali on lentokonealumiinia ja se on anodisoitu mattamustaksi. Kiikaritähtäimen pituus on 353 mm ja paino 650 g. Kiikaritähtäin on vesitiivis ja täytetty typpikaasulla. Kiikaritähtäimen huurtumattomat linssit on tehtaan mukaan käsitelty useilla eri pinnotteilla, joiden tehtävänä on suojata linssiä epäpuhtauksilta, naarmuilta, helpottaa linssien huoltamista ja parantaa kuvanlaatua. Kiikaritähtäimeen saa jälkiasennettua myös matkarummun (BHT).

Sivu- ja korkeussäädöt (kuvat suuremmaksi klikkaamalla).
Kiikaritähtäimen sivu- ja korkeussäädöt sijaitsevat normaalisti tähtäimen 30 mm rungon keskellä. Ristikon korkeussäätö on rungon päällä ja sivusäätö on rungon oikealla puolella. Säädöissä napsut ovat selkeitä pienellä vastuksella ja äänellä. Yksi napsu tähtäimen sivu- tai korkeussäädöstä muuttaa osumaa 1/4 moan (n. 0,7 cm) verran 100 metrillä. Sivu- ja korkeussäätöjen nollaussäätö tapahtuu kahdella sormella säädintä painamalla ja siirtämällä säätimen nuoli tähtäimen rungossa olevaa valkoista pistettä vasten.

Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD valoyksikkö
Valoyksikön säädin sijaitsee rungon vasemmalla puolella. Valoyksikön valopisteen kirkkautta säädetään valosäätimen nupista. Valopisteen säätäminen on kahdeksanvaiheinen. Valopisteen kirkkaus on merkitty numeroilla 1-8. Jokaisen vaiheen välissä on valopisteen off- tila.  Valopisteessä on kolmen tunnin jälkeen automaattinen sammutustoiminto (auto-off). Valoyksikön nupin päädyssä sijaitsee paristokotelon kansi. Meoptalla valoyksikön kansi on suunniteltu fiksusti siten, ettei sitä saa pimeässä kytiskopissa vahingossa pyöritettyä irti.

Suurennosalueen ja okulaarin säätö
Kuusinkertaisen kiikaritähtäimen suurennosalue on 2,5-15. Suurennossuhteen säädin on sujuvasäätöinen. Säädin ei ole liian herkkä tai jäykkä. Okulaarin MeoQuick- pikasäädön korjaussäätöväli on +3 ja -3 (dpt) välillä.

Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD 4C- ristikkomalli.
Tähtäinristikko on mallia 4C ja se on toisella kuvatasolla. Ristikon keskellä on pieni musta piste, johon kytkeytyy punainen säädettävä valopiste. Ristikon sivu- ja alatolpat ovat ohuempia verrattuna esimerkiksi vanhempaan Meoptan Meostar r1 RGD 4C- ristikkoon. Myös ristikon keskellä oleva musta piste on pienempi kuin r1 RGD- mallissa.

AMPUMARADALLA

100 metrin ampumaradalla.
Ampumaradalla eri patruunalatausten testaamisessa ja kiväärin kohdistamisessa Meoptan 2,5-15 suurennosvälin maksimisuurennos on erittäin hyvä ominaisuus verrattuna perinteisiin 3-12 suurennosvälillä oleviin. Meoptan maksimisuurennoksella kuva on maalitaulussa terävä ja riittävän suuri 100 metrin matkoilla tehtyihin tarkkoihin kohdistuslaukauksiin. Ristikon keskellä oleva musta piste on sopivan pieni, eikä häiritse tähtäämistä pienikokoiseen maalitauluun.

Meoptan suurennos toimii hyvin ampumaradalla
30- kaliiperin osumat näkyvät vaaleassa maalitaulussa selkeästi, eikä erillistä ratakaukoputkea tarvitse osumien tulkitsemiseen. Ampumatauluilla ei tarvitse käydä kesken ampumasuorituksen. Meopta Meostar r2 2,5-15 RD kiikaritähtäimen sivu- ja korkeussäädöt ovat mieluisia käyttää ja toimivat selkeästi. Osumat maalitaulussa siirtyvät napsujen mukaisesti. Eurooppalaisiin kiikaritähtäinsäätöihin tottuneena toivoisin kuitenkin, että kulmaminuuttisen säädön sijaan yksi napsu siirtäisi osumaa sadalla metrillä yhden senttimetrin.


JAHDISSA

Ensimmäisenä jahti-iltana tornissa istuessani oli aurinko laskeutunut jo muutama tunti sitten. Lunta oli maassa noin 15 cm ja taivaalla loisti puolikuu. Lämpötila oli -1 astetta. Länsituuli puhalsi voimakkaasti. Puolen tunnin istumisen jälkeen tornin vasemmalle puolelle tuli riistapeltoon kaksi metsäkaurista. Metsäkauriskiintiö oli jo metsästysseuramme osalta käytetty, joten tyydyin vain katselemaan kauriita tähtäinristikon läpi. Kytkin tähtäimen valoyksikön päälle ja säädin punapisteen kirkkautta himmeälle. Punapiste oli paljon terävämpi luonnossa kuin miltä se kotona näytti hämärää huoneen nurkkaa vasten. Olin helpottunut. Kiikaritähtäin toimi valoyksikön kanssa noin 100 metrin päässä olevalle kauriin kokoluokalle hyvin ja punapisteen sai säädettyä riittävän himmeälle.

Mukana tornissa oli toinenkin kivääri, jonka päällä oli Zeiss Classic 3-12x56 kiikaritähtäin valolla. Tähtäimien läpi katsellessa ei kuvan terävyydessä, eikä valon määrässä ollut kovinkaan suuria eroja. Joissain varjokohdissa Zeiss Classic oli parempi. Sen sijaan Zeissin ristikko ja valopisteen tekniikka olivat jo vanhentuneita. Meoptan ristikko oli ohuempi ja valopisteen kirkkauden säädeltävyys parempi.

Puoli tuntia lisää tornissa istumista ja havaitsin nyt tornin oikealla puolella liikettä. Kaksi supikoiraa liikkui kauimmaisen ruokinta-automaatin takana. Matkaa oli noin 90-100 metriä. Asetin punapisteen himmeimmälle asetukselle ja yritin seurailla levottoman supikoiran liikkumista. Tähtäinristikon tolpat olivat ohuet eivätkä peittäneet supia. Supi pysähtyi hetkeksi ja puristin liipaisimesta. Luoti meni supista ohi ja supipari paineli turkit höllyen metsän suojaan. Manasin supikoiran, ja omaa hötkyilyäni. Päätin lopettaa jahdin kyseiseltä illalta.

Zeiss Conquest V4 3-12x56 ja Meopta Meostar r2 RD 2,5-15x56
Seuraavana jahti-iltana olin jälleen tornissa peuranvasaa ja muuta riistaa odottelemassa. Mukaan otin illan kiikaritähtäinvertailua varten Zeiss Conquest V4 3-12x56 kiikaritähtäimeni. En ehtinyt istua tornissa 10 minuuttia pidempään, kun havaitsin 82 metrin päässä ruokinta-automaatin vieressä ruokailevan rusakon. Säädin Meoptan valopisteen himmeimmälle asetukselle ja seurasin rusakon ruokailua. Ruokinta-automaatti varjosti hivenen rusakkoa puolikuun valaistessa ruokintapaikkaa.

Nyt olisin toivonut vielä yhtä asetusta himmeämpää valopistettä. Päätin yrittää saada rusakon reppuuni himmeimmällä valopisteen asetuksella. Liipasimesta puristus ja rusakko putosi paikoilleen. Jatkoin tornissa istumista ja mahdollisten peurojen saapumista. Samalla vertailin Zeissin ja Meoptan tähtäimiä keskenään. Noin reilun 90 metrin päässä metsän varjossa oli tolpan nokassa nuolukivi. Nuolukiven taustana oli lumiset kuuset. Zeissilla maksimisuurennoksella varjossa olevan nuolukiven ääriviivat erottuivat hivenen selkeämmin verrattuna Meoptaan. Meoptassa taas valon määrä oli parempi.


Kytisillan rusakot
Puolen tunnin jälkeen tornin vasemmalla puolella noin 100 metrin päässä ruokaili heinäkasan vieressä isompi rusakko timotei heinäkasveja maistellen. Puolikuu valaisi hangessa ruokailevan rusakon hyvin. Rusakko erottui maksimisuurennoksella erittäin hyvin, kuvan ollessa selkeä ja terävä. Kytkin valoyksikön päälle ja valopisteen himmeimmälle asetukselle. Liipasimesta puristus ja nyt oli jo toinen rusakko hengettömänä hangella.

Tammikuun viimeisellä viikolla olin yhteislupa-alueemme naapuriseuran jahtitornissa kyttäämässä ilta-aikaan peuranvasaa. Sää oli tuulinen ja tiheä lumisade peitti näkyvyyden pidemmälle ruokinta-alueen ympäristöstä. Pakkasta oli - 6 astetta. Ruokintapaikka oli sen verran lähellä jahtitornia, ettei sade haitannut tähtäämistä. Paikalle ilmaantui kaksi peurapukkia ja naaraspeura kahden vasan kanssa. Ruokinnalla urospeurat antoivat välillä vauhtia liian lähelle tuleville vasoille. Naaraspeura vahti ruokailun sijaan ruokintapaikan ympäristöä.

Lumisade oli sen verran tiheää, ettei tähtäimen tarjoama kuva ollut kovinkaan terävä, mutta peurat erottuivat isommat sarvipiikit mukaan luettuna riittävän hyvin. Säädin valopisteen päälle ja otin ristikkoon toisen vasoista, joka seisoi nyt vastapäätä jahtitornia noin 50 metrin päässä. Liipasimesta puristus ja vasa juoksi 20 metriä tuupertuen viereiselle pellolle. Jatkoin vielä hetken aikaa vasan tähtäämistä ja säädin suurennosta pienemmälle, jotta saisin laajemman näkökentän mahdollista paikkolaukausta varten. Tähtäimen läpi katsoessa huomasin vasan pään retkahtavan hankeen. Sammutin valopisteen ja pakkasin tavarat reppuun. Peurakausi oli nyt päättynyt ja kaikki luvat käytetty.

Jahtikauden viimeinen peura
Ai niin, vielä pitää mainita uusintaottelusta supikoiran kanssa. Helmikuun viimeisellä viikolla olin illalla supikoiria kyttäämässä. Sää oli kaksi astetta plussan puolella ja tuuli kävi hiljalleen länsi luoteesta. Ilta oli pimeä osittain sulanneen lumen ja pilvisen taivaan takia. Olin asettanut haaskan noin 90 metrin päähän metsästystornista. Puolentoista tunnin istumisen jälkeen haaskalle hiippaili kaikessa hiljaisuudessa kaksi supikoiraa. Toinen iski haaskaan ahnaasti hampaansa ja toinen käänsi kyljen siten, että ristikon punapisteen sai helposti supikoiran kylkeä vasten. Liipasimesta puristus ja supikoira putosi paikoilleen. Toinen supeista sen sijaan juoksi välittömästi metsän suojaan.

Meopta Meostar r2 ja supikoira
LOPUKSI

Talven jahtikauden aikana tammi- maaliskuussa parhaimmillaan oli pakkasta - 15 astetta. Meoptan kiikaritähtäimen säätimet toimivat pakkasessa normaalisti ilman häiritsevää jäykkyyttä, jota taas esiintyi Zeiss Conquest V4 kiikaritähtäimessäni. Verrokin Zeissin uusin malli Conquest V4 3-12x56 ei ole superzoom, mutta Zeiss mainostaa suunnitelleensa V4 3-12x56 kiikaritähtäimen hämärässä tapahtuvaan jahtiin, joten oli hyvä verrata kahta tämän päivän 56- millin putkilla varustettuja kiikaritähtäimiä keskenään.

Uusien kiikaritähtäimien tehot lisääntyy koot pienenee.
Kiikaritähtäimet kehittyvät ristikoiltaan, valoyksiköiltään, suurennoksiltaan ja kooltaan. Vaikka tehot kiikaritähtäimissä kasvavat, niin siitä huolimatta kiikaritähtäimet ovat lyhyempiä ja kevyempiä kuin vanhemmat 56-millin etulinsseillä varustetut kiikaritähtäimet. Esimerkkikuva yllä, vanha valoton Docter 3-12x56 ja uusi Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD.

Mitä enemmän kiikaritähtäimessä on linssejä ja ominaisuuksia, sitä enemmän tähtäimelle tulee haasteita pärjätä hämärässä. Kiinteäsuurennoiset (esim. 7x56 mm ja 8x56 mm) kiikaritähtäimet ovat yksinkertaisen rakenteensa takia hyviä hämärässä, mutta tähtäimien heikkous on siinä, että ne ovat spesiaalioptiikkaa, joiden käyttö on rajattu pääasiassa hämärässä tapahtuvaan vahtimismetsästykseen.

Päivällä tapahtuvaan sorkkariistan ajojahtiin en päässyt kiikaritähtäintä talven jahdeissa kokeilemaan, mutta 2,5 minimisuurennosta pääsin testaamaan naapuriseuran kyttäyskopissa, jossa ampumaetäisyys ruokinnalle on vain noin 30 metriä. Kyseisellä kytispaikalla oli minimisuurennos paras käytettävissä oleva suurennos. 2,5 kertaisella suurennoksella oli miellyttävää seurailla peurojen ruokailua laajan näkökentän turvin.

Hämärässä lumisessa maastossa Meoptalla katsoessa peurapukin sarvia, etäisyyden ollessa reilut 100 metriä, huomasi tähtäimen soveltuvan hyvin peuran kokoluokalle. Kiikaritähtäimen läpi tuleva kokonaiskuva on mieluisa. Tähtäinkuvan saa helposti ja nopeasti. 4C- ristikko ja valoyksikkö ovat erittäin hyvä kokonaisuus sorkkariistalle. Ristikon ohuus toimii tarvittaessa myös pienriistalle.  Valoyksikköön voisi mielestäni lisätä vielä yhden himmeämmän asetuksen ja valopisteen terävyyttä pienemmälle riistalle. Meoptalta löytyy myös muita ristikkovaihtoehtoja, jotka saattavat sopia paremmin pienriistalle. Omasta mielestäni 4C- ristikko on kuitenkin hyvä vaihtoehto yleistähtäimelle.

Tammi - maaliskuun kytisjahdeissa ammuin hämärässä Meoptan avulla useita rusakoita ja supikoiria, sekä yhden peuravasan. Ammuntaetäisyydet olivat 30-100 metriä, niin lumisateessa, pilvisessä säässä kuin myös kuutamon valaistessa lumista maastoa. Pimeässä varjoisammat paikat pidemmillä etäisyyksillä luo maksimisuurennoksella haasteita - valon määrää saisi olla lisää, jotta pieni kohde erottuisi paremmin. Kiikaritähtäin on kuitenkin hintaan nähden laadukas, monipuolinen, tehoiltaan hyvä ja kompaktin kokoinen superzoomi.

Kiikaritähtäin oli onnistunut hankinta omiin jahtikuvioihini. Meopta Meostar r2 2,5-15x56 RD on kaiken kokoiselle sorkkariistalle hämärässä tapahtuvaan jahtiin erinomainen valinta. Lisäksi vielä plussana - sillä onnistuu myös pienriistan pyynti.

Meopta Meostar R2 2,5-15x56 RD

TEKNISET TIEDOT

Suurennosalue:  2,5-15
Etummaisen linssin (objektiivin) koko: 56 mm
Tähtäimen rungon halkaisija: 30 mm
Silmäväli: 97-95 mm
Näkökenttä 100 m: 14.9 - 2,5 m
Objektiivin katselukulma: 8,5 - 1,42
Dioptrian säätöalue:  -3/3 dpt
Polttotaso: 2
Säätö napsautuksella 100 m: 7,3 mm (1/4 moa)
Valonläpäisy: 92 - 94,5%
Hämärälukuarvo: 11.8 - 29
Pituus: 353 mm
Paino: 650 g
Takuu: 10-vuotta (rekisteröitymällä 30-vuotta)

_______________________________________________________

Teksti; P.O.
Kuvat; P.O.
Video; P.O.
Maahantuoja; Aseliike Markus Remes Oy
Lähteet; Meopta ja käyttöohjeet

Lisää kuvia Meoptan tähtäimestä löydät Instagramista Nordicguns- nimellä.