Merkel 47E ja Sellier & Bellot pahvihylsypatruunat Red & Black 12/70 (3,5mm) |
Tämän kertaisen esittelyn haulikon ostin käytettynä 15 vuotta sitten yksityiseltä myyjältä Kymenlaakson vanhimmasta kaupungista Haminasta. Haulikon leimoista päätellen ase on valmistettu kesäkuussa vuonna 1990. Eli samana vuonna jolloin Saksat yhdistyivät. Haulikon ohje- / takuukirjan leimojen mukaan ensimmäinen omistaja on ostanut aseen Karhulan Ase ja Erä- metsästysliikkeestä 4.11.1994. Ohjekirjan lisäksi aseen mukana tuli tehtaan saattokortti, josta ilmenee millä patruunalla (3,5 mm) ase on koeammuttu ja tehtaan lopputarkastuksen hyväksymisleimaukset päivämäärällä 7.8.1990. Haulikolle on tehtaalla annettu tuolloin viiden vuoden takuu. Merkel- asetehtaan historiasta olen kirjoittanut aiemmin täällä ja paperilehtenä Ase-lehden numerossa 2/2022. Haulikon kokonaispituus on 113 cm ja paino on 3.1 kg.
Piippupari ja etutukki
Merkel 47E purettuna |
Kylmätakomalla valmistetun ja mustatun piippuparin pituus on 71 cm (28 tuumaa). Piippupari on patruunapesän kohdalta 57.60 mm leveä, kaventuen päätyyn tähtäinjyvän kohdalta 41 mm levyiseksi. Piippujen väliin juotettu umpinainen tähtäinkisko on peräpäästä mitattuna 11 milliä leveä, kaventuen kohti piipun päätä 7.8 mm levyiseksi. Tähtäinkisko on päältä karhennettu. Tähtäinkiskon päässä on halkaisijaltaan 3,7 mm messinkinen jyvä. Vasemman piipun takaosasta löytyy valmistajan merkki ja made in GDR- merkintä. Eli haulikko on valmistettu Itä-Saksassa Suhlissa. Oikeanpuoleiseen piippuun on kirjattu teräslaadun merkintä; "Special - Gewhri Aufstahl". Piippuparin alapuolelle piippulistaan on kiinnitetty pidike asehihnaa varten. Alapuolella lähempänä piippuparin perää on koukkumainen haka (korvake) etutukin kiinnitystä varten ja E- kirjain, sekä numerosarja.
Piippuparin alapuolen perässä on sulkuosan kaksi sulkuharkkoa ja Holland & Holland- tyypiset valikoivat ejektorit. Piippuja tarkasteltaessa näyttäisi siltä, että sulkuosa ei ole tässä haulikossa samaa osaa piippujen kanssa, vaan erikseen juotettu kiinni piippupariin. Gebrüder Merkel Die Jagdwaffe in meinen Händen* kirjan mukaan Merkelin rinnakkaispiippuisessa perusmallissa 8 on demibloc- menetelmällä kiinnitetty piippupari, mutta mallin 47E:n kohdalla asiasta ei ole mainintaa. Voi myös olla, että valmistaja käyttää demibloc- nimeä piippujen kiinnityksessä, vaikka tekevätkin sen hivenen eri tavalla kuin muut asevalmistajat.
Sulkuharkkojen molemmilla puolilla on aseen koestus- ja tarkastusleimat, kaliiperimerkintä 12/70, piippujen porausmerkintä 18.6 ja piippujen supistusmerkinnät. Vasenpiippu 1/1 täyssuppea ja oikea piippu 1/2 puolisuppea. Takimmaiseen sulkuharkkoon on merkitty aseen valmistusnumero. Piippuparin perässä, piippujen välistä jatkuu vielä reilu 14 mm pitkä yläsulun Greener- ristitapin läpimenoreikä. Molempien piippujen peräpäässä on piippuja kiertävä viuhkamainen koristekaiverrus.
Etutukin metallirungossa on tukin koristekaiverrettu Deeleyn avaussalpa (patentti: John Deeley, Westley Richards & Co), sekä aseen viritys- ja ejektoriosat. Ulkopuolelta koristekaiverrettu metallirunko on kiinnitetty pähkinäpuiseen ja käsin karhennettuun etutukkiin kahdella talttapäisellä ruuvilla. Metalli- ja puuosien sovitukset on tehty suhteellisen hyvin. Tällä viittaan siihen, että kyseisen valmistusajakohdan aikana tehtaan käsityön ja materiaalin laatu ei ollut perusmalleissa kaikkein parhainta verrattuna tehtaan alku- ja nykyhistoriaan. Esittelyn haulikko on perusmalleja hivenen laadukkaampi. Etutukin pääty on pyöreä ja tukin leveys normaali verrattuna espanjalaisiin tai brittien bestgun- haulikoiden kapeampaan ja lyhyempään splinter- tyyppiseen etutukkiin.
Lukkorunko ja takatukki
Kuumennusmenettelyllä Merkelin tehtaalla perinteisesti tehty kirjokarkaisu aseen lukkorungossa on säilynyt hyvänä. Merkel mainitsee käyttävänsä kirjokarkaisussaan puuhiiltä ja nahkasuikaleita. Kirjokarkaisureseptit ja työmenetelmät ovat yleensä valmistajien salaisuuksia. Jotkut valmistajat käyttävät nahan lisäksi sopivassa suhteessa eläinten luita. Jokainen kirjokarkaisu eli päästövärjäyskäsittely on omanlaisensa uniikki jälki metallin pinnalla.
Lukkorunko on kauttaaltaan kaiverrettu arabeski- tyylisellä koristekaiverruksella. Käsin tehdyt kaiverrukset löytyvät myös piippujen avausvivusta ja liipaisinkaaresta, sekä kaaren ruodosta. Lukkorungon talttapäiset ruuvit on myös kaiverrettu, kuten aseen kaikki muutkin pinnalla näkyvissä olevat ruuvit.
Yläsulun ristitappi ulostyöntyneenä lukkorungon vasemmalla puolella kun piiput ovat avattuna |
Laatikkolukkoisessa haulikossa on Anson & Deeleyn koneisto. Lukkorungon alapuolen kaksoissulku/lukitus on Purdey- tyyppinen ja lisäksi yläsulkuna haulikossa on William Greenerin kehittämä ristitappilukitus. Edellä mainitun lisäksi lukkorungon iskupohjan sivut on levennetty (side clips). Sivulevennysten vastinpintoina toimii piippupariin työstetyt lovet. Kyseisellä teknisellä ratkaisulla estetään piippuparin sivuttainen liike.
Lukkorungon edessä sijaitsee viritystapit, jotka virittävät laukaisukoneiston iskuvasarat avattaessa aseen piiput. Lukkorungon molemmilta puolilla sijaitsee messinkiset vireilmaisimet. Ilmaisimien edessä koneiston ruuvien yläpuolelta runko paksunee ja näin osaltaan vahvistaa iskupohjan aluetta. Lukkorungon perä on muotoiltu aaltoilevaksi yhdistyen takatukin puuosaan. Kyseinen valmistusmenetelmä vahvistaa osaltaan paremmin lukkorungon ja takatukin liittymää verrattuna suoraan lukkorungon perään.
Merkel käyttää samaa lukkorunkoa myös magnum-kaliiperin tuplakivääreissä, joita käytetään muun muassa Afrikan suurriistaa metsästettäessä. Haulikon sulku on kestävä ja tiukka, eikä tässä aseessa ole sulussa minkäänlaista väljyyttä huolimatta aseella ammutusta suuresta laukausmäärästä.
Lukkorungon ala- ja yläsulku, sekä edessä olevat viritystapit |
Haulikon piiput avataan varmistimen edessä olevaa koristekaiverrettua ja karhennettua vipua (top lever) kääntämällä ja piippuja alas taittamalla. Avausvivun takana sijaitsee haulikon automaattinen varmistin. Haulikossa on kaksi liipaisinta, joista etummainen liipaisin laukaisee oikean piipun ja takimmainen vasemman suppeamman piipun. Laukaisuvastuksen mittasin Lymanin elektronisella laukaisuvastusmittarilla ja keskiarvoksi sain etummaiselle liipaisimelle 1.3 kg ja takimmaiselle 1.5 kg.
Lukkorunko alapuolelta kuvatttuna ja liipasinkaari |
Lukkorungon alapuoli on leveydeltään 40 mm ja edessä on piippuparin etummaisen sulkuharkon läpireikä. Pohjasta löytyy myös koneiston pohjalevyn kaksi erikokoista talttapäistä ruuvia. Lukkorunko on lisäksi kiinni tukissa liipaisinkaaren ruodon alta talttapäisellä läpipultilla, jonka pääty kiinnittyy haulikon varmistimen taakse. Rungon alapuolen koneiston pohjalevyyn on kaiverrettu muiden kaiverrusten lisäksi Suhlin aseseppä logo ja teksti "SUHL". Liipaisinkaari kiinnittyy lukkorunkoon kierteellä.
Suora englantilaismallinen takatukki |
Haulikossa on suora englantilaismallinen öljykäsitelty pähkinäpuinen takatukki. Vetopituus etummaisesta liipaisimesta tukin perälaatan puoliväliin on 37,5 cm. Sivuvääryys on oikeakätiselle ( cast off ) ja peränpudotus on 40/65 (comp/heel). Tukissa on käsin tehdyt karhennukset ja ruuvikierteinen pidike asehihnalle. Tukin alaosaan on kaiverrettu ura liipaisinkaaren ruodolle, joka kiinnittyy tukin uraan kahdella talttapäisellä ruuvilla. Tukissa ei ole enää alkuperäistä perälaattaa vaan asepuuseppä Asko Valosen asentama puinen sileä perälevy. Haulikon puuosat olen käsitellyt Napierin tukkiöljytuotteilla ja vahannut Trade Secretin G.P. wax polishilla.
Tukkiöljy ja vaha |
Seuraavassa 2/2 osassa kokemuksia haulikosta ampumaradalla ja metsästyksessä.
Teksti ja kuvat; P.O.
Käytetyt lähteet;
Kirja; Gebrüder Merkel Die Jagdwaffe in meinen Händen (Dr. Hans-Jürgen Fritze)*,
Internet; Grulla UK , Westley Richards Co