perjantai 29. lokakuuta 2021

Gebrüder Merkel Suhl- metsästyshaulikot

1800- luvun loppupuolella Saksassa oli useita haulikoiden ja yhdistelmäaseiden valmistajia. Tunnetuimpia valmistuspaikoista on Thüringen osavaltiossa sijaitseva Suhlin kaupunki lähes keskellä Saksaa. Tänä päivänä Suhlin kaupungissa on asukkaita noin 40 000 ja asetuotanto jatkuu edelleen. Kaupungissa sijaitsee asetehtaiden lisäksi alueen historiasta kertova asemuseo. Kaupungissa toimii myös valtion aseiden ja ammattikaivertajien asekoulu, jossa asesepän koulutustoiminnot on mahdollista suorittaa oppisopimusperiaatteella. Ammatillinen valtion hyväksymä aseseppäkoulutus kestää Saksassa noin kolme vuotta.

Ernst Thälmann Werken valmistamia metsästyshaulikoita

Suhlin kaupungissa Thüringen osavaltion alueella aseita on valmistettu jo 1500- luvulta, ruutiaseiden keksimisestä alkaen. Teräaseita ja muita sotatarvikkeita on Suhlissa valmistettu historiankirjojen mukaan jo 1400- luvulta alkaen. Saksassa, ja maailmalla yleisesti, nykyaikaisten metsästysaseiden kehitys alkoi 1800- luvun loppupuolella, savuttoman ruudin ja keskisytytteisten patruunoiden myötä. Monet taittuvapiippuisten aseiden teknisistä ratkaisuista ja patenteista 1800- luvun loppupuolelta tuli Iso-Britanniasta. Brittiläiseen imperiumiin kuului laajoja alueita maailmalta. Britannian siirtomaista saatu vauraus emämaahan ja siirtomaissa tapahtuva suurriistanmetsästys loivat hyvät edellytykset metsästysaseiden kehitystyöhön ja aseiden myynnille. Toimivat tekniset oivallukset levisivät myös muihin maihin asevalmistajien tuotantoon.

Ennen toista maailmansotaa Suomeen tuotiin metsästysaseita mm. Belgiasta, Ruotsista ja Saksasta. Suurempien saksalaisten asevalmistajien merkkejä oli tuolloin; Bühag, J.P. Sauer&Sohn, Greifeldt & Co, Geco (Gustav Genschow & Co), Haenel, Imman Meffert, Gebrüder Merkel, Simson & Co ja Walther. Paljon oli myös pienempiä ja Suomessa tuolloin harvinaisempia saksalaisia asevalmistajia kuten esimerkiksi; Adolf Heym, Sempert Krieghoff,  Gebrüder Rempt ja A.W. Wolf Suhl. 

Huhtikuun 3. päivänä 1945 amerikkalaiset joukot miehittivät Suhlin kaupungin ja kesä-heinäkuun aikana kaupunki luovutettiin Neuvostoliiton joukoille. Toisen maailmansodan jälkeen Suhlin kaupunki jäi kommunistien haltuun. Asetehdasalue saatiin uudelleen käyntiin 1940- luvun loppupuolella. Muutama aiemmista alueen asevalmistajista siirtyi kuitenkin Länsi-Saksan puolelle. Yksi näistä oli J.P.Sauer & Sohn, joka siirsi tuotantonsa Länsi-Saksaan Eckernförde kaupunkiin. 1950- luvulta alkaen valmistettiin Länsi-Saueria eli J.P. Sauer & Sohn- merkkisiä aseita. Kyseisiä aseita mainostettiin Orginal Sauer- nimellä. Itä-Saksassa ryhdyttiin valmistamaan jo aiemmin 1940- luvun lopulla samoja aseita Sauer & Sohn Suhl- merkkisinä. Aseet valmistettiin VEB FORTUNA Werk Suhl- nimisessä valtion yrityksessä ja 1.1.1951 alkaen VEB MEWA Ernst-Thälmann-Werke Suhl tehtaalla.*

Itä-Saksan puolella Suhlin asekaupungissa valmistettiin sodan jälkeen mm. seuraavia asemerkkejä; Bühag, Sauer & Sohn (mm. mallit 8 ja 47E), Simson (mallit 35/70, 74E ja 76E, 100EJ), Suhl, Haenel, Fortuna (mm. mallit; 8, 47E, 200E) ja Gebrüder Merkel (useita malleja mm; 8, 47E, 147E, 147S, 247S, 200E, 200CS, 200ES, 200ET, 201E, 203E ja 303E). Haulikoiden mallinumeron lopussa olevilla kirjaimilla on omat merkityksensä. Kirjain E tarkoittaa ejektoreita ja E- kirjaimen jälkeen seuraava kirjain esimerkiksi T, trap- haulikkoa ja S, skeet- haulikkoa. Kaliipereista yleisimmät olivat 12/70, 16/70 ja 20/70. 1980- luvun loppupuolella ja viimeistään 1990-luvulta alkaen tuli tuotantoon myös kaliiperi 12/76. Olen aiemmin omistanut rinnakkaispiippuisen Merkel 8- mallin kaliiperissa 12/76. Kyseinen haulikko oli valmistettu 1980- ja 1990- lukujen taitteessa. 

Saksassa valmistettujen metsästysaseiden omistajat ja tehtaat vaihtuivat useaan otteeseen molemmin puolin maailmansotien. Itä-Saksassa tehdastoimintoja muutettiin ja joidenkin merkkien, kuten esimerkiksi Bühag-, Fortuna- ja Haenel- metsästysaseiden valmistus lopetettiin jo aiemmin kuin esimerkiksi Gebrüder Merkel- ja Simson Suhl- aseiden. Vaikka valmistajat ja tuotteiden nimet vaihtuivat, niin aseiden suhlilainen ulkonäkö ja toimintamekanismi pysyivät tunnistettavina ja tekniikaltaan samoina. Monet metsästysaseista valmistettiin samassa Ernst Thälmann Werken tehdasympäristössä. Tehdasalue nimettiin itäsaksalaisten toimesta saksalaisen kommunistin ja poliitikon Ernest Thälmannin mukaan, jonka natsit teloittivat keskitysleirillä vuonna 1944. Thälmannin mukaan on nimetty kaikkea muutakin mm. saari Kuubassa, kolhoosi Neuvostoliitossa, pataljoona Espanjan sisällissodassa ja pioneerijärjestö Itä-Saksassa.

Sauerilla, Fortunalla ja Merkelillä mallimerkinnät olivat samoja. Simsonilla oli kuitenkin omat aseiden mallimerkinnät länsimarkkinoille. Länsi-Saksan Frankonia Jagd ja Eduard Kettnerin erätavaratalot myivät 1960- luvulta alkaen naapurimaan taittuvapiippuisista metsästysaseista muun muassa Fortunan, Sauerin, Merkelin ja Simsonin aseita. 1980- luvun kuvastoista löytyy enää vain Merkel ja Simson metsästysaseita. Itäsaksalaisten haulikoiden kulta-aika oli Suomessa 1960- luvulta alkaen aina Saksojen yhdistymiseen saakka. Näitä Suhlin kaupungissa tehtyjä aseita toi Suomeen monien muiden maahantuojien lisäksi Helsingissä edelleen toimiva perheyritys Magnus Paul. 

Frankonia Jagd ja Eduard Kettner erätavaratalojen mainoskuvastoja

Itä-Saksassa valtion vientiteollisuuden tuotteilla oli laatumerkintäjärjestelmä alkaen vuodesta 1950 ja päättyen ainakin aseiden osalta 1970- luvun loppuun. Laatumerkintää käytettiin esimerkiksi kelloissa, optiikassa, polkupyörissä ja polkupyörien osissa sekä ampuma-aseissa. Laatuluokinnan korkeimman laadun merkintä oli Q1 (huipputuotteet). Seuraavana alaspäin mentäessä oli S- merkintä (erittäin hyvälaatuinen erikoisluokka), 1- merkintä kolmion keskellä (luokka-1 hyvästä laadusta) ja viimeisenä 2- merkintä (riittävä laatu). Q1- tuotteita myytiin Länsi-Saksaan ja muihin länsimaihin. Itä-Euroopan maihin myytiin laatuluokkien alempia tuotteita poislukien eri kommunistimaiden puoluejohtajat ja diktaattorit. Heille tehtiin tilauksesta käsityönä huipputuotteita, kuten muillekin varakkaille ja eri valtioiden päämiehille. Suomeen kuitenkin myytiin mitä ilmeisemmin kaikkia laatuluokkia. Myös Ruotsissa myytiin 1960- ja 1970- luvuilla samoja haulikkomalleja kuin Suomessa.

Laatuluokituksen Q1- leimaus löytyy takimmaisesta sulkuharkosta

Merkel- asetehtaan historia alkaa 1800- luvun loppupuolelta Merkel- veljesten aloittaessa aseiden valmistamisen. Merkel- yrityksen perustamispäivämäärä on 1.9.1898. Merkel keskittyi tuotannossaan metsästys- ja urheiluaseiden valmistukseen, joiden mekaaninen suunnittelu oli monimutkaisempaa ja valmistaminen vaikeampaa, kuin esimerkiksi sotilasaseiden. Merkel keskittyi alusta asti laadukkaiden ylellisyystuotteiden valmistamiseen. Merkelin valmistama päällekkäispiippuinen haulikko 1900- luvun alkupuolella oli haulikoista yrityksen lippulaiva. Tänä päivänä aiemmista malleista vuodelta 1924 on vielä tuotannossa sivulukkoinen luxusmalli 303E. 

Merkelin perheyritys menetti toisen maailmansodan jälkeen omaisuutensa Neuvostoliiton sotakorvauksiin ja jäljelle jääneen osalta Itä-Saksan valtion hoivaan. Kommunistit aloittivat Merkelin aseiden valmistamisen jo muutaman vuoden kuluttua sodan jälkeen. Toimintoja aloitteli uudelleen Karl Paul Merkelin vävy, luottamusmies Adolf Schaden yhteensä 125 työntekijän voimin. Vuonna 1950 alkaen yhtiö kävi kauppaa nimellä VVB MEVA Gebrüder Merkel Jagdgewehrfabrik Suhl. Vuonna 1968 Merkelin asetuotanto yhdistettiin samaan osastoon Simson Suhl- metsästysaseiden kanssa VEB Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk "Ernst Thälmann"- osastoksi. 1980- luvun loppupuolella Merkel- metsästysaseita myytiin 70 maassa.

Saksan jälleenyhdistyminen 3. lokakuuta 1990 aiheutti muutoksia tehtaalla. Tehdas siirtyi 1990-luvulla aiemmasta kommunistisen valtion omaisuudesta yksityisen tahon omaisuudeksi. Vuonna 1993 itäsaksalainen tehdas päätyi konkurssiin ja uuden omistajatahon omistukseen. Aiempi työn laatu ja toimintatavat eivät olleet riittävää uusille rahoittajille. Uusien omistajien toimesta tehtaalla tehtiin suuria investointeja.  Tehtaan konekanta uusittiin nykyajan laatukriteerit täyttäviksi. Tuotantotavat ja laadunvalvonta muutettiin teollisten länsimaiden tasolle. Tehtaalla alkoi uusi aikakausi ja Merkel- aseiden valmistusprosessi ja laatu siirtyi reippaan harppauksen nykyaikaan.

Mallin 200E lukkorunko (Blitz- laukaisukoneisto)

Päällekkäispiippuisten haulikoiden perusmallit ovat nykyään laatikkolukkoiset; 2000C ja 2001C ja sivulukollinen 303E. Joitain muutoksia aiemmasta on tapahtunut muun muassa perusmallien päällekkäispiippuisissa haulikoissa. Tänä päivänä vain kalleimmissa haulikoissa etutukki on jaettu kolmeen osaan kun aiemmissa malleissa se oli vakiokäytäntö kaikissa malleissa. Yhtenäinen tukin etuosa on halvempi valmistaa. Lukkorungoissa on myös muutoksia aiemmasta. Nykyään vain kalleimmassa sivulukkoisessa 303- mallissa piipun sulkuharkko sulkeutuu läpi lukkorungon. Vanhemmissa käsintehdyissä malleissa käytettiin myös yhdistelmäaseista tutumpaa Blitz- laukaisukoneistoa, kun taas nykyajan haulikoissa muunneltua Anson & Deeley- koneistoa. Rinnakkaispiippuisista haulikoista valmistetaan laatikkolukkoisia malleja; 40E, 41E, 45E ja sivulukollisista mallia 60E, 61E ja 65E. Aseet on valittavissa pistoolikahvalla tai englantilaismallisella suoralla pähkinäpuutukilla. Lisäksi valikoimaa on kuluttajalle tarjolla kaikissa Merkelin metsästysaseissa erilaisilla kaiverrus-, teknisillä- ja materiaalivaihtoehdoilla.    

Merkel valmisti ja valmistaa myös muita taittuvapiippuisia metsästysaseita, kuten esimerkiksi rihlakkoja, drillinkejä ja tuplaluodikoita. Suomessa tutuimpia aiempia myytyjä malleja päällekkäispiippuisten mallien 200E ja 201E lisäksi oli toisen maailmansodan jälkeen Itä-Saksassa valmistetut rinnakkaispiippuiset haulikot ja yhdistelmäaseet. Tänä päivänä eurooppalaiset haulikkomarkkinat ovat aika vahvasti italialaisten asetehtaiden käsissä. Merkel on kuitenkin saanut pidettyä asetehtaansa pystyssä muun muassa Keski-Euroopan markkinoille tarjotun monipuolisen metsästysasetuotannon ansiosta. Merkel valmistaa edelleen laadukkaita ylellisyystuotteita - unohtamatta Suhlin alueen asevalmistusperinteitä.

Tulevissa blogikirjoituksissani on tarkoitus esitellä itäsaksalaisia (GDR) Ernst Thälmann Werken valmistamia metsästyshaulikoita, mikäli vapaa-aikaa löytyy riittävästi kirjoittamiselle. 

Ylhäältä alas; Gebrüder Merkel 200ET 12/70, Fortuna 200E 16/70 ja Merkel 47E 12/70

Teksti ja kuvat; P.O.

Käytetyt lähteet;  *kirja, J.P. Sauer & Sohn (Peter Arfman - Rolf Kallmeyer), nykyisen Merkel- asetehtaan kuvasto, saksalaisen Frankonia Jagd ja Eduard Kettner erätavaratalojen mainoskuvastot 1960- luvulta 1990- luvun alkuun. Ruotsalaiset erätavaratalojen kuvastot; Mauritz Widforss vuodelta 1964 ja Ab Vapen - Depoten vuodelta 1974.
Nettisivut; Wikipedia, MerkelBuechsenmacherinnung.deGundigest.com

JULKAISTU ASE-lehden NUMEROSSA 2/2022