lauantai 4. toukokuuta 2024

Espanjalaiset sivulukkohaulikot osa 3/3


Vasemmalla Arrietan 12/70 kaliiperin haulikko ja oikealla Grulla Armaksen 16/70

Ensimmäisessä osassa käsittelin espanjalaisten haulikoiden historiaa ja toisessa osassa teknisiä ominaisuuksia. Tässä kolmannessa osassa kerron tämän hetkisestä tilanteesta ja pohdin käsityönä tehtyjen perinteisten arvohaulikoiden tulevaisuutta. Arrieta on yksi esimerkki tämän päivän muutoksista. Jokunen vuosi sitten asetehdas lopetti aseiden valmistuksen Elgoibarissa, mutta muutama vuosi sitten tehdas palasi takaisin toimintaan uuden omistajan ja rahoittajien turvin, sekä uudella Arrieta & Arrizabalaga nimellä ja kokoonpanolla. 

Yksi muutos monien joukossa näyttää olevan asemallien määrän karsiminen ja keskittyminen vain muutamaan asemalliin. Käsityön lisäksi ja avuksi on hankittu nykyaikaiset tietokoneavusteiset CNC, CAD-CAM valmistuslaitteistot ja niiden käyttämiseen osaavat työntekijät. Päällekkäispiippuisen uuden haulikkomallin piipputeräs tulee Italiasta Lamec- tehtaalta Brescian kaupungista. Lukkorunko on valmistettu 18CnNiMo7-6 teräsmateriaalista. 

Lisäksi kaksi aiemmin itsenäistä asevalmistajaa on yhdistetty saman katon alle. Uuden yhtymän toiminta on jaettu siten, että aseet valmistetaan edelleen Baskimaalla, mutta pääkonttori sijaitsee Madridissa. Tulevaisuus näyttää onko hajauttaminen onnistunut ratkaisu vai muodostuuko kustannuksia liikaa tuottoon nähden. Rahaa näyttäisi ainakin olevan, tai ainakin verkkosivut näyttävät hienoilta. Juttuaiheen ensimmäisessä osassa oli Grulla Armaksen ja Arrietan vanhat mainosvideot. Alla oleva mainosvideo on nykyisen Arrieta & Arrizabalaga tehtaan esittelymateriaalia.


Palataan kuitenkin takaisin aiheeseen, eli perinteisiin rinnakkaispiippuisiin sivulukkohaulikoihin. Omat käyttäjäkokemukset espanjalaisista sivulukollisista rinnakkaispiippuisista haulikoista ovat erittäin positiivisia. Kokemuksia on kertynyt ampumaradalta ja metsästyksessä. Itse asiassa näiden haulikoiden myötä on osittain palautunut usko siihen, että rinnakkaispiippuisellakin metsästyshaulikolla voi onnistua hyvin riistalintujen lentoon ampumisessa. Nämä haulikot on suunniteltu suurille laukausmäärillä isoissa ajojahtitapahtumissa tapahtuvaan riistalintujen ampumiseen, joko erikseen lataajan avustamana tai yksin ampumapaikalla ohilentäviä lintuja ampuen. Omassa käytössäni haulikot ovat lähinnä seuruejahdissa kyyhkyn metsästyksessä tai koiran kanssa riistalintuja ja pienriistaa metsästäessä. Savikiekkoja olen ampunut pääasiassa compak- radalla.


Artesaanien käsityön näytteet

Yksi yhteinen piirre tämänkin aiheen haulikoissa on - ne ovat erittäin tasapainoisia haulikoita käsitellä ja ampua. Grulla Armaksen kaliiperi on 16/70 ja omistan muitakin 16- kaliiperin haulikoita, mutta kaikki muut ovat tähän verrattuna huonoja lentoon ampumiseen.  Kuvien Arrieta ja Grulla Armas molemmat painavat saman verran eli 3,12 kg. Grulla on rakenteeltaan hivenen kapeampi. Laukaisutuntuma molemmissa haulikoiden liipaisimissa on erinomainen, puhdas ja selkeä, kuten laadukkaissa sivulukollisissa haulikoissa pitääkin olla. Haulikot ovat linjakkuudeltaan sulavia ja kaikki ylimääräinen on poistettu haulikoiden metalli- ja puuosista. 

Grulla Armas m.215 16/70 käsin irrotettavat sivulukot


Esittelyn Arrieta haulikko on ollut Aseliike Markus Remeksen aikoinaan maahantuoma esittelyhaulikko ja kyseessä on sama haulikko, josta Esa Höysniemi on kirjoittanut artikkelin Riista-lehden numerossa 6/2010. Haulikko on valmistettu vuonna 2006. Grulla Armaksen haulikon ostin saksalaisesta aseliikkeestä ja se on valmistettu leimojen perusteella vuonna 1987. Grulla Armaksen piiput ovat raskaampirakenteiset verrattuna 12- kaliiperiseen Arrieta haulikkoon.

Arrieta y Cia m.557 12/70 myös käsin irrotettavilla sivulukoilla

Minulla ei ole riittävästi varallisuutta ostaa uutta mittatilauksena teetettyä käsintehtyä sivulukkohaulikkoa. Olen ostanut laatuhaulikot käytettynä, joissa on tänä päivänä hinta-laatusuhde kohdillaan. Tietysti varovainen tulee olla asehuutokaupoissa. Pääsääntöisesti esimerkiksi saksalaiset ja ruotsalaiset ovat luotettavia myyjiä jos aseen ostaa esimerkiksi huutokaupasta. Kuvaukset pitävät paikkansa ja jos valokuvat huudettavasta aseesta ovat hyviä ja selkeitä, helpottaa se ostopäätöksen tekoa. Aina kuitenkin kannattaa esittää kysymyksiä myyjälle tai huutokaupan järjestäjälle jos jokin asia ostettavassa aseessa mietityttää. 

Yksi laajimmista asehuutokaupoista Euroopassa on HOLTS ja se sijaitsee Isossa-Britanniassa. Holtsin huutokaupoissa on englantilaisten metsästysaseiden lisäksi paljon myös espanjalaisia laatuhaulikoita. Valitettavasti tällä hetkellä Holtsilla ei ole agenttia tai edustajaa Suomessa. Holts- huutokaupasta ostaessa tulee muistaa, että aseen huutokauppahinnan päälle tulee vielä toimituskulut, verot ja tullimaksu, koska kyseessä on EU:n ulkopuolinen maa. Eli kun huudat aseen englantilaisesta asehuutokaupasta joudut vasarahinnan päälle maksamaan vielä melkein saman verran ennen kuin ostamasi ase on Suomessa. Veroissa ja tullimaksuissa on poikkeuksia, joten parhaiten selvität lisäkustannukset tullin asiakaspalvelussa. Ostamalla Euroopan Unionin jäsenvaltiosta pääset kaikkein helpoimmalla ja pienemmillä kustannuksilla.

Haulikot valmiina compak- kiekkoradalle

MIKÄ MAKSAA

Suomesta harvemmin löytyy käytettynä uutta vastaavassa kunnossa olevaa espanjalaista laatu- tai arvoasetta. Pelkät sivulukot eivät tee haulikosta laadukasta saati sitten arvokasta. Halpoja kopioita löytyy myös espanjalaisista haulikoista ja eri aikakausina on tehty massatuotantona halpoja huonompilaatuisia sivulukkohaulikoita. On hyvä huomioida, että eivät läheskään kaikki espanjalaiset yllä englantilaisten "best gun"- tasolle, vaan lähinnä kalleimmat mallit. Eron haulikoissa kyllä huomaa kun pääsee rauhassa tutkimaan Purdeyn tai Holland & Hollandin haulikoita. Lontoossa käydessäni olen saanut molemmissa liikkeissä hyvää ja kohteliasta palvelua. Espanjalaiset haulikot aiheuttivat kuitenkin sen, että olen hankkinut Englannista lontoolaisen aseliikkeen valmistaman perinteisen rinnakkaispiippuisen ja sivulukoilla varustetun arvohaulikon, joka on myös erittäin tasapainoinen haulikko lentoon ampumiseen. Haulikon varustelu kaikilta teknisiltä yksityiskohdilta ei kuitenkaan yllä omistamieni espanjalaisten haulikoiden tasolle.

Arrieta m.557 Standard 12/70 kyyhkyjahdissa

Mistä sitten uuden arvoaseen hinta muodostuu? Arvohaulikot tehdään käsityönä ajan kanssa ja valmistuksessa kestää kauemmin verrattuna massatuotantoaseisiin, joita valmistetaan robottitekniikalla kellon ympäri. Yhden arvohaulikon valmistamiseen saattaa kulua jopa 800 tuntia ennen kuin ase luovutetaan tilaajalle. Pienillä espanjalaisilla vanhoilla asepajoilla hinta muodostuu käytetyistä materiaaleista ja tehdyistä työtunneista. Isossa-Britanniassa käsityön määrän lisäksi hintaan vaikuttavat kallis moderni konekanta, markkinointi-, palkka- ja kiinteistökulut, jotka ovat jo huomattavasti suuremmat kuin elinkustannuksiltaan halvemmassa Espanjassa. Lisäksi rahoittajat vaativat suurempaa tulosta ja oman tuotto-osuutensa. Lontoon tai Birminghamin kovien kustannusten takia moni Iso-Britanniassa toimiva aseliike on vuosikymmenien ajan teettänyt aseensa Espanjassa omalla nimellä. Näitä on muun muassa; William Powell Birminghamissa ja William Evans Lontoossa. Lisäksi esimerkiksi Grulla Armas (ent. Union Armera) on teettänyt arvoaseita Yhdysvaltoihin Orvis Companylle ja Griffin&Howelle, Auguste Francottelle Belgiaan ja Eduard Kettnerille Saksaan. Samalla tavalla ovat toimineet AYA ja Arrieta yritysten olemassa olonsa aikana.

Osti Espanjalaisen sivulukkohaulikon sitten uutena tai käytettynä, niin hyvin huollettuna rahallinen arvo näissä haulikossa säilyy hyvin verrattuna moniin massatuotantona valmistettuihin haulikoihin. Baskimaan haulikoihin on kopioitu aikojen saatossa parhaat puolet Lontoon haulikoista. Perinteitä kunnioittavien sivulukkohaulikoiden estetiikka ja tekniikka on säilynyt reilusti jo yli sadan vuoden ajan. Vain valmistustavat ovat muuttuneet tai muuttuvat modernimmaksi. Vaikka edelleen tarvitaan myös vanhoja kädentaitoja, valmistustekniikka kuitenkin näyttää osittain automatisoituvan. 

Sivulukkohaulikot ja fasaanikukot

Toivottavasti rahakkaita ostajia perinteisille metsästysaseille löytyy, sillä ainakin venäläiset miljonäärit ovat sodan takia poissa markkinoilta. Sodan jälkeenkin Venäjä saattaa olla vielä pitkän aikaa hylkiövaltio ja venäläinen asiakaskunta poissa läntisiltä markkinoilta. Onneksi venäläiset eivät ole olleet merkittävin asiakaskunta. Tätä kirjoittaessa Euroopassa varsinkin kooltaan pienempien metsästysasevalmistajien haasteena on inflaatio, energian hinnan ja korkojen nousu, sekä mahdollinen taantuma ja sen kesto. Kaikki nämä vaikuttavat ainakin tavallisten kuluttajien käyttäytymiseen epävarmoina aikoina ja sitä kautta ylellisyystuotteiden kulutukseen. Toisaalta espanjalaiset ovat Eibarissa kokeneet niin hyviä kuin myös huonoja aikoja historian saatossa, joten heillä on kokemusta selvitä haasteista. Arvoaseiden valmistajat myös mainitsevat, että yleinen taloustilanne ei välttämättä vaikuta heikentävästi heidän laatutuotteiden myyntiin. Mikäli löytyy työn jatkajia, laadusta ei tingitä ja hinnat säilyy kilpailukykyisinä on perinteisille espanjalaisille artesaanien taidonnäytteille edelleen maailmalla ostajansa.

Teksti ja kuvat; P.O.


Artikkelien käytetyt lähteet: Kirjat; Spanish Best (Terry Wieland), Double Guns and Custom Gunsmithing (Steven Dodd Hughes), Shotguns & Shooting Three (Michael McIntosh), Vanhat Aseet 1 ja 2 (Timo Hyytinen), Sidelocks & Boxlocks, The Classic British Shotguns (Geoffrey Boothroyd), The Shotgun Book (Jack O`Connor), The Shotgunner`s Book (Charles Askins), kuvastoluettelo Vapen-Depot 1974, Riistalehti 6/2010 (Esa Höysniemi), Mauri Soikkanen, kirja; Urho Kekkonen, Kovetettu Kalamies. The Shooting Field Volume 17 (Hollad&Holland)

Videot; Youtube