Haulikostani katkesi nallipiikki 1000 ammutun kiekkopatruunan jälkeen. Haulikko on lähes satavuotta vanha ja oli ollut omistuksessani vasta puolisen vuotta. Aiemmista laukausmääristä ei ollut tietoa. Irrotin sivulukot haulikostani ja tarkastin katkenneen nalli- / iskuripiikin. Sivulukkoja haulikostani irrotettaessa huomasin haulikon lukkorungon ruuvien olevan löysällä. Ruuvien kiristämisen sijaan löysäsin ruuvit ja irrotin takatukin lukkorungosta ja samalla tarkastin puuosien kunnon. Takatukin irrotettuani huomasin tukissa kaksi halkeamaa tukin alaosassa, kohdassa missä metalli ja puu ovat toisiaan vasten. Haljenneen kapean puuosan yläpuolella vasten puun pintaa on molemmin puolin sivulukkojen sivulevyjen alaosa. Edessä oli haljenneiden kohtien liimaus molemmin puolin tukin etuosaa.
Minään yllätyksenä halkeamat eivät tulleet, vaan ovat lähinnä normaalia vanhoissa haulikoissa. Liimaamisen lisäksi päätin öljytä haulikon tukin, ennen aseen lähettämistä asesepälle uuden nallipiikin valmistamista varten. Kaapistani löytyi eri vaihtoehtoja puuosien öljyämiseen. Valitsin tällä kertaa tukkiöljyksi CCL:n tukinhoitosarjan. Olin löytänyt kyseisen hoitosarjan Helsingissä sijaitsevasta Finn Enterprice ase- ja metsästysliikkeestä. CCL Traditional English Gun Products Ltd. on englantilainen aseiden hoitoaineita valmistava yritys. Yritys on toiminut Worcestershiren kaupungissa vuodesta 1983 alkaen.
Tukin pinnasta poistin vanhat vaha- ja öljyjäämät asetonilla ja jarrunpuhdistusspraylla. Lisäksi haljenneet kohdat jätin astiaan asetoniin liukenemaan, jotta liimattavat kohdat ovat varmasti puhtaita öljystä ja rasvasta. Puhdistustoimenpiteiden jälkeen tein Araldite Extra Strong epoksiliimasta liimaseoksen, jota laimensin Sinolilla. Laimennuksen tein sen takia, koska raot, johon liimaa tuli laittaa, olivat erittäin ahtaat. Liimaa tuli ruiskuttaa injektioruiskulla ja kapealla kärjellä työntäen samanaikaisesti kun raotin halkeamaa suuremmaksi liiman levittäytyessä varmasti haluttuun kohtaan. Liimauskohdat laitoin puristimella puristukseen ja ylipursuavan liiman pyyhin pois. Liimauskohdat annoin olla puristuksessa muutaman yön.
Tällä kertaa en ryhtynyt hiomaan tukin pintaa naarmuista, enkä nostattanut vanhoja kolhuja puun pinnasta ennen öljyämisen aloittamista, koska tukin puun pinta oli suht hyvän näköinen ja pienet käytön jäljet ovat osa vanhaa haulikkoa.
Liimauskohdat puristukseen muutaman päivän ajaksi |
Liimauksen jälkeen aloitin tukin käsittelyn CCL:n ohjeiden mukaisesti. Tukin hoitosarjaan kuuluu kolme pientä pulloa. Ensimmäinen numero 1. pullo on puhdistus- ja kiillotusainetta, nro 2. alkanet-öljyä ja nro 3. kovetusainetta. Ensimmäisenä tukki käsitellään puhdistusaineella pientä kangaspalaa apuna käyttäen. Puhdistusaineella ja kangaspalalla puhdistetaan tukin pinta vanhoista vaha- ja öljyjäämistä.
Puhdistuksen jälkeen tukki käsitellään alkanet-öljyllä. Öljyämisessä varotaan karhennuksia, ettei levitettävä öljy pääse tukkimaan karhennuksia. Mikäli karhennuksia ei ole koskaan öljytty, voi karhennuksiin levittää kevyesti öljyä esimerkiksi hammasharjalla. Kahden ensimmäisen alkanet-öljykerroksen jälkeen kasasin lukkorungon ja tukin takaisin paikoilleen. Öljyäminen tästä eteenpäin tapahtuu ase kasattuna.
Tukin kiinnittäminen takaisin lukkorunkoon |
Tukin öljysin alkanet-öljyllä yhteensä neljä kertaa ennen kovetteen levittämistä tukin pintaan. Kovetetta levitin kangaspalalla yhden kerroksen kolmen päivän ajan. Kovetteen levittämisen jälkeen pidin muutaman päivän tauon.
Seuraavina vaiheina on täyttää huokoset ja antaa hyvä öljypinta tukille. Ensin puhdistetaan puun pinta kevyesti puhdistus- ja kiillotusaineella, jotta pinnalle mahdollisesti jääneet tahmeat öljyjäämät saadaan poistettua. Puhdistamisen jälkeen käytetään kahta öljyä sekaisin. Kovetteen sekaan tulee laittaa alkanet-öljyä samassa suhteessa. Kovete ja öljy sekoitetaan tukin pintaan ja levitetään pienellä kangaspalalla. Molempia vain muutama tippa.
Noin tunti levittämisen jälkeen tukin pinta saattaa olla tahmea, jolloin pyyhitään ylimääräiset öljyt pois ja kämmenellä hierotaan tukin pintaan jäänyt mahdollinen tahmea öljypinta kitkaa/lämpöä aiheuttaen. 20-30 sekunnin ajan tukin pinnan hieronta kämmenellä poistaa/imeyttää öljyn tukin pintaan. Jos tahmeus ei poistu tukin pinnalta voit käyttää kevyesti puhdistusainetta pullosta nro.1. Ennen uutta öljysekoitteen kerrosta tulee pinta kuitenkin puhdistaa kevyesti puhdistus-/kiillotusaineella.
Minulla ei esiintynyt kuin lievää tahmeutta tukin pinnalla, jonka hieroin tukin pintaan ohjeen mukaisesti kämmenellä. Tukin pinnan puhdistamisen (pullo nro 1) ja koveteöljysekoitteen (pullot nrot 2 ja 3) levittämisen tein kahdesti, jonka jälkeen alkaa varsinainen öljypinnan teko.
Seuraavana lopullisena työvaiheena lisätään ohjeen mukaan kolme tai neljä ohutta kerrosta samaa kovetteen ja alkanet-öljyn sekoitetta (pullot nro 2 ja 3). Jokaisen öljyämisen välissä annoin pinnan kuivua muutaman päivän ajan. Levitin yhteensä viisi ohutta kerrosta.
Öljytty haulikon tukki |
Viimeisen öljykerroksen annoin kuivua muutaman päivän ajan ennen kuin ryhdyin tarkastamaan työni lopputulosta. Hiomatyön ohittaminen näkyi muutamissa kohdissa, joissa näkyi vanhoja tukin pinnan naarmuja. Öljytty pinta on kiiltävä, mikä mielestäni sopii hyvin tämän haulikon syykuvioihin ja haulikon malliin. Aika näyttää onko aiheen tukkiöljy kuinka pysyvä tukin pinnalla käytön rasituksesta ja säävaihteluista.
Öljytyn tukin lopputulokseen olin sen verran tyytyväinen, että tein samat toimenpiteet myös toiselle englantilaiselle haulikolleni. Laatikkolukkoisen Lontoossa 60- luvulla valmistetun haulikon tukki oli sisältä kuin uusi, eikä mitään halkeamia puuosista löytynyt, lukuunottamatta etutukkia, josta oli pieni pala irronnut aiemmin ja liimattu takaisin paikoilleen.
Öljytyn tukin päälle on hyvä laittaa vielä vahapinta viimeistään siinä vaiheessa kun tukin pinta alkaa himmetä. Löysin Youtubesta Trade Secretin (Wax Polish ja Stock Care) asevahojen käytöstä englantilaisen asesepän kuvaaman videon. Videon työskentelytapaa olen kokeillut muutamissa haulikoissani ja lopputulos on ollut positiivinen. Olen käyttänyt videosta poiketen pelkkiä vahoja, en Trade Secretin kiillotusainetta, enkä öljyä vahan joukossa. Mikäli Sinulla ei ole aikaa aseen puuosien öljyämiseen, niin suosittelen ehdottomasti aseen puuosien vahausta. Jo pelkkä vahan käyttö suojaa aseen puuosia käytön rasituksilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta. Alla video;
Alla linkkejä aiemmista tukkien öljyämisistä eri tavoilla;
Teksti, kuvat ja video; P.O.
Lähteet; video, Youtube
Tukin pinta valmis metsästykseen ja ampumaradalle |