sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Aseen tukin vahaaminen

Puunsuojaamiseen on monta vaihtoehtoa. Puun öljy- tai lakkapinnan lisäksi vahaus. Olen aiemmin kirjoittanut aseen tukin öljyämisestä täällä ja täällä. Aseen puuosien öljyämisen jälkeen olen vielä suojannut öljytyn pinnan vahaamalla puuosat muutamaan kertaan. Vahaa olen levittänyt myös tukin sisäpuoleisille pinnoille kuten esimerkiksi piippukourut ja etutukin piippua ja metalliosia vasten olevat puuosat. Jos en ole heti ehtinyt öljytä ostamaani aseen tukkia, niin olen ainakin vahannut aseen puupinnat, jolloin puulle on jonkinlainen suoja sään vaihtelulle. Vahat yleensä myös suojaamisen lisäksi hoitavat puupintaa. Vahaaminen samalla puhdistaa vahattavan pinnan.

Esittelyn vahat

Monet käyttämistäni vahoista soveltuvat käytettäväksi myös metalli- ja nahkapinnoille. Vahan olen levittänyt pinnalle joko nukkaamattomalla / pehmeällä kankaalla tai neljän nollan teräsvillalla. Hetken päästä vahan levittämisen jälkeen olen lopuksi valmistajan ohjeiden mukaan kiillottanut vahatun pinnan puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla. Vahojen käyttöohjeissa on eroja vahan kuivumisen odottelun osalta ennen lopullista kiillotusta. Aseen karhennuksiin levinneet vahan jäämät olen rapsutellut pois hammasharjalla tai vastaavalla harjalla. 

Alla muutamia vahoja (hyvine ja huonoine puolineen), joita olen käyttänyt puuosien vahaamiseen. Jotkin vahat ovat mielestäni kestävämpiä vahatulla pinnalla kuin toiset. Kaikki alla luettelemani vahat ovat hyviä - tai ainakin parempia puun pinnalla kuin ilman vahaa. Näitä vahoja voit käyttää myös muissa harrastevälineissä, kuten esimerkiksi puukoissa, soittimissa, nahkatuotteissa ja urheiluvälineissä. Huonekaluja unohtamatta. 

Ennen vahan käyttöä lue valmistajan käyttöohjeet!

RENAISSANCE

Renaissance vaha

Tämä englantilainen vaha on saanut kuninkaallisen hovihankkijan (By Appointment To H.M. The Queen) oikeudet ja vahaa käyttää museoesineiden suojaamisessa muun muassa British Museum. Tuotteen valmistajan mukaan vahaa käyttävät museoiden työntekijät ja restauroitsijat mm. huonekaluissa, maalauksissa, nahkatuotteissa, metalleissa, marmorissa, eläinten luiden tai luutuotteiden suojaamisessa. Vaha raikastaa värejä ja antaa pehmeän kiillon. Vaha levitetään suojattavaan pintaan kankaalla, jonka jälkeen myös kiillotus puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla.

+ monikäyttöinen 
+ helposti levitettävä
- vaatii hyvän tuuletuksen käytettäessä sisätiloissa
- hintava / kalleimpia vahoja

PROMAAKARIN TUKKIVAHA

Suomalainen tukkivaha

Kotimainen vaha, jota olen käyttänyt eniten aseiden puuosien suojaamiseen. Kyseessä on 100% luonnontuote. Vahaa on turvallista käyttää ilman suojaimia. Ikääntyessä saattaa purkissa oleva vaha muuttua kovemmaksi, mutta vahaa lämmitettäessä esimerkiksi hiustenkuivaajalla pehmenee vaha helpommin levitettäväksi puun pinnalle. Vaha levitetään suojattavaan pintaan kankaalla ja annetaan kuivua neljän tunnin ajan, jonka jälkeen kiillotus puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla. Lopullisen kiillotuksen voi tehdä uudelleen kahdeksan tunnin jälkeen.

+ kotimainen
+ kestävä puun pinnalla
+ luonnontuote
- työteliäs levitettävä

TRADE SECRET Burnishing Cream

Trade Secret Burnishing Cream

Englantilainen perusvaha. Vaatii käytettäessä kunnolla tuulettuvan tilan. Haju muistuttaa kenkävahaa, mutta on  huomattavasti voimakkaamman hajuinen. Vaha levitetään suojattavaan pintaan kankaalla, jonka jälkeen kiillotus puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla.

+ helposti levitettävä
+ käy myös nahkatuotteisiin
- vahaa käsiteltäessä käytettävä suojaimia
- vaatii hyvän tuuletuksen käytettäessä sisätiloissa

TRADE SECRET Wax Polish

Trade Secret Wax Polish

Englantilainen perusvaha. Vaatii käytettäessä kunnolla tuulettuvan tilan. Haju muistuttaa kenkävahaa, mutta on  huomattavasti voimakkaamman hajuinen. Ruskeanvärinen vaha, joka myös värjää hivenen vahattavaa pintaa. Vaha levitetään suojattavaan pintaan kankaalla, jonka jälkeen myös kiillotus puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla.

+ helposti levitettävä
+ käy myös nahkatuotteisiin
+/- ruskean värinen värjää hivenen vahattavaa pintaa
- vahaa käsiteltäessä käytettävä suojaimia
- vaatii hyvän tuuletuksen käytettäessä sisätiloissa

BIRCHWOOD CASEY Gunstock Wax

Birchwood Casey Gun Stock Wax

Amerikkalainen mm. silikonia sisältävä perusvaha. Vaha sopii myös metalli- ja nahkapinnoille. Levitetään suojattavaan pintaan kankaalla, jonka jälkeen kiillotus puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla.

+ helposti levitettävissä
- lyhytkestoisempi puun pinnalla

Alla lopuksi vielä Midway Usan Larry Potterfieldin video aseen vahaamisesta.




Teksti ja kuvat; P.O.
Video; Midway Usa / Larry Potterfield