maanantai 24. heinäkuuta 2017

SMITH & WESSON m.36 Chief`s Special

HISTORIAA

Smith & Wesson asetehtaan historia sai alkunsa Yhdysvalloissa herrojen Horace Smithin ja Daniel B. Wessonin aloittaessa yhteistyönsä vuonna 1852 Norwichin kaupungissa Connecticutin osavaltiossa. Herrat valmistivat tehtaassaan vipulukkoisia pistooleita. Tuotteet eivät kuitenkaan menestyneet ja yritys joutui taloudellisiin ongelmiin. Taloudellisten ongelmien takia herrat myivät yrityksensä Oliver Winchesterille, joka sittemmin hyödynsi vipulukkopistooleiden teknisiä ratkaisuja vipulukkokivääreiden valmistuksessa.

Vuonna 1856 miehet yrittivät nyt toisen kerran ja perustivat uuden yrityksen. Yritys ryhtyi valmistamaan reunasytyspatruunaa ampuvaa revolveria. Yrityksen toiminta laajeni ja 1800-luvun loppupuolella Smith & Wessonin tehdas valmisti revolvereita mm. Venäjän  Tsaarin armeijalle ja Yhdysvaltojen sotavoimille. Smith & Wesson tehdas on toiminut Springfieldissä, Massachusettissa vuodesta 1920 alkaen.

Smith & Wesson malli 36 "päällikön erikoinen" julkistettiin Yhdysvalloissa kansainvälisessä poliisipäällystön seminaarissa vuonna 1950. Ase sai hyvän vastaanoton poliisipäällystöön kuuluvilta, sekä siviilivaatteissa työskenteleviltä rikostutkijoilta. Kooltaan pieni virka-ase, sujuvalinjainen ja kevyt kannettava oli mieluisa uutuus siviilivaatteissa työskenteleville lainvalvojille. Asetta jaksoi kantaa vaikka koko päivän.

Smith & Wesson m.36 J-runko ja Smith & Wesson m.66 K-runko
Malli 36 oli Smith & Wessonin ensimmäinen J-runkoon tehty revolveri. Kaliiperi oli .38 Special. Revolveria valmistettiin kahden ja kolmen tuuman piipulla. Revolverin rullan patruunakapasiteetti oli viisi patruunaa. Aseen julkistamisen aikoihin vastaavat saman kaliiperiset virka-aseet olivat kooltaan suurempia. Smith & Wessonilla suosituin virka-asemalli oli tuolloin K-rungon malli 10. Tänä päivänä malli 36:n J-runkoon perustuvia revolvereita on useita eri malleja ja kaliipereita. Smith & Wesson-tehdas valmistaa edelleen classic-sarjaa, eli alkupään tuotantomalleja.

REVOLVERIN RAKENNE

Nyt esittelyssä olevan revolverin laukaisumekanismi on kaksitoiminen. Aseen voi laukaista joko liipasinta puristamalla tai yksitoimisesti virittämällä aseen iskuvasara taakse, jolloin laukaisuvastus on huomattavasti kevyempi.

Viretilassa (yksitoiminen laukaisu)
Kaksitoiminen laukaisuvastus on raskas ja tarkoitettu nopeisiin itsepuolustus- tai viranomaisten voimankäyttötilanteisiin. Laukaisun saa paremmaksi osaavan asesepän käsittelyllä. Jahtitilanteissa käytän vain yksitoimista laukaisutapaa.

S&W m.36 Chief`s Special ja .338 Win mag patruuna.
Tämän revolverin kokonaispaino on 570 g. Revolverin kokonaispituus piipun päästä kahvarunkoon on 165 mm. Piipun pituus piippukierteineen on kokonaisuudessaan 46,40 mm. Revolverin rullan patruunakapasiteetti on viisi patruunaa. Rullan ulkopuolella on viisi rullan kevennysuraa. Rullan halkaisija on 33,25 mm.

Viiden patruunan rullamakasiini
Revolverin rulla avataan rullan avaussalpaa työntämällä ja sormilla rullan toiselta puolelta rullaa painamalla. Patruunat tai ammutut hylsyt poistetaan revolverista rullan akselin päästä työntämällä. Rullan ulostyöntäjä poistaa kaikki patruunat rullasta samanaikaisesti.

Kiinteät avotähtäimet
Aseen tähtäimet ovat kiinteät. Takahahlo on jyrsitty runkoon. Etujyvä on karhennettu. Revolverin liipasin, iskuvasara ja rullan avaussalpa on myös karhennettu pitokohdistaan. Valmistusprosessissa aseen runko on jyrsitty yhdestä teräskappaleesta.

Karhennettu liipasin
80-luvulla Smith & Wesson mainosti revolvereidensa parempaa valmistusprosessia verrattuna kilpailijoiden halvempiin valmistustapoihin. Tuolloin Yhdysvalloissa revolverien valmistajien kesken kilpailu oli kovaa ja toisten tuotteista etsittiin heikkouksia.

80-luvun asemainontaa.
Revolverin puisen kahvan otepinnat on karhennettu. Puukahvoissa on molemmilla puolilla tehtaan pyöreä logo. Paremman ampumaotteen saamiseksi on kahvaan lisätty kirkas alumiininen "kahva-adapteri". Puukahvat on kiinni kahvarungossa talttapäisellä läpiruuvilla.

Kahvarungon sisällä sijaitsee mm. iskuvasaran jousi. Alkuperäiset puiset kahvat voi korvata kumikahvoilla tai laadukkaammilla puukahvoilla. Erilaisia tarvikekahvoja on runsaasti saatavilla. Yksi tunnettu tarvikekahvavalmistaja on Hogue.

JAHDISSA

Tätä kirjoittaessa jahtikausi lähestyy ja pienpetojen loukkujen huoltaminen ennen jahtikautta on monella erämiehellä parhaillaan työlistalla. Ensimmäisenä ei ehkä tulisi mieleen, että 38 Special kaliiperin revolveri voisi olla jahtiaseena. Todellisuudessa 38 Special kaliiperi on käytössä pienpetopyynnissä. Pääsääntöisesti pienpetojen lopetusaseena käytetään kuitenkin 22 kaliiperin pienoispistooleita ja -revolvereita.

Tämä revolveri on osoittautunut erittäin hyväksi ja käytännölliseksi työvälineeksi loukkueläinten lopettamisessa. Ohut- ja lyhytpiippuisella revolverilla tähtääminen loukun rakenteiden välistä on helpompaa kuin isompi runkoisella 38/357 kaliiperin revolverilla.

Luolakoirajahdissa pienikokoinen revolveri on omiaan ahtaissa tiloissa työskentelyyn. Hitaan lähtönopeuden omaava 38 spl. wadcutter-luoti tylpällä päällä antaa pienpedolle hyvän shokkivaikutuksen ja on kokoluokkaansa nähden turvallinen käyttää vähäisen läpäisyn ja kimmokevaaran takia.
Smith & Wesson m.36 Chief`s Special
Miinuksena verrattuna 22 kaliiperin luotiin, on 38 Special kaliiperilla mahdollisuus aiheuttaa suurempaa vahinkoa loukun rakenteisiin mahdollisissa ohilaukaustilanteissa tai huonoissa osumissa. Vahinkoja saa kuitenkin syntymään loukun rakenteisiin myös 22 kaliiperin luodilla. Lopetettavan eläimen on parempi antaa rauhoittua loukussa ennen lopetuslaukausta.

Olen pyrkinyt ampumaan lopetuslaukauksen takaapäin pienpedon niskaan tai kalloon. Niskalaukauksessa saa kallotrofeen säilymään ehjänä. Tilanteissa, missä pienpeto on kovin levoton, eikä päästä metsästäjää taakseen, ammun lopetuslaukauksen kallon etupuolelta hivenen ylös eläimen silmien väliin. Luodin tulee osua kallon sisälle eläimen aivoihin.


Teksti ja kuvat P.O.


Lähteet; Smith & Wessonin kotisivut ja kirja GUN 100 Greatest Firearms (Field & Stream).