keskiviikko 2. elokuuta 2017

SCHULTZ & LARSEN Classic DL osa 4/5

RADALLA

Ampumaradalle otin mukaan 6,5x55 ja 30-06 kaliiperin piiput. Päätin kokeilla muutamia tehdaspatruunoita ko. kaliipereissa, joita en ollut aiemmin kokeillut kiväärissäni.

Testipatruunat
Koeammuttavat tehdaspatruunat olivat .30-06 Sakon Superhammerhead 11,7 gramman bondatulla lyijyluodilla ja 6,5x55 kaliiperin koeammuntapatruuna oli Winchesterin Super-X, 9,1 gramman pehmeäkärkisellä lyijyluodilla. Sakon Superhammerhead on Suomessa suosittu metsästyspatruuna ja Winchester Super-X on taas markkinoiden edullisimpia metsästyspatruunoita.
Schultz & Larsen ja Meopta Meostar R1r:n 3-12x56 RGD
Asensin kivääriini koeammunnan ajaksi Meoptan vuoden 2016 kampanjatähtäinkiikarin Meostar R1r:n 3-12x56 RGD 4C-ristikolla. Tähtäinkiikarin valopisteen värin voi vaihtaa oman mieltymyksen mukaan punaiseksi tai vihreäksi. Tähtäimen ristikko on toisella kuvatasolla ja tähtäintä säädettäessä yksi napsu sivu- tai korkeussuunnassa 100 metrillä on 0,7 cm.

Ammuntasarjojen välissä irrotin piipun ja vaihdoin toiseen kaliiperiin. Näin tehtynä saisi paremmin selville kuinka osumapiste muuttuu vai muuttuuko ollenkaan piipun irrottamisen ja kiinnittämisen johdosta.
Kivääri ja vaihtopiippu.
Ampumatukena käytin Protektor Modelin ampumatukia. Sää ammunnan aikana oli + 20 astetta ja puuskittainen tuuli pohjois-koillisesta. Ampumaetäisyys testin aikana oli 100 metriä.

Ammuin ensin viisi patruunaa Winchesterin 6,5x55 patruunoita, jonka jälkeen vaihdoin 30-06 piipun kivääriin. Seuraavaksi ammuin viisi patruuna Sakon Superhammerheadeja. Jatkoin samalla tavalla piipun vaihtoa aina viiden laukauksen jälkeen. Ammuin yhteensä 3 x 5 Sakon 30-06 patruunaa ja 3 x 5 Winchesterin 6,5x55 patruunaa. Lopuksi ammuin vielä viisi Nosler Accubond 9,1 gramman Spitzer-luodeilla itselaatamiani patruunoita.

Ensimmäinen 6,5x55 viiden patruunan kasaksi sain reilut 28 mm. Ensimmäinen 30-06 viiden patruunan kasaksi sain 33 mm.
Sako Superhammerhead 11,7 g
Sako Superhammerhead 11,7 g.
Sakon patruunoilla ensimmäisen sarjan jälkeen toiseksi parhaimman kasan koko oli 36 mm. Winchesterin patruunoilla ensimmäisen sarjan jälkeen toiseksi parhaimman kasan koko oli 33 mm. Viimeisen sarjan viisi patruunaa ammuin itseladatuilla patruunoilla, jonka kasan koko oli 26 mm.

Itseladatut 6,5x55 Nosler Accubond 9,1 g.

6,5x55 3x5 sarjan kasat.
Piippujen vaihtaminen ammuntojen välissä ei muuttanut osumakeskipisteen paikkaa juuri lainkaan. Kun katsoo tarkkaan 6,5x55 kolmen laukauksen sarjan kuvaa, niin huomaa osumakeskipisteen siirtyvän hivenen oikealle ylös. 30-06 kaliiperissa en huomannut osumakeskipisteen muutosta.

Itseladatuilla metsästys- ja ratapatruunoilla saa kasojen kokoa vieläkin pienemmäksi. Selailin ratakansioni muistiinpanoja ja arkistoituja ampumatauluja, josta löysin esimerkiksi 6,5x55 kaliiperin piipulla ammuttuja lataustestejä. Sierran Match Kingin ja Lapuan Scenar 8 gramman luodeilla kolmen laukauksen kasojen koot vaihtelivat 13-14 mm välillä.

30-06 kaliiperin piipulla pienintä kolmen laukauksen yhdeksän millin kasaa olen saanut 9,7 gramman Nosler Accubondilla. 9,3x62 kaliiperin piippua olen käyttänyt vähiten. Pääasiassa olen ladannut Norman Oryxia 18,5 ja 15 gramman luodeilla.

Metsästyskivääriin tulee aina hakea koeammunnalla siihen parhaiten sopiva patruuna, niin tehdaspatruunoita käytettäessä kuin myös itseladattujen patruunoiden osalta. Löydettäessä toimiva ase- ja patruunayhdistelmä pienenee epäonnistumisen riski riistalaukaustilanteissa.

Nyt suoritetun koeammunnan tuloksena havaitsee kuitenkin sen, että myös halvemmilla tehdaspatruunoilla pärjää kyseisellä kiväärillä sorkkariistajahdissa tarkkuuden puolesta vallan mainiosti.

Eniten olen käyttänyt jahdissa 30-06 kaliiperin piippua ja Norman Oryx 11,7 gramman luodilla ladattua patruunaa.

Seuraavassa ja viimeisessä 5/5 osassa siirrymme jahtiin ja loppuyhteenvetoon.


Teksti ja kuvat; P.O.