sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Kirjaesittelyssä SAKO - Ensimmäiset 100 vuotta

Sako Oy on julkaissut juhlavuotensa kunniaksi kirjan tehtaansa 100 vuoden historiasta. Sako kuuluu italialaiseen Beretta- konserniin, joka on julkaissut oman kirjan Berettan pitkästä 500 vuoden historiasta. Kyseinen kirja on julkaistu vuonna 2016. Berettan kirjassa on sivuja yhteensä 288 ja Sakon kivääreistäkin on muutaman sivun verran asiaa.

Sako ensimmäiset 100 vuotta ja Berettan kirjat

Hyvä, että nyt myös yksi Berettan omistamista asetehtaista julkaisee oman kirjan konsernin metsästyskiväärien historiasta. Berettalla on kyllä muitakin luotiasevalmistajia omistuksessaan, mutta Sako on pulttilukkoisten metsästyskivääreiden ehdoton ykkönen niin tuotantomäärissä kuin eri mallivariaatioissa. Esimerkiksi Sako- tehtaan Tikka T3- kivääreitä on valmistettu jo yli miljoona kappaletta.

Suomalainen kivääritehdas Riihimäellä on juhlavuotensa ansainnut ja on hienoa, että tehdas on julkaissut kirjan historiastaan. Ilman muistia kyky toimia tulevaisuudessa on heikkoa. Jokainen historiaansa arvostava yritys tuo sen myös taidokkaasti ja arvokkaasti esille - varsinkin jos historiaa on kertynyt jo ruhtinaalliset 100 vuotta.

Esittelyn kirjan on kirjoittanut Henrik Tala, apunaan Sakon nimeämä historiatoimikunta. Lisäksi kirjoittajan apuna on ollut Suomen metsästysmuseo, Riihimäen kaupungin museo ja Urheilumuseo. Kirjassa on sivuja yhteensä 255. Kirja sisältää kirjoitetun tekstin lisäksi mustavalko- ja värikuvia tehtaan historian eri vaiheista ja tekijöistä.

Kirjan sisältämiä valokuvia tehtaan toiminnasta

Kirjassa ei esitellä tehtaan aseita ja valmistustapoja, vaan kirja on historiakertomus tehtaan selviytymistaistelusta ja tehtaan kulloinkin vuorossa olevasta johtajasta tehtaan eri aikakausina. Kirja on on helppolukuista ja se on hyvin kirjoitettu. Luin kirjan läpi iltalukemisena muutaman illan aikana. Kirja avaa erittäin hyvin suomalaisen vientiteollisuuden historian asevalmistajan näkökulmasta. Tehtaan alkuvaiheet eivät kuitenkaan liity vientiin, vaan aatteellisen Suojeluskuntayhdistyksen toimintaan ja yleisesti Suomen itsenäisyyden alkuvaiheen haasteisiin.

Kirjassa tehtaan historiakertomus etenee nuoren itsenäisen Suomen alkuvaiheesta ja tehtaan korjauspajan ja tehdastoiminnan laajenemisesta sotien rinnalla. Ennen sotien loppumista on tehtaan toiminta ollut täysin riippuvainen sotavälineiden korjaustöistä ja saaduista ase- ja patruunatilauksista. Sotien jälkeen alkaa tehtaan alkuaskeleet kohti nykyistä tilannetta. Kirjassa avataan Sakon vientimarkkinoille pääsyn alkuvaikeuksista ja lopulta siinä onnistumisesta varsinkin Yhdysvalloissa.

Suomen kehittyessä kohti hyvinvointiyhteiskuntaa jatkaa Sako Oy kasvuaan eri omistajien alaisuudessa. Kylmän sodan aikoina Sakolla ei ollut samanlaista varmaa asiakasta, kuin muilla suomalaisilla vientiyrityksillä oli tuohon aikaan. Siinä missä muut kotimaiset vientiyritykset tekivät suhteellisen varmaa idän kauppaa Neuvostoliiton kanssa, joutui Sako etsimään tuotteidensa ostajat muualta, pääasiassa läntisistä maista.

Kirja kertoo mm. Sakon maailmanvalloituksen alkuvaiheista

Kirjaa lukiessa palautuu mieleen aiemmin lukemani Ruotsin Husqvarna- asetehtaan historia. Läntisessä naapurissa oli vastaavanlaisia ongelmia 60- ja 70- luvulla kuin Sakolla. 1970 luvulla monialayritys Husqvarna siivosi  konsernin toimintoja ja aseiden valmistus lopetettiin. Suomessa Sako- tehtaan toiminnot onnistuttiin säilyttämään ja Sako pärjäsi kilpailijoitaan paremmin, vaikka taustalla vaikutti jatkuvasti omistajavaihdokset ja kilpailukykysaneeraukset. Kirjan mukaan nykyinen omistaja Beretta pelasti Sakon ja kotimaisen kiväärituotannon jatkuvuuden.

Yksi asia jäi kirjaa lukiessa mietityttämään. Valokuvia lukuunottamatta kirjassa tehtaan duunarit mainitaan vain irtisanottujen lukumäärinä, ulosmarsseina, saatavuusongelmana ja kustannuksina. Ehkä kyseessä on historiatoimikunnan ja kirjoittajan linjaus, ettei kirja lähtisi rönsyilemään liikaa ja suuresta henkilöstöstömäärästä johtuen kirjassa esitellään vain tehtaanjohtajat.

Kirjassa kerrotut haasteet tehtaan historian aikana eivät lopu tulevaisuudessakaan. Historialla on tapana toistaa itseään. Koronapandemian loppuessa saattaa ihmisten vapaa-ajan käyttäytyminen muuttua koroana-ajan ulkoilusta perinteisempään matkailuun. Pandemian aiheuttaman velan ja mahdollisen inflaatioriskin kasvaessa voi kuluttajakäytös muuttua. 

Myös jatkuva kilpailu muiden asevalmistajien kanssa edelleen vähentyvillä markkinoilla tuo varmasti omat haasteensa. Ilmaston lämpeneminen, väestön kasvu ja luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ja tuhoutuminen, sekä suurten nisäkkäiden uhanalaisuus, vähentävät luultavasti vapaa-ajan metsästysmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Toivottavasti Sakolta löytyy valmiit varasuunnitelmat myös näiden haasteiden varalle. 

Edellä mainituista uhista huolimatta myös uusia mahdollisuuksiakin löytyy edelleen. Julkisuudessa kerrotuista tiedoista olemme saaneet lukea, että Sako on jälleen aloittanut yhteistyön Puolustusvoimien kanssa sotilas- ja viranomaiskivääreiden osalta. Tulevaisuus näyttää, onko tehdas onnistunut lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla; aseita puolustus- ja viranomaissektorille, joita voidaan myös muokata maailman siviilimarkkinoille reserviläis- ja urheiluammuntaan. Lisäksi metsästyksessä on Yhdysvalloissa muodissa tällä hetkellä niin sanotut Backcountry- kiväärit, jotka ovat säänkestäviä, keveitä kantaa, mutta tarkkoja käyttää pitkille matkoille ammuttaessa. On mielenkiintoista nähdä miten mainitsemani ja monet muut kiväärit tulevat vielä tulevaisuudessa kehittymään.

Suomalaiset saavat olla ylpeitä Riihimäellä olevasta tehtaasta, joka valmistaa maailmalla arvostettuja laadukkaita aseita ja patruunoita. Sako tukee toimintansa ohella myös suomalaista metsästystä ja ampumaurheilua. Sakon 100- vuotisjuhla koostuu vuoden aikana muutamista mielenkiintoisista tapahtumista. Metsästysmuseossa on Sako 100 vuotta- juhlanäyttely yhteistyössä Sako Oy:n kanssa. Lisäksi Sako huutokauppaa käsinkaiverrettua Tikka- kivääriä Huutokaupat.comissa, jonka hyväntekeväisyyshuutokaupan myyntihinta käytetään lyhentämättömänä Suomen metsästäjäliiton nuorten toimintaan. Sako- tehtaan historiadokumentti on katsottavissa Sakosuomi- sivuilla. Toivottavasti Sako Oy:llä on tulevaisuutta Beretta- konsernin suojassa ainakin vielä toiset sata vuotta.

"Sako ensimmäiset 100 vuotta"- kirja (ISBN 978-952-94-4364-2) on ostamisen arvoinen. Kirjasta saa hyvän kuvan tehtaan eri vaiheista itsenäisen Suomen ajalta. Tehtaan aseista ja aseiden valmistustavoista kirjassa kerrotaan vähemmän, mutta joitain valokuvia aseista ja niiden valmistustavoista on kirjassa esitelty. Kirjasta on tehty myös englanninkielinen versio. Esittelyn kirjan ostin Suomen metsästäjäliiton Eräkontti- myymälästä hintaan 75 euroa + lähetyskulut. Kirja on myynnissä myös Suomen metsästysmuseossa.Teksti ja kuvat; P.O.