perjantai 6. elokuuta 2021

Käytetyn haulikon ostaminen


Uusi vai käytetty jahtiase? Näitä asioita moni metsästys- ja ammunnanharrastaja miettii silloin, kun tulee ajankohtaiseksi hankkia ampuma-ase harrastuskäyttöön. Mikä on se uusi tavara, joka kuluttajan kannattaa ostaa? Käytetyllä aseella on oma tarinansa ja se voi olla parhaimmillaan yli 100 vuotta vanha. En keksi kovinkaan monta harrastusvälinettä, joilla on yhtä pitkä käyttöikä kuin ampuma-aseilla. Aseet on tehtävä kestäviksi. Ne eivät ole kulutustavaraa. Jos yhtenä ajatuksena on ajatella ympäristöä ja ekologisuutta, niin kannattaa toimia omien arvojensa ohjaamana ja ostaa käytetty ampuma-ase. Mikäli olet etsimässä arvoasetta, niin käytetyssä aseessa saattaa säästöt olla tuhansia euroja, ja tavallisissa laadukkaissa käyttöaseissa satoja euroja. Yhdistettäessä hinta, laatu ja ekologisuus saadaan monta hyvää asiaa samassa paketissa. 

Vanhoja taittuvapiippuisia metsästysaseita

Olen ostanut suurimman osan ampuma-aseistani käytettyinä ja niillä on kaatunut riistaa yhtä hyvin kuin uusilla aseilla. Käytettyjä ampuma-aseita on runsaasti tarjolla, mutta hyvän aseen löytämisessä on omat haasteensa. Kokemattoman harrastajan kannattaa ostaa käytetty ampuma-ase kivijalkaliikkeestä välttyäkseen viallisen aseen ostamiselta. Yksi riski on aseen käyttöturvallisuuteen liittyvät tekniset viat. Vikoja voi olla aseen laukaisulaitteessa, varmistimessa, piipussa tai sulkulaitteessa, joita ei välttämättä ostohetkellä huomaa ilman asiantuntijan tekemää asetarkastusta. 

Moni vanhemman haulikon ostaja tai omistaja miettii parhaillaan Euroopan komission ajamaa lyijyhaulien käytön rajoittamista metsästyksessä. Totaalikieltokin on mahdollinen. Oli komission määräämä ja kansallisesti valittu linja kumpi tahansa, saattaa patruunatarjonta vanhoihin haulikoihin olla alkuvaiheessa hivenen suppeampaa. Uskoisin tarjonnan kuitenkin paranevan siinä vaiheessa, kun patruunanvalmistajat EU:n alueella ja Isossa-Britanniassa saavat tuotantonsa käyntiin uusien EU- säädöksien pohjalta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun rajoitukset astuvat voimaan, on hyvä tiedostaa ja tarkastaa, mitä lyijyn korvaavia patruunoita voit ampua vanhalla haulikolla tai yhdistelmäaseella.

Käytettyä asetta ostaessa tarkasta aseen kaliiperi, haulikon valmistus- ja tarkastusmerkinnät. Varsinkin yli 100 vuotta vanhoista aseista tulee tarkastaa, onko ase tarkoitettu savuttomalle ruudille (NITRO- leimaus) vai savulliselle. Haulikoista merkintöjä löytyy piipusta ja piippuparin monoblogin alapuolelta sulkuharkkojen vierestä tai lukkorungosta sulkuharkkojen aukkojen vierestä. Jos kuitenkin ostamisen jälkeen epäilet, että aseen kaliiperi on muutettu alkuperäisestä, niin aseen kaliiperi on syytä tarkastaa ammattilaisen toimesta. Näitä tarkastuksia tekevät asesepät ja poliisin Asehallinto Riihimäellä. Samalla kannattaa tarkastuttaa myös aseen ampumakunto. 

Haulikon monoblogin alla olevia asevalmistajan merkintöjä

Alla kuvassa omistamani harvinaisempi saksalaisen Gebruder Rempt asepajan valmistama drillinki 1900- luvun alkupuolelta. Aseen NITRO- leimaus löytyy poikkeuksellisesti ulkopuolelta vasemmanpuoleisesta haulipiipusta. 

Nitro- merkintä piipun kyljessä. Huomaa alkava lastuaminen tukin ja rungon välissä

Aseen luotipiipun kaliiperimerkintä on merkittynä 8 mm. Koska kaliiperimerkintä oli puutteellinen niin aseessa kuin aiemman omistajan aseluvassa, vein aseen tarkastettavaksi Riihimäelle poliisin Asehallintoon. Asehallinnon tarkastajat tekivät piippuun lyijyvaloksen, jonka perusteella uuteen aselupaan saatiin kaliiperiksi 8x58R Sauer (8x58R S&S).

Drillinki Gebruder Rempt  (REMO) 16/70-8X58R Sauer

Vanhoissa haulikoissa tulee kiinnittää huomio metalli- ja puupintojen yhtymäkohtiin, ettei aseen puuosissa ole halkemia tai puuosien sisäpuolella esimerkiksi liian öljyn aiheuttamaa puun pehmenemistä eli lahoamista. Mikäli haulikon metallinen lukkorunko on sovitettu tukkiin huonosti, voi metallin ja puun yhtymäkohdissa näkyä tukin lastuamista ja pienien säleiden irtoamisia. Sirojen haulikoiden tukkien kaulaosassa saattaa olla halkeamia, joita ei näe pelkkien valokuvien perusteella. Alkavat halkeamat näkee parhaiten aseen tukkia varovasti taivuttelemalla. Ennen tukin taivuttelua voit laittaa tukin pinnalla tukkiöljyä. Öljyn avulla näet helpommin taivuttamisen avaamat mahdolliset halkeamat.  Alla kuva tukin kaulaosassa olevasta liimatusta halkeamasta.

Tukin kaulan halkeama liimattuna

Piipuista tulee huomioida, ettei piipuissa ole kolhuja tai esteitä ja ettei esimerkiksi piipun suuosa ole litistinyt ulkopuolisesta iskusta. Piipun sisäpuolelta valoa vasten katsomalla ulkopuoliset kolhut näkyvät piipun sisäpinnalla renkaana. Piippuparin tinausten kunto kannattaa tarkastaa ja irrotetun piipun tulee "soida", kun sitä kopauttaa kevyesti. Voit testata piippuparin soimisen roikottamalla piippua sormilla sulkuharkosta ja kevyesti kopauttaa piippua rystysellä. Jos piippu kopautuksesta särähtää eikä soi, niin kannattaa katsoa piippuparin juotokset tarkemmin. 

Myös havaittavissa oleva uudelleen tehty aseen mustaus (sinistys) saattaa kieliä aseen aiemman omistajan puuhastelusta tai korjailusta haulikon parissa. Vanhojen haulikoiden sinistäminen sinistysaltaassa saattaa irroittaa piiput toisistaan tai heikentää vanhan juotoksen kestävyyttä. Aseen puuosien korjaus on halvempaa kuin esimerkiksi piippuparin uudelleen yhteen juottaminen. Lisäksi vanhoissa aseissa tulee varmistimen ja sulkulaitteen toimia ilman välyksiä ja muuta epänormaalia toimintaa. Luonnollisesti aseen ejektorit, ulostyöntäjät ja nallipiikit kannattaa tarkastaa. Ejektorit ja ulostyöntäjien toimivuuden voi tarkastaa parhaiten klikkipatruunoiden avulla. Jos sinulla ei ole käyttämätöntä klikkipatruunaa, niin voit tarkastaa nallipiikin iskun toimivuuden esimerkiksi puupalikalla. Jättääkö molemmat nallipiikit lähes samanlaiset ja yhtä syvät iskujäljet. Osaava aseseppä saa aseen sulkulaitteen välykset korjattua takaisin normaalin tiukkuuteen, mutta mikäli haulikon sulkuharkkoja on menty sormeilemaan saadakseen sulku tiukaksi, on ase vaikeampaa ja kallimpaa korjata ennalleen.

Yleensä havaitut viat käytettyä asetta ostaessa saattaa olla pieniä vikoja ja on osaavan asesepän korjattavissa. Vanhojen metsästysaseiden korjaamiseen kannattaa kuitenkin etsiä kokenut vanhojen aseiden korjaamiseen perehtynyt aseseppä. Varsinkin taittuvapiippuisten metsästysaseiden kuten esimerkiksi haulikoiden, tuplaluodikoiden ja yhdistelmäaseiden korjaamiseen saattaa olla omat työskentelytavat ja materiaalit verrattuna tämän päivän ampuma-aseiden korjaamisessa.

Esimerkkinä oman vanhan haulikkoni entisöintitarina, mikä muuttuikin haulikon korjaamiseksi. Rinnakkaispiippuinen haulikkoni J.P. Sauer & Sohn malli 8 on valmistettu vuonna 1932. Vein aseen asesepälle uudelleen mustattavaksi. Aseseppä käytti mustauksessa työskentelytapaa, jota käytetään nykyaikaisissa ampuma-aseissa. Sen seurauksena piippuparin juotosten tina antoi sinistysaltaassa periksi ja piiput irtosivat kiskosta. Aseseppä sai avukseen onneksi kollegan, joka oli perehtynyt vanhojen aseiden korjaamiseen. Piippupari juotettiin takaisin yhteen ja mustattiin. Kyseisestä tapahtumasta saivat molemmat opetuksen, niin aseen omistaja kuin myös aseseppä. Oma opetukseni oli muun muassa se, että vanhaan aseeseen kuuluu ajan patina ja pienet käytön jäljet, eikä vanhaa asetta välttämättä tarvitse entisöidä uuden aseen näköiseksi.

Normaalissa tehtaan tekemässä juotoksessa on piippuparin piipunsuun juotospääty koristekaiverrettu. Alla kuva uudelleen juotetusta piippuparista, josta koristekaiverrus puuttuu ja juotoksessa on epätasaisuutta. 

J.P. Sauer&Sohn haulikon uudelleen juotettu piippupari

Olen harrastanut ja aiemmin myös työskennellyt kaikenlaisten ampuma-aseiden parissa yli 30 vuotta, jonka varrella on tullut tehtyä virheitä ja nähnyt muiden tekemiä virheitä. Erehdysten ja sattumien kautta ampuma-aseiden parissa kertyy tietysti myös kokemusta. Tieto vähentää virheiden määrää ja lukeminen kannattaa aina. Mielestäni yksi parhaimpia suomenkielisiä oppaita käytetyn metsästysaseen ostajalle on 30 vuotta sitten ruotsalaisen asesepän Christer Holmgrenin kirjoittama kirja, Käytännön Metsästystaito. Kirjan neuvot ja ohjeet pätevät vielä tänäkin päivänä.



199 sivua sisältävässä kirjassa on paljon kuvia ja ohjeita mitä tulee huomioida ostaessa käytetyn taittuvapiippuisen aseen tai pulttilukkoisen kiväärin. Lisäksi kirjasta löytyy ohjeita ja neuvoja kuinka harjoitella haulikolla ja luodikolla metsästystilanteita varten. Siitä juontuu myös kirjan nimi - Käytännön Metsästystaito. Kirjaa on painettu myös ruotsinkielisenä nimeltään Praktiskt Jaktskytte. Koska kirjaa ei ole painettu enää vuosikymmeniin, löytää kyseisen kirjan parhaiten antikvariaateista.


Teksti ja kuvat; P.O.
Lähteet; kirja, Käytännön Metsästystaito (Christer Holmgren) ISBN: 951-635-760-1