keskiviikko 28. joulukuuta 2022

ELEY Vip Bismuth 12/67 - haulikonpatruuna pienriistalle

ELEY Vip Bismuth

Eley Hawk Ltd. on tunnetuimpia ja vanhimpia haulikonpatruunoiden valmistajia Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Eley on perustettu vuonna 1828 Lontoossa. Alkuvaiheessa yhtiö toimi perheyrityksenä. Vuonna 2002 Eley siirtyi osaksi espanjalaista Maxam Corporationia, jonka kotipaikka on Madridissa Espanjassa. Maxam on Euroopan suurimpia räjähteiden ja haulikonpatruunoiden valmistajia. Esittelyn patruunoista kirjoittaessa selvisi, että Eley on siirtynyt eurooppalaisen Nobel Sport- yhtymän omistukseen, jolla on tuotantoa mm. Espanjassa, Italiassa, Portugalissa ja Ranskassa. Eleyn patruunoita on valmistettu myös Espanjassa, mutta tätä kirjoittaessani on Eleyn haulikonpatruunoiden valmistus siirtynyt takaisin Iso-Britanniaan. 

Iso-Britannia on merkittävimpiä haulikkoampujien maita Euroopassa. Kiekkoampumaradat Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat kotimaahamme verrattuna hienoja puistomaisia urheilu- tai metsästysampumakeitaita erilaisine palveluineen. Brittein saarilla on useita haulikonpatruunoiden valmistajia. Maahan tuodaan paljon haulikoita niin ratakäyttöön kuin myös metsästykseen. Isossa-Britanniassa on vielä jäljellä omaakin haulikon valmistusta, varsinkin arvoaseiden osalta. Briteissä on paljon vanhoja metsästysaseita ja niillä myös edelleen ammutaan. Tämän johdosta kyseisiin aseisiin soveltuvia lyijynkorvaavia patruunoita valmistetaan nimenomaan Isossa-Britanniassa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on maanomistajien-, maaseutu- ja riistanhoitojärjestöt yhdessä BASC- järjestön (The British Association for Shooting and Conservation) kanssa antaneet julki yhteisen lausuman muutama vuosi sitten. Lausumassa toivotaan Yhdistyneen kuningaskunnan patruunanvalmistajia lopettamaan lyijyhaulien ja muovin käyttö haulikonpatruunoiden valmistuksessa viiden vuoden kuluessa. Lyijyn käyttörajoitukset ja kiellot ovat siis tulevaisuutta myös Brittein saarilla. 

Sain maahantuojalta Aseliike Remekseltä esittelyä ja koeammuntaa varten Eleyn Vip Bismuth vismuttihaulipatruunoita kaliiperissa 12/67 32 ja 34 gramman latauksilla. Haulikoko on 32 g latauksessa nro 4 eli 3.1 mm (3.05 mm) ja 34 g latauksessa nro 3 eli 3,25 mm. Eleyn vismuttipatruunat on ollut tuotannossa eri versioina ja kaliipereissa jo 1990- luvulta lähtien. Tehtaan sivujen mukaan patruunoita valmistetaan kolmella eri 12-kaliiperin latauksella; 28 g, 30 g ja 32 g. Esittelyn 34 g latausta ja haulinumero kolmea ei tehtaan sivuilla mainita. Patruunat on suunniteltu lyijynkorvaaviksi patruunoiksi pienriistalle ja käytettäväksi erityisesti vanhoihin haulikoihin, joissa on usein alle 70 mm patruunapesä. Eley Vip Bismuth- patruunat käyvät kaikille supistuksille ja haulikoille, jotka on koepaineistettu savuttomalle ruudille (NITRO). Eley Vip Bismuth patruunaa saa tehtaan sivujen mukaan myös kaliipereissa 20 ja 16.

Eleyn  haulikonpatruunoiden komponentit on Maxamin omistuksen aikana valmistettu suurimmalta osin Espanjassa Maxamin tehtaalla Vizcayassa. Patruunoiden latausprosessi tapahtuu tätä kirjoittaessa Eleyn päätehtaalla Birminghamissa Englannissa. Nyt esittelyssä olevat patruunat on kuitenkin valmistettu patruunarasian tietojen mukaan Euroopan Unionin alueella. Valmistusmaa on siis jätetty tarkemmin mainitsematta. Haulikon patruunan rakenne koostuu seuraavista komponenteista; 16 mm messinkikannasta, nallista, kierrätettävästä muovihylsystä, ympäristöystävällisestä huopatulpasta (32 gramman lataus) tai ympäristöön hajoavasta muovikupista (34 gramman lataus), yksikomponenttiruudista (PSB+ lehtiruuti) ja vismutti metalliseoshauleista. Tehdas lupaa 32 g patruunalle lähtönopeudeksi 423 m/s. 

Vismutti (tiheys 9,78g/cm3 ) on metallinen alkuaine ja on koostumukseltaan terästä/rautaa ( tiheys 7,86g/cm3 ) pehmeämpi, raskaampaa ja lähempänä lyijyn painoa kuin teräs. Teräkseen verrattuna vismutin ballistiset ominaisuudet ja toimintaetäisyys ovat paremmat lähtönopeuden ollessa molemmissa samaa luokkaa. Toisaalta rautahaulin etuna vismuttiin on terminaaliballistinen kestävyys. Vismutti ei ole rautaan verrattuna kestävyydeltään samaa luokkaa ja saattaa kohteessa sirpaloitua.

Tällä kertaa aikataulullisista syistä jouduin ottamaan patruunat testikäyttöön väärässä järjestyksessä. Eli ensin otin patruunat jahtiin ja vasta sen jälkeen suoritin patruunoiden testauksen ampumaradalla. 

JAHDISSA

Eley Vip Bismuth 12/67 32 g nro.4 ja  Arrieta 12/70 sivulukkohaulikko

Kiertelin koirani kanssa metsästysalueellani olevia metsälampia kanalinnustuksen lomassa mahdollisten muuttosorsien varalta. Päivän patikoinnin päätteeksi pääsin viimeisen lammen rannalle. Lammen vastapäätä nousi siivilleen seitsemän sorsan parvi. Parvi otti vauhtia kiertäen lammen vasenta reunaa lentäen kohti paikkaa, jossa olin sorsia vastassa. Sorsaparvi sai jonkin verran nostettua korkeutta ollessaan noin 40 metrin etäisyydellä. Parven viimeinen lintu oli selvästi erillään muista linnuista, jolloin päätin ampua rinnakkaispiippuisella Arrietta- haulikollani kohti viimeisenä lentävää sorsaa. Riittävä ennakko ja laukaus. Sorsa putosi hauliparven osumasta veteen. Koirani oli puuhastelemassa laukauksen aikana omiaan jossain muualla, mutta säntäsi paikalle kuultuaan laukauksen. Sorsa alkoi liikuttaa toista siipeään vasten veden pintaa, jolloin ammuin varmuudeksi vielä toisen kerran. Liike lakkasi hauliparven osuessa sorsaan. Osoitin käteni lintua kohti ja annoin koiralleni eteen komennon. Metsästyslinjainen labradorinnoutaja hyppäsi veteen kohti sorsaa ja saatuaan hajun sorsasta kiihtyi koiralla vauhti kohti lintua. Koirani nouti lintuvainaan ja luovutti elottoman sorsan isännälleen.

Metso ammuttu Eleyn Vip Bismuth 32 g ja nro 4 haulikoolla

Syksyn pienriistajahdit jatkuivat metsäkanalintujen parissa. Koirani nosti tällä kertaa kaksi poikametsoa männyn oksille, josta metsot sitten kotkottaen tarkkailivat koirani puuhia. Olin noin 100 metrin päässä ja aloin lähestyä lintuja metsopaisti mielessä. Paikalle päästyäni takaa oikealta lähti metso puunoksalta lentoon. Lintu hävisi nopeasti metsän siimekseen. Vielä piti olla kuitenkin toinen lintu jäljellä ja jatkoin tähyilyä puiden oksille. Muutaman metrin etenemisen jälkeen näin poikametson istuvan männyn oksalla taivasta vasten katsellen maahan päin koirani liikettä. Lintuun oli etäisyyttä noin 15-20 metriä. Tähtäsin kanalintua ja puristin liipaisimesta. Metso putosi oksalta maahan siipiä räpistellen, jolloin koirani nappasi linnun suuhunsa. Räpistelevän linnun antaminen isännälle oli vastentahtoista, olihan koiran mielestä tilanne vielä käynnissä ja lintu elossa. Metson ammuin Merkel 200ET haulikon täyssuppealla piipulla 32 g latauksella ja nro 4 haulikoolla (Instagramissa vahingossa väärä lataus- ja haulikoko). Kaverini ampui urosteeren 34 g latauksella ja nro 3 haulikoolla Finnclassic- haulikolla.

Teeri ammuttu Eleyn Vip Bismuth 34 g ja nro 3 haulikoolla

Lokakuussa oli jokavuotisen merilinnustuksen vuoro Suomenlahdella. Metsästys tapahtui houkutuskuvilta. Ammuin Eleyn Vip Bismuth- patruunoilla kaksi sorsaa. Toisen houkutuskuvilta veteen noin kymmenen metrin etäisyydeltä ja toisen passipaikan yli korkealta ja nopeasti lentävän sorsan reilulla ennakolla. Lintu putosi osumasta kaverini passipaikan eteen. Tässä linnussa oli vielä hivenen elonmerkkejä, jonka johdosta kaverini ampui varmuudeksi lintua vielä kerran. Molempia sorsia ammuin Merkel 200ET haulikollani, 32 g latauksella ja nro 4 haulikoolla. Luonnollisesti myös esittelyn patruunoillakin tulee huteja. Houkutuskuvia vastapäätä nousi siivilleen viiden sorsan parvi. Olin kaislikossa reppu selässä sorsien ollessa jo kovassa vauhdissa ja ammuin selvästi liian taakse parven takimmaista lintua. Eniten kuitenkin harmitti teutarointi kaislikossa reppu selässä. En ole harjoitellut ammuntaa reppu selässä, koska pidän yleensä metsästysliivejä, johon mahtuu muutama ammuttu lintu. Paksut reppujakkaran hihnat hartioilla haulikon perää vasten muuttavat ammuntaa merkittävästi. Eli pitäisi harjoitella ammuntaa kyseinen reppu selässä tai jättää reppu passipaikalle, eikä rämpiä reppu selässä kaislikossa.

Eley Vip Bismuth oli mukana myös merilinnustuksessa

KEITTIÖSSÄ JA AMPUMARADALLA

Haulikonpatruunan toimivuus haulikossa on monen osatekijän summa. Parhaiten käyvän patruunan saa selville testaamalla. Jo pelkän haulikuvion selvittäminen omaan haulikkoon auttaa metsästäjää oikean patruunan löytämisessä. Luotettavaa materiaalia haulien uppouman selvittämiseksi minulla ei ollut, joten patruunoiden testaaminen ampumaradalla jäi ainoastaan lähtönopeuden ja haulikuvion tarkasteluun.

Vasemmalla Eleyn 34 g patruunan komponentit ja oikealla 32 gramman.

Ennen koeammuntaa purin yhden patruunoista ja laskin haulien määrän. 34 g patruuna sisälsi 3,25 mm vismuttihauleja 211 kpl ja 32 g patruuna 3,1 (3,05) mm hauleja 267 kpl. Kaikki metalliseoshaulit eivät ole täysin symmetrisiä ja jotkin haulit olivat hivenen eri kokoisia. 32 gramman latauksessa olevat haulit vaihtelivat 2,9-3,1 millin välillä ja 34 gramman haulit 3-3,25 millin välillä - riippuen siitä kuinka soikea tai pyöreä hauli oli mittauskohdasta. 

Keskellä kolme litistynyttä Eleyn haulia. Vasemmalla kaksi eri valmistajan sirpaloitunutta haulia.

Eleyn haulien muodon vuoksi päätin kokeilla epätieteellistä vasaratestiä teräsalustaa vasten haulien kestävyyden selvittämiseksi. Verrokiksi otin eri valmistajan saman kokoluokan vismuttihauleja, jotka olen ostanut haulikonpatruunoiden itselataamista varten. Pyrin käyttämään samaa vasaran pudotuskorkeutta iskutestissä. Molemmille hauleille tein testin useaan kertaan. Verrokkihauli hajosi pirstaleiksi jokaisella iskukerralla. Eleyn seoshaulit muokkaantuivat aluksi litteäksi, mutta iskun voimakkuutta lisäämällä pirstaloitui lopuksi myös Eleyn haulit. Vasaratestissä näytti kuitenkin siltä, että Eleyn metalliseoksesta valmistetut haulit kestivät iskut paremmin. 

Keittiössä ennen lintujen valmistamista ruoaksi tarkastin osumat ja löytämäni haulit tarkemmin. Sorsan kaularangasta löysin yhden hivenen muotoutuneen, mutta ehjän haulin. Ampumaetäisyys sorsaan oli noin 40 metriä. Metsosta löysin yhden ehjän haulin metson olka- ja korppiluun liittymän välistä. Lisäksi metsosta löysin vielä yhden puolittuneen haulin. Puolittunut hauli oli ennen puolittumistaan läpäissyt linnun rintalihan ja rintalastan, jonka johdosta hauli oli hajonnut. Metson olin ampunut noin 20 metrin etäisyydeltä. Hauleja olisi varmaan löytynyt linnuista enemmänkin, mutta koska valmistin linnut ruoaksi, en lähtenyt lintuja sen enempää leikkelemään terminaaliballistisia tutkimuksia varten.

Metsosta löytämäni ehjä ja puolittunut hauli

Patruunat koeammuin suomalaisten suosituimmalla Valmet 412S 12/70 metsästyshaulikolla. Kyseinen haulikko ja asejärjestelmä valittiin Yhdysvalloissa vuoden aseeksi vuonna 1980. Koelaukaukset ammuin haulikon täyssuppealla piipulla. Piippuparin pituus on 28". Täyssuppeapiippu on käytössä monessa metsästyshaulikossa ja vanhemmissa vismuttihauleilla ladatuissa patruunoissa on saattanut esiintyä haulien murentumista jo sisäballistisessa piippuvaiheessa, jonka takia valitsin koeampumista varten nimenomaan täyssuppean piipun. Lisäksi koeammuin patruunat itselataavalla Beretan A300 Outlander 12/76 haulikolla ja Merkel 200ET 12/70 trap- haulikolla. Beretassa oli puolisuppea tehtaan oma vaihdettava supistaja ja 28 tuuman piippu. Merkel- haulikolla ammuin piippuparin täyssuppealla piipulla. Piippuparin pituus on 30 tuumaa eli 76 cm.

Koeammunta-aseina Valmet 412S, Beretta A300 Outlander ja Merkel 200ET

Patruunat ammuin 120 x 120 kokoiseen tauluun 35 metrin matkalta. Ampumaetäisyyden mittasin laseretäisyysmittarilla. Koeammunnan suoritin tuelta ampumalla. Ampumatukena käytin aseen etu- ja takatukin alla Protektor Modelin ampumatukia. Patruunoiden lähtönopeudet mittasin Caldwell Ballistic Precision luodinnopeusmittarilla (V2,5). Ulkolämpötila oli testin aikana  +10 astetta. 

Valmet 412S haulikossa kävi parhaiten 32 gramman latauksella olevat patruunat. Aukkojen keskiarvon ollessa 1 ja osumaprosentin 61. Tiheyden suhdeluku oli 1.84. Mitatun (V2.5) lähtönopeuden keskiarvo oli 421 m/s. 34 gramman latauksella aukkojen keskiarvo oli 3,5, osumaprosentin 63,5 ja tiheyden 1.76. Mitatun lähtönopeuden keskiarvo oli 391 m/s. 

Beretta A300 Outlanderissa esittelyn patruunat antoivat hyvät kuviot molemmilla latauksilla. 32 gramman latauksella aukkojen keskiarvo oli 1, osumaprosentin 64,5 ja tiheyden suhdeluku 1.67. Mitatun lähtönopeuden ollessa 397 m/s. Itselataavalla haulikolla ammuttaessa lähtönopeudet putosivat 24 m/s verrattuna Valmetilla ammuttuihin lähtönopeuksiin. 34 gramman haulilatauksella aukkojen keskiarvo oli 0,5, osumaprosentin 67,5 ja tiheyden suhdeluku 1.74. Lähtönopeuden keskiarvo oli 400 m/s.

Merkel 200ET haulikolla 32 gramman patruunan aukkojen määrä oli 0, osumaprosentti 65 ja tiheyden suhdeluku oli 2.03. Mitattu lähtönopeus 30 tuuman piipusta ammuttuna oli 422 m/s. 34 g patruunan aukkojen määrä 75 cm:n ympyrässä oli kolme, osumaprosentti 73 ja tiheyden suhdeluku 2.22. Lähtönopeus oli 413 m/s.

Näiden alustavien testien jälkeen pitäisi vielä ampua neljä tai viisi kertaa parhaiten käyneen ase ja patruunan yhdistelmä, jotta saisi varmuuden patruunan soveltuvuudesta valittuun haulikkoon. Esittelyn  koeammuntatuloksia pääset katsomaan Koeammunta.net sivujen hakuvalikosta.

YHTEENVETO

Eley Vip Bismuth vismuttiseoshauleja

Vismutti on kaivosteollisuuden louhinnan sivutuote ja raaka-aineena kalliimpaa kuin teräs. Näin ollen vismuttipatruunat ovat myös kalliimpia kuin teräshaulipatruunat. Tehdasvalmisteisten standard steel-  luokan teräshaulipatruunoiden tehokkuutta vanhemmissa haulikoissa rajoittaa C.I.P- organisaation määrittelemät lähtönopeusrajoitukset, jonka johdosta standard steel- teräshaulipatruunoiden maksimi lähtönopeus on 425 m/s. Teräshaulipatruunoita ei myöskään suositella käytettäväksi puolisuppeaa suppeammassa piipussa. Eleyn Vip Bismuthilla on siis muutamia hyviä etuja teräkseen verrattuna. Eleyn vismuttipatruunoilla on lähtönopeus samaa luokkaa kuin nopeimmissa tehdasvalmisteisissa standard steel- teräshaulipatruunoissa. Vismuttihauleissa on tiheämpi/raskaampi rakenne (lähempänä lyijyä), mikä mahdollistaa tehokkaamman tappotehon hivenen pidemmille etäisyyksille. Lisäksi vismuttipatruunaa on mahdollista ampua myös tiukemmista supistajista. Metsästyskäytössäni vaadin haulikonpatruunoiltani ensisijaisesti hyvää osumakuviota ja ripeää lähtönopeutta. Haulimateriaalin osalta minulla ei ole ehdottomuuksia. Eleyn vismuttipatruunat, riippuen käytetystä haulikosta, antoi koeammunnoissa erinomaista osumakuviota reippaalla lähtönopeudella. Eleyn Vip Bismuth osoittautui käytössä hyvin toimivaksi lyijyn korvaavaksi metsästyspatruunaksi, niin moderneissa kuin myös vanhemmissa haulikoissa.

Teksti ja kuvat; P.O.

Käytetyt lähteet; Eley Hawk ltd.