maanantai 5. kesäkuuta 2023

Vintage asekotelot haulikolle

Nahkaiset vintage kotelot haulikoille

Laadukkaista luonnonmateriaaleista ammattitaitoisesti käsityönä tehdyt aselaukut ja -kotelot ovat hyvin huollettuina pitkäikäisiä verrattuna moderneihin halpoihin keinokuituisiin asepusseihin ja -koteloihin. Luonnonmateriaaleista käsityönä tehdyt salkut ja kotelot on myös helposti korjattavissa tai tarpeen vaatiessa muunneltavissa. Ennen muutostöitä tai työn teettämistä tulee kuitenkin harkita onko laukulla tai kotelolla keräilyarvoa. 

Kuljetuskotelot taittuvapiippuisille metsästysaseille

Vanhoilla aselaukuilla saattaa olla suurempi keräily- ja rahallinen arvo kuin laukussa kuljetettavalla aseella. Arvokkain yhdistelmä keräilijälle tai metsästäjälle on ase tai asepari omassa alkuperäisessä aselaukussa tai- kotelossa. Myös merkinnät aselaukun tai asekotelon aiemmasta omistajasta lisää laukun tai kotelon keräily- tai käyttöarvoa. HOLTS asehuutokaupan sivuilla käytettyjen vanhojen aselaukkujen vasarahinnat lähtevät noin 200 punnasta ylöspäin. Tuohon pitää laskea päälle vielä huutokaupan provisio ja pakkaus- ja lähetyskulut, sekä mahdolliset vakuutukset rahdille.

Vanhaan aikaan taittuvapiippuiset metsästysaseet kuljetettiin purettuina puurunkoisessa nahkalaukussa tai eläimen takajalkaa muistuttavassa nahkaisessa kotelossa. Tänä päivänä purettujen aseiden kuljettamiseen suosituimpana ovat salkkumalliset aselaukut. Menneinä aikoina Euroopassa ranskankielisillä alueilla ja Isossa-Britanniassa metsästyshaulikon tilaaja valmistutti haulikon lisäksi itselleen aseen kuljettamista varten laukun, kotelon tai asepussin. Laukun runko tehtiin käsityönä puumateriaalista ja laukun sisäverhoilu tehtiin eri kangasvaihtoehdoilla (villaverka) ja ulkopuolelta nahalla tai purjekankaalla eli canvaksella tai näiden yhdistelmällä. Seuraavaksi edullisempi vaihtoehto oli haulikon kuljettamiseen kotelomalli. Koteloita tehtiin joko nahasta tai canvaksesta tai näiden yhdistelmästä. Halvin vaihtoehto oli asepussi, joka valmistettiin joko nahasta tai kankaasta.

Nahkaiset salkkumaiset aselaukut ovat koteloita suositumpia ja kalliimpia

Palataan kuitenkin mainitsemaani asekoteloon, joka on nahkaiseen aselaukkuun verrattuna hivenen edullisempi, riippuen valmistajasta ja materiaaleista. Ranskalaiset kutsuvat sitä Jambon (kinkku), englantilaiset Leg of Mutton (lampaanjalka) ja ruotsalaiset Läderskinka (nahkakinkku). Blogin kuvien haulikon nahkakotelot on valmistettu artesaanien tekeminä Länsi-Euroopassa noin 70-80 vuotta sitten. Nahkakotelot on yleensä räätälöity tietylle haulikolle tai haulikkomallille. Vanhat aselaukut ja -kotelot valmistettiin tilaajan aseen mittojen mukaan. Varsinkin aselaukut valmistettiin tietylle aseelle tai aseparille. 

70-80- vuotta vanhat nahasta valmistetut kotelot haulikoiden kuljettamiseen

Monet kotelot on tehty englantilaisella suoralla perällä olevalle rinnakkaispiippuiselle haulikolle, koska kyseinen haulikkotyyppi oli yleisin Brittein saarilla. Lisäksi koteloita valmistettiin eri piipun pituuksille ja aseen rungon mitoille. Eli taittuvapiippuisen metsästyshaulikon asekotelo ei välttämättä ole tarkoitettu yleismallina kaikille taittuvapiippuisille haulikoille. Esimerkiksi sirompi ja rungoltaan kapeampi 16- kaliiperin Grulla Armaksen haulikkoni ei mahdu haulikon perässä olevan hihnalenkin takia pienempään asekoteloon, johon taas mahtuu rungoltaan isompi vastaavanlainen Arrietan haulikko, jossa ei ole hihnalenkkejä. Sama pätee monesti myös salkkumallisiin aselaukkuihin. Laukut on kuitenkin koteloita monipuolisempia.

Nahkakotelo ja kangaspussi suojaavat arvohaulikkoa

Ilman huoltamista nahka vanhetessa kuivuu ja haurastuu. Nahkaiset aselaukut ja -kotelot pysyvät hyvässä kunnossa parhaiten kuivassa, viileässä ja varjoisassa paikassa. Nahkaosat on hyvä käsitellä aina silloin tällöin nahanhoitoaineilla. Ennen hoitoaineiden käyttöä voi pinnat puhdistaa nahanpuhdistusaineilla. Nahan puhdistamiseen löytyy paljon erilaisia ohjeita ja hoitoaineita. Kantoremmit, -hihnat, ommel- ja saumakohdat tulee muistaa tarkastaa ja tarvittaessa korjata tai korjauttaa ammattilaisella.

Erilaisia hoitoaineita nahalle

Nahka heikkenee eniten kanto- ja saranakohdista eli kohdista joissa on rasitusta. Vanha haurastunut nahka saattaa yllättäen pettää kantajan kädessä ja tällöin on mahdollisuus suurempiin vahinkoihin. Suomessa korjaustöihin löytyy suutareita ja nahkakäsityöläisiä. Korjaamalla saa vanha tuote taas uuden elämän. Uusien aselaukkujen ja -koteloiden valmistajia ja korjaajiakin Suomesta löytyy muun muassa Promaakari Helsingistä. 

Haurastunut ja katkennut nahkakannike

Aselaukut ja -kotelot ovat tarkoitettu aseiden kuljettamiseen ei säilytykseen. Moni vanhan ajan arvoase on pilattu säilyttämällä kosteaa tai jopa osittain veren tahrimaa asetta laukussa tai kotelossa. Tänä päivänä useassa Euroopan maassa aselainsäädäntö edellyttää aseen omistajaa säilyttämään aseet hyväksytyssä säilytystilassa tai asekaapissa, mikä osaltaan saattaa pelastaa vanhoja arvoaseita ruostumasta pilalle. 

Esittelyn nahkaiset asekotelot ovat olleet allekirjoittaneelle toimiva ratkaisu aseiden kuljettamiseen. Kotelossa metsästysase on myös paremmin suojattuna kolhuilta ja mahdollisilta naarmuilta esimerkiksi auton tai veneen tavaratilassa. Koteloiden sisällä aseen osat ovat vielä kangaspusseissa, jotka tiivistävät ja suojaavat haulikon osat vielä paremmin ja näin tehtynä haulikon osat eivät liiku kotelon sisällä. Ja onhan laatuhaulikko mukava kuljettaa tyylilleen sopivassa vanhassa asekotelossa. Unohtamatta edelleen toimivan tuotteen ekologisuutta.

Teksti ja kuvat; P.O.