maanantai 11. heinäkuuta 2016

HUSQVARNA 1600 STANDARD

    
Olin jo jonkin aikaa suunnitellut hankkivani kevyemmän metsästyskiväärin miedolla rekyylillä hirvi- ja peurajahtiin. Löysin suunnitelmieni kaltaisen kiväärin espoolaisen aseliikkeen nettisivuilta. Kivääri näytti kevyeltä ja sirolta. Mallimerkiksi oli ilmoitettu yksinkertaisesti Husqvarna 6,5x55. Kiväärin paino oli 2,9 kg. Kyseisessä Husqvarnan mallissa piipun pituus oli 52 cm. Piipussa oli neljä oikeakätistä rihlaa. Rihlannousu oli kahdeksan tuumaa. 6,5x55 kaliiperi soveltuisi erinomaisesti peuralle, ja tarvittaessa myös hirvelle. Huolen aiheina oli kuitenkin kevyen kiväärin mahdollinen huono tasapainoisuus ammuttaessa ja kuumentuessa ohuen kivääripiipun osumien vaeltaminen, sekä joidenkin luotien ulkoballistiikka lyhyestä piipusta.
Hva m.1600

Liikkeessä sovimme aseen koekäytöstä ennen ostopäätöksen tekoa. Painelin kiväärin kanssa radalle suorittamaan osunta- ja toimivuustestejä. 100 metrin radalla mukanani oli liikkeestä ostamiani Sellier & Bellotin tehdaspatruunoita. Ampuminen avotähtäimillä puuskittaisessa kovassa sivutuulessa toi haasteita kiväärin käynnin testaamisessa. Ammuin kiväärillä Protektor Model ampumatukien päältä. Ensimmäinen viiden laukauksen sarja levisi noin 11 cm:n alueelle. Seuraavaksi ammuin muutaman kolmen laukauksen sarjan, joista parempi kasa oli 35 mm. Sierra Matchin 9,2 gramman luodilla varustetut patruunat liikkuivat lukon liikuttamina jouhevasti ja ammutut hylsyt poistuivat pesästä normaalisti.
Vaikka osunta ei ollut sitä luokkaa mihin olin omilla kivääreilläni tottunut, niin päätin tehdä kivääristä kaupat. Kunhan kiväärin tukki on pedattu, kivääri varustettu optiikalla ja käytetyt patruunat itseladattuja, parantuisi osumatarkkuus melko varmasti. Lukon sujuva toiminta kehyksessään antoi vaikutelman laadukkaasti valmistetusta lukosta ja lukkokehyksestä. Kivääristä voisi tulla mielenkiintoinen rakennusprojekti.
1640/1600 Mauser tyyppinen lukko

Tehtyäni kivääristä kaupat alkoi tietenkin lupaprosessi ja kiväärin mallin tarkempi selvittäminen. Kiväärin mallimerkinnäksi varmistui tehtaan historiakirjan mukaan 1600 standard ja sarjanumeron perusteella valmistusvuodeksi 1964. Husqvarnan 1640 muista malleista poiketen 1600 malleissa oli lyhyempi piippu ja painoa vähemmän. Kivääriä valmistettiin vuosina 1954 -1967. Suomeen ”kevytkivääriä” toi maahan Hjorth Oy mallimerkinnällä 1606.
Hva 1600 lukkoaktio


Kivääriä ulkoapäin tarkastellessa näytti siltä kuin kivääri olisi ollut pääasiassa kaapissa. Kiväärin pinnassa näkyvät vauriot olivat tukin perästä puuttuva pieni pala ja alumiinisessa makasiinin ja liipaisinkaaren pohjassa olevat naarmut. Sinistys kiväärissä on säilynyt hyvänä, pois lukien piipun ja tukin yhtymäkohdassa. Kiväärin tukin etupää oli kiinni piipussa. Perän pudotus oli jyrkkä. Kiväärin tukki oli selvästi suunniteltu avotähtäinkäyttöön.
Naarmut makasiini ja liipasinkaari

Kiväärin lukkokehyksessä oikealla puolella lukonkammen vieressä on kaksi kierrereikää ruuveilla peitettynä. Kyseisiin ruuvireikiin voi tarvittaessa asentaa vaikka Lymanin diopteritähtäimen.
Hva 1600 lukkoaktio sivulta

Kiväärin omat avotähtäimet on säädettävissä 100 metristä 200 ja 300 metriin. Säädettävän avotähtäimen pituus ja sijoitus piippulinjassa aiheuttaa ongelmia kiikaritähtäimen asentamisessa, varsinkin isommalla etulinssillä. Suurempaa tähtäinkiikaria käytettäessä avotähtäimet on poistettava tai kiikarinjalustat asennettava sen verran korkealle, ettei etulinssi kosketa takatähtäintä. Kiväärin valmistusajankohtana kiikaritähtäimet olivat pääsääntöisesti kooltaan nykyisiä pienempiä.
Säädettävä avotähtäin 100, 200 ja 300 metriin

Husqvarna tehtaan historiaosuudessa olen kertonut tarkemmin 1640/1600-kiväärin suunnittelu- ja valmistusprosessista.  Seuraavassa Husqvarna-osuudessa alkaa kiväärini rakennusprojekti eri työvaiheineen ja tekijöineen.

Teksti ja kuvat; PO