torstai 14. heinäkuuta 2016

RAKENNUSPROJEKTI 1/5: Hva 1600 tukki

Rakennusprojektini ensimmäinen muutoskohde oli kiväärin alkuperäinen tukki. Joko asepuusepän tekemänä perän pudotuksen korjaaminen ja kiväärin petaaminen tai kokonaan uusi tukki. Päädyin ajatukseen uudesta tukista. 
Yhtenä vaihtoehtona olisi tilata valmis aihio. Ensin tiedustelin aihion tilaamista Ruotsista. Otin yhteyttä ruotsalaiseen tukin valmistajaan Johnny Bobergiin, mutta Johnny ilmoitti myyneensä koneet ja siirtyneen viettämään eläkepäiviä. Koska Husqvarnan 1600 malliin ei saa omaa edullista tarviketukkia, vaan tukki tulisi modifioida esim. Mauser m/98 tukista, niin tukille kertyisi joka tapauksessa hintaa sen verran, että päädyin ammattilaisen tekemään mittatukkiin.
Tein soittokierroksen suomalaisille asetukinvalmistajille. Muutaman valmistajan kanssa käydyn puhelinkeskustelun jälkeen tukin tekijäksi päätyi aseseppä Jukka Immonen Asekorjaamo Kuhmosta. Jukka Immonen antoi tukille kahden vuoden takuun.
Saatuani uuden kivääritukin Kuhmosta huomasin tukin ulkonäön erilaiseksi verrattuna lähettämääni kuvaan ja yksityiskohtaiseen saatekirjelmään toivotunlaisesta tukista. Tukki oli kuitenkin tehty todella hyvin mitoilleni. Tukkiin oli tehty sovitusti petaus ja asennettu uusi rekyylinvastinpultti. Jouduin kuitenkin teetättämään tukkiin alunperin toivomani yksityiskohdat asepuuseppä Asko Valosella Jokelassa. 


Petaus

Rekyylinvastin

Etutukin karhennukset

Kiväärin tukista poistettiin ruskea perälevy. Kivääriin asennettiin punainen Sakon Classic mallin perälevy. Poistatin myös valkoiset välilevyt pistoolikahvan ja perälevyn päädyistä. Myös tukin ja rautojen yhtymäkohtia avarrettiin hivenen lisää.


Pistoolikahvan karhennukset 

Pistoolikahvan karhennukset


Poskipakka ja perälevy

Lopuksi käsittelin tukin Birchwood Caseyn Tru-Oil tukkihoitosarjalla. Tru-Oil jättää tukin pintaan kestävän ja kiiltävän lakkamaisen pinnan (valokuvat otettu vuosi Tru-Oil käsittelyn jälkeen). 


Birchwood Casey

Seuraavaksi lähetin tukin Promaakarille. Siitä tarkemmin seuraavassa aseprojekti 2/5 osiossa.
Teksti ja kuvat PO