keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Pohjolan metsästysaseet

Pohjoismaissa on Euroopan väestömäärään suhteutettuna eniten metsästäjiä. Reilun sadan vuoden ajan on pohjoismaissa ollut myös merkittävää metsästysaseteollisuutta. Tunnetuimpia niistä ovat kotimaiset Sako, Tikka ja Valmet. Ruotsalaisista tunnetuimpia Husqvarna ja Carl Gustaf. Tanskassa Schultz & Larsen ja Norjassa Kongsberg.

Tänä päivänä jäljellä on enää Sakon tehdas Riihimäellä ja Schultz & Larsen Tanskassa. Monen metsästysasetuotannon kohtaloksi koitui 1970- ja 90-lukujen välissä tapahtuneet suurten konsernien muutostarpeet ja saneeraukset. Sakon tehdastoiminnan pelasti yrityskaupat Metso-konsernin ja Beretan kesken. Sakon koko toiminta siirtyi yrityskauppojen myötä maailman vanhimmalle italialaiselle asesuvulle Beretalle. Metsästäjien onneksi laadukkaiden pohjoismaalaisten kivääreiden valmistus jatkuu edelleen Sakon ja Schultz & Larsenin tehtailla.

NordicGuns-blogissa tullaan esittelemään mm. Husqvarna tehtaan historiaa ja asetuotantoa metsästyskivääreiden osalta. Myös tehtaan tuotantoon liittyvää kirjallisuutta käydään pintapuolisesti läpi kirjaesittelyn merkeissä. Antoisia lukuhetkiä!

PO