maanantai 13. maaliskuuta 2023

Beretta Alpentrack reppu

Vahtimismetsästyksen yksi oleellinen asia on pysyä vahdin aikana mahdollisimman hiljaa aiheuttamatta ylimääräisiä ääniä ympäristöön. Äänettömyys on tärkeää metsästäjälle, jotta metsästäjä kuulee mahdollisimman tarkkaan äänet lähialueelta ja mahdollisen saaliseläimen lähestymisen, jo ennen kuin eläin on havaittavissa näköaistein. Toinen tärkeä seikka äänettömyydessä on luonnollisesti se, ettei saalistettava eläin kuule metsästäjää ja pakene paikalta.

Beretta Alpentrack

Metsästysreppuja on monenlaisia. Suomessa reput on pääsääntöisesti suunniteltu liikkuvaan metsästykseen tai retkeilyyn. Paikalla olevaan metsästykseen löytyy kyllä esimerkiksi reppujakkaroita. Reppuja ei ole kuitenkaan suunniteltu ensisijaisesti materiaalien äänettömyydellä  tai kahisemattomuudella. Keski-Euroopassa on sen sijaan ollut jo vuosikymmeniä, ellei jopa satoja vuosia reppuja, jotka on valmistettu kahisemattomasta villakankaasta. Olen aiemmin esitellyt nordichunt- blogisivuillani villakankaasta tehdyn asepussin.

Reilu vuosi sitten Beretta Eurooppa lähestyi sähköpostilla talven tarjouskampanjoilla ja löysin tarjousten joukosta aiheen repun. Reppuja oli tarjouksessa kahta kokoa, 25 ja 45 litran tilavuuksilla. Tällä kertaa esittelen Beretan tarjouksesta löytämäni vettähylkivästä villakangasseoksesta tehdyn Beretan 45 litran metsästysrepun. Seoskangas on 40% villaa ja 60% polyesteriä. Repun mitat on; 55x53x18 cm ja paino 1240 grammaa.

Repun päälokero on suljettavissa kiristettävällä narulla, repun läpällä ja läpän metallinapilla. Repun kaksi etutaskua on myös suljettavissa läpällä ja samanlaisella metallinapilla. Lisäksi repun takana kantajan selkää vasten löytyy vielä yksi avoin lisätasku. Lisätaskun käytölle en oikein löytänyt muuta kuin jotain satunnaista käyttöä. Repussa on kolme hihnaa; repun yläosan kantohihna ja kaksi selän säädettävää kantohihnaa. Selän kantohihnojen sisäpuoli on nahkaa, jolla estetään hihnojen liukuminen olkapäiltä. Säädettävistä hihnoista löytyy myös nahkaiset tarrakiinnikkeet kiväärin hihnalle, ettei kivääri lipsahda kantajan olkapäältä.

45 litran reppuun mahtuu hyvin varusteita

Repun metalliset napit ja kantohihnojen metallisoljet ovat kokoonsa nähden raskaat ja kolahtavat äänekkäästi osuessaan avonaisen jahtitornin lattiaan ja seinärakenteisiin. Tuunaamalla napit puisiksi ja teippaamalla hihnojen metalliset soljet voisi kolahdusääniä saada hivenen hiljaisemmaksi. Pienempi 25 litran reppu olisi varmasti kätevämpi käsitellä jahtitorneissa ja kytiskopeissa. Isommassa repussa on kuitenkin tilaa paremmin varavaatteille, katselukiikareille, vetoliinalle ja muille metsästysvarusteille. Aiempiin pienempiin reppuihini on järjestelmäkameran ahtaaminen aina muodostunut ongelmaksi. Tähän reppuun saa kameran paremmin mukaan metsästysreissuille.

Pienemmille katselukiikareille on oma tasku

Reppu on mukava kantaa selässä lyhyille siirtymille jahtitorneihin ja kaadetun riistan äärelle. Tilaa repussa on riittävästi. Pidemmille vaelluksille on sitten kuitenkin omat paremmat reput. Tämä reppu on ilmeisesti suunniteltu Beretan toimesta, mutta valmistettu Kiinassa ja valmistuspaikan myös huomaa reppua tarkemmin tutkiessa ja käyttäessä. Seoskankaan takia reppu ei ole yhtä hiljaista materiaalia kuin aiemmin esittelemäni villakankaasta tehty asepussi. Kangas on myös ohuempaa, eikä näin ollen vaimenna riittävän tehokkaasti repussa olevia raskaampia ja materiaaliltaan kovempia tavaroita, jotka sitten kolahtavat osuessaan jahtitornin lattiaan.


Reilun vuoden käyttäjäkokemusten jälkeen en ole vielä löytänyt täydellistä reppua kyttäysjahtiin. Katseeni kohdistuu edelleen saksalaisiin nettikauppoihin, joista voisi hyvällä tuurilla löytää alennuksesta se täydellinen, vahtimismetsästykseen suunniteltu, kooltaan oikean kokoinen, äänetön ja laadukas villakangas(loden)reppu. Tätä reppua en enää käytä vahtimismetsästyksessä, koska mainitsemani repun metalliosat kolahtavat aina silloin tällöin äänekkäästi jahtitornin seinä- ja lattiarakenteisiin karkottaen lähellä olevan riistan. Sen sijaan lyhyillä reissuilla peltojen laitamilla koiran kanssa metsästettäessä reppu ajaa hyvin asiansa ja reppuun mahtuu isompikin rusakko - jopa kaksi.

Teksti ja kuvat; P.O.