torstai 18. elokuuta 2016

BLASER ES 63 1/5

Yhdistelmäaseiden historia on saanut alkunsa jo suustaladattavien aseiden ajoista alkaen. Nykyaikaisten yhdistelmäaseiden aikakausi sai alkunsa oikeastaan 1800-luvun loppupuolelta taittuvapiippuisten metsästysaseiden sulkumekanismien, laukaisukoneiston ja keskisytytteisen haulikkopatruunan kehittymisen myötä. 1800-luvun lopulla jätettiin ensimmäiset nykyaikaisten yhdistelmäaseiden patentit. Vanhoja saksalaisia yhdistelmäasevalmistajia on mm. Merkel, Heym, J.P Sauer & Sohn, Krieghoff ja monia muita. Neljä mainittua toimii vielä tänäkin päivänä. Vuonna 1925 Krieghoff patentoi metsästysaseidensa lukkorungoissa käytettävän duralumiinin ja vuonna 1926 metsästysaseidensa käsivirittimen. Vastaavanlaiset tekniset ratkaisut otti myöhemmin käyttöönsä myös aseseppä Horst Blaser. Pääasiassa yhdistelmäaseet on tarkoitettu metsästykseen. Muutamia poikkeuksia kuitenkin löytyy. Yksi näistä on toisen maailmansodan ajalta J.P Sauer Sohnin Saksan ilmavoimien lentäjille selviytymisaseeksi suunnittelema drillinki m/30. Tuolloin natsi-Saksan ilmailuministerinä ja Luftwaffen komentajana toimi sotamarsalkka Herman Göring, joka oli myös valtakunnan jahtimestari. Jahtimestarilla oli ilmeisesti vaikutusta lentäjien selviytymisaseen valintaan. Yhdysvaltalaisilla oli Ithacan valmistama, rujomman näköinen malli, M6 Aircrew Survival Weapon. Kyseessä oli haulikkorihla, joita tehtiin muutamaa eri mallia. Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän kosmonauteille suunniteltiin selviytymisaseeksi yhdistelmäase malli TP-82.

BLASER ES 63

Olin etsinyt Saksan markkinoilta itselleni sopivaa haulikkorihlaa, mutta katseeni osuikin kotimaiseen aseliikkeeseen, joka oli erikoistunut Saksasta maahantuotuihin käytettyjen metsästysaseiden jälleenmyyntiin. Kempeleen Ase ja Retkeilyn nettisivuilla oli mainoskuvia hyväkuntoisesta Blaser haulikkorihlasta 16/70 -222 Rem. Mielenkiintoni heräsi kun myyjä oli ottanut valokuvan aseen hyvästä käynnistä tehdaspatruunoilla. Soitto liikkeeseen ja myyjän mainospuheen ja kaupan päälle sovittujen lisätarvikkeiden jälkeen maksoin aseesta varausmaksun. Lupaprosessin ja loppumaksujen jälkeen sain aseeni hyvin pakattuna kotiini. Paketin avattuani oli paketissa aseen lisäksi Swarovskin 6x42 kiskollinen tähtäinkiikari, johon oli valmiiksi asennettu kääntöjalka (Blaser-Schwenkmontage), sekä toiset alumiiniset kääntöjalat ja tyylikäs nahkainen asehihna pikalukoilla. Toinen kääntöjalustoista oli tarkoitettu isommalla etulinssillä varustetulle tavalliselle 30 mm:n runkoiselle tähtäinkiikarille.


BLASER ES 63
Swarovski 6x42
Ryhdyin selvittämään aseen valmistusvuotta ja mallia. Löysin monoblokin vasemmalta sivulta aseen merkiksi tekstin H. BLASER JSNY. Valmistusajankohdaksi löysin merkinnät piipuista 1169 (marraskuu 1969). Aseen tarkastusleiman perusteella ase oli tarkastettu Munchenissä.


Tehdasmerkinnät

Aseen mallitiedustelua varten lähetin sähköpostia Blaserin tehtaalle valmistusnumeroilla liitettynä. Tehtaalta en kuitenkaan saanut koskaan vastausta. Kyseessä olikin vanha malli, eikä tämän päivän yritysten tehokkuusajatteluun kuulu vanhojen muisteleminen. Vanhojen Frankonia Jagd kuvastojen ja Blaser tehtaan nettisivun asemallien historiajanan perusteella päädyin malliin Blaser BBF es 63.

Seuraavassa osiossa tarkastellaan asetta hivenen tarkemmin.

Teksti ja kuvat PO