perjantai 12. elokuuta 2016

Blaser Jagdwaffen GmbH

Monen saksalaisen asevalmistajan historia on yli sata vuotta vanha. Tähän verrattuna Blaser on kovin nuori asealalla. Aseseppä Horst Blaserin ensimmäinen sarjavalmisteinen metsästysase oli vuonna 1957 mallimerkinnältään Diplomat. 
Kyseessä oli yhdistelmäase (haulikkorihla), jonka ylempi piippu oli haulipiippu ja alempi luotipiippu. Alkuvaiheessa Blaserin oman tuotannon riittämättömyyden takia osa aseiden olennaisista osista valmistettiin Itävallassa Ferlachissa. Diplomat mallin jälkeen tuotantoon tuli malli 60 er BBF. Vuosien varrella Blaserin haulikkorihlamalleja kehitettiin edelleen ja mallimerkinnät, sekä kaliiperivalikoimat lisääntyivät.

Mallit 63 es ja 67 es eivät olleet huoltopurettavissa. Kyseisissä malleissa piiput olivat kiinnitetty lukkokehykseen niveltapilla lukkokehyksen ja monoblokin sulkuolakkeen läpi. Mallin es 63:n luotipiippuvalikoima oli 22 Winch.Magnumista 5,6x50R:ään. Mallin es 67:n luotipiippuvaihtoehtoina oli.243 Winchesteristä .30-06:een. Molemmissa malleissa oli haulipiippuvaihtoehtoina 16/70, 12/70, 20/70 tai 20/76. 

Vasta mallissa es 70 olivat piiput normaalisti irrotettavissa. Kyseiseen malliin myytiin myös erikseen haulikkopiippuja. 80-luvulla Frankonia Jagdin luettelossa aseiden mallit merkittiin modell ES 630, modell ES 670 ja modell ES 700. Aseita tehtiin myös eri kaiverrus- ja tukkipuuvaihtoehdoilla. Exklusiv- ja Royal-mallit olivat käsityön taidonnäytteitä ja hinnatkin sen mukaiset. Blaserin haulikkorihlat olivat kevyitä metsästysaseita, joita suosivat Keski-Euroopassa varsinkin vuoristoriistaa Alpeilla metsästävät. Myös yhdistelmäaseissa käytettävät optiikkavaihtoehdot pikajalkojen myötä lisäsivät aseiden monipuolisuutta.
Alkuvaiheessa Blaser metsästysaseiden markkinoinnin ja myynnin hoiti saksalainen eräalan tavarataloketju Frankonia Jagd. Blaserin haulikkorihla menestyi Waffen-Journalin testissä vuonna 1973 (nro.8/1973). Vuoteen 1983 mennessä metsästäjät olivat ostaneet Blaser metsästysaseita jo 20 000 kappaletta. 

Tänä päivänä tuotantomäärät on kasvanut merkittävästi aiemmasta ja metsästysasevalikoima on laajentunut mm. metsästyskivääreihin. Blaser Jagdwaffen GmbH toimii Saksan Isnyssä samassa konsernissa Sauerin ja Mauserin kanssa.

Tulevassa ase-esittelyssä enemmän Blaserin haulikkorihlasta.

Teksti ja kuva PO

Lähteet: Frankonia Jagd kuvastot vuosilta 1970-1987 ja Blaserin kotisivut.