torstai 11. elokuuta 2016

Keski-eurooppalaiset metsästysaseet pohjoismaissa.

Keski-Euroopan asevalmistuksen historia on monta sataa vuotta vanha. Tunnetuin asevalmistuksen kehto on ollut Thuringenin osavaltion alueelta Suhlin kaupunki Saksassa. Toisen maailman sodan jälkeen alueelle jäi Itä-Saksan asetuotanto, joka on ehkä suomalaisille tutumpi kylmän sodan ajalta.

Itä-Saksan puolelta Suomeen toi maahan metsästysaseita mm. Magnus Paul, joista tunnetuimpia asemerkkejä oli Gebruder Merkel, Simson, Haenel, Buhag ja J.P. Sauer & Sohn. Jälkimmäinen toimi myös Länsi-Saksan puolella.

Toisen maailman sodan aikana ja sodan jälkeen Länsi-Saksaan siirtyi monet asealan ammattilaiset mm. J.P. Sauer & Sohn ja Krieghoff. Länsi Sauer (J.P. Sauer & Sohn) oli vahva vaikuttaja pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Sauer teki yhteistyötä myös ruotsalaisen Carl Gustaf asetehtaan kanssa.

Seuraavaksi otan hivenen etäisyyttä ruotsalaisiin metsästysaseisiin ja esittelen "uusimman" tulokkaan, Blaser tehtaan historiaa. Ruotsalaisiin vanhoihin metsästysaseisiin palaan myöhemmin uudelleen.

Teksti PO