tiistai 30. elokuuta 2016

BLASER ES 63 2/5 Aseen rakenne

Blaserin piiput on valmistettu erikoisteräksestä ja liitetty takapäästään monoblokkiin. Pituutta näillä on yhteensä 60,5 cm. Yläpiippu on täyssuppea haulipiippu kaliiperia 16/70 ja alempi piippu on luotipiippu kaliiperia .222 Rem. (5,7x43). Luotipiipun oikealle kääntyvä rihlannousu on 14 tuumaa. Piipun suuaukko on viistetty. Piiput on juotettu toisiinsa kiinni etupäästään 34 cm:n matkalta.


16/70 ja .222 Rem

Haulipiipun ja monoblokin päällä on tähtäinkisko, jossa on valmiit lovet ja kiinnikepinnat pikajalustalle. Tähtäinkiskon päällä on myös avotähtäimet. Haulikkorihlan kokonaispituus on 103 cm ja painoa 2,7 kg.


Tähtäinkisko

Lukkokehys on Blaserissa alumiiniseosta, joka keventää haulikkorihlaa mukavasti aseen tasapainon siitä kuitenkaan kärsimättä. Lukkokehyksen sivuissa ja pohjassa on arabeski-kaiverrukset, sekä tehtaan logo. Piippujen taittovipua kääntämällä aukeaa aseen alasulku ja piiput voidaan avata taittamalla. Asetta ei voi huoltopurkaa samalla tavoin kuin esimerkiksi normaalia päällekkäispiippuista haulikkoa. Ennen piippuparin irrottamista tulee lukonkehyksen etupäästä niveltapin suojaruuvi avata ja työntää niveltappi pois lukonkehyksestä. Niveltapin urakantainen suojaruuvi on kehyksen oikealla sivulla. Haulikkorihlan niveltapin oli myyjä ennen aseen myyntiä irrottanut, tarkastanut ja voidellut.
Itse lukkolaite on käsiviritteinen. Käsivirittimeen totuttelu vaatii ainakin allekirjoittaneelta totuttelua. Käsiviritin sijaitsee aseen kaulalla. Ase ei siis virity kuten tyypillinen metsästyshaulikko piiput avaamalla, vaan käsiviritintä eteen työntämällä. Viretila poistetaan viritinnupin päällä olevasta napista painamalla ja viritinnupin peukalolla taka-asentoon saattamalla. Viretila poistuu myös kun piiput avataan. Haulikkorihla on siis vireettömänä turvallinen kannettava patruunat piipussa. Viretilassa aseella voi laukaista vain jommankumman piipuista.


Käsiviritin


Haulikkorihlassa on kaksi liipaisinta, joista etuliipaisin on alemmalle luotipiipulle ja takaliipaisin ylemmälle haulipiipulle. Liipaisimien hyvä ergonomia yllätti positiivisesti. Luotipiipun laukaisu on etuvedoton ja laukaisuvastus on hyvä. Herkistin toimii normaalisti liipaisinta eteen työntämällä. Turha pelko haulikkomaisesta laukaisusta poistui ensimmäisen ratakäynnin jälkeen. Liipaisinkaari aseessa on jonkinlaista muoviseosta.
Blaserin puuosat perusmallissakin on laadukkaan näköiset. Pähkinän syykuviot näkyvät selkeästi. Etutukki kiinnittyy piippuun urakantaisella kierreruuvilla. Etutukin ruuvi kiinnittyy luotipiippuun juotettuun metallipalaan, jossa on kierrereikä etutukin ruuvia varten. Takatukki kiinnittyy lukkokehykseen läpipultilla, samalla tavalla kuin moderneissa päällekkäispiippuisissa haulikoissa. Takatukin irrottamista varten lukonkehyksestä täytyy ensin irrottaa tukin perälaatta, jonka jälkeen pääsee käsiksi kiinnityspulttiin. Tässä aseessa läpipultin kanta on uraruuvi.


Laukaisu- ja viritinkoneisto

Takatukissa on hillitty poskituki ja lievästi kaartuva saksalainen sianselkä. Perän ja pistoolikahvan päätypalat on tehty bakeliitista tai muoviseoksesta. Päätypalojen ja tukin välissä on valkoiset välilevyt. Sekä etutukin että takatukin otepinnat on karhennettu. Tukin pinnat käsittelin ohjeiden mukaisesti Napierin London Gunstock Finish Kitillä. Näin tehtynä tukki kestää paremmin säävaihteluja.


Etu- ja takatukkiTeksti ja kuvat PO